Reageren op besluit vaststellen ‘Chw bestemmingsplan De Suikerzijde, deelgebied noord’

Logo Groningen

Een bestemmingsplan regelt wat er mag op het gebied van bouwen en gebruiken van grond en water. De gemeenteraad besloot op 2 juni 2021 onder nummer 6c positief over het vaststellen van het bestemmingsplan ‘Chw bestemmingsplan De Suikerzijde, deelgebied noord’. Nu de gemeenteraad akkoord is, heet het een vastgesteld bestemmingsplan. Het vastgestelde bestemmingsplan is veranderd ten opzichte van de ontwerpversie van dit bestemmingsplan. Dit heet gewijzigd vastgesteld. Hieronder leest u waar en wanneer u het bestemmingsplan kunt bekijken en in welke gevallen u kunt reageren.

Waar gaat het bestemmingsplan over?

Voor het noordelijk deelgebied van het voormalige Suikerfabriekterrein, De Suikerzijde, is een bestemmingsplan vastgesteld. In dit bestemmingsplan is onder meer wonen en werken toegestaan. Het te ontwikkelen gebied ligt op de vloeivelden van de voormalige Suikerfabriek en ligt globaal tussen het kanaal Hoendiep aan de noordzijde en het spoor naar Zuidhorn aan de zuidzijde. Aan de westzijde wordt het plangebied begrensd door de Johan van Zwedenlaan en aan de oostzijde door de Energieweg en het kanaal Hoendiep. Voor het bestemmingsplan is een Milieueffectrapport (MER) met twee aanvullingen opgesteld.

Het bestemmingsplan/uitwerkingsplan is gewijzigd vastgesteld

Het vastgestelde ‘Chw bestemmingsplan De Suikerzijde, deelgebied noord’ is veranderd vergeleken met de ontwerpversie van het bestemmingsplan. Dit noemen we ‘gewijzigd’ vastgesteld. Op het ontwerp bestemmingsplan kon u zes weken reageren van 10 december 2020 tot en met 20 januari 2021. Een reactie op een ontwerp bestemmingsplan noemen we een ‘zienswijze’. De belangrijkste wijzigingen gaan vooral over de uitleg (‘onderbouwing’) van verschillende milieu- en natuurwaarden in en rondom het plangebied en het verplaatsen van de aanduiding voor de waterkering op de kaart.

U leest alle veranderingen in het raadsvoorstel en in de stukken die ‘staat van wijzigingen’ en ‘zienswijzenverslag heten.

Waar en wanneer kunt u het bestemmingsplan bekijken?

U kunt met ingang van 1 juli tot en met 11 augustus 2021 het vastgestelde bestemmingsplan bekijken. En de stukken die daarbij horen. Dat kan op deze plekken:

  • 1.

    Op de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl. U kunt zoeken op de naam of de code van het bestemmingsplan: NL.IMRO.0014.BP646SuikerzijdNrd-vg01.

  • 2.

    Op de gemeentelijke website gemeente.groningen.nl/actuele-bestemmingsplannen.

  • 3.

    Bij het gemeentelijk Loket Bouwen en Wonen, Harm Buiterplein 1. In verband met corona is het loket open op dinsdag- en vrijdagochtend op afspraak. Een afspraak maakt u via het contactformulier op gemeente.groningen.nl/bezoekadressen-en-openingstijden of u belt met 14050.

Hoe en wanneer kunt u een reactie geven?

U schrijft een reactie tegen het besluit van vaststellen van het bestemmingsplan. De reactie die u geeft heet een ‘beroepschrift’. Dat kan met ingang van 1 juli tot en met 11 augustus 2021. U kunt ook reageren tegen het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen. In het exploitatieplan staat een berekening van de kosten die een grondeigenaar aan de gemeente moet betalen voor zijn nieuwe rechten. De gemeente heeft geen exploitatieplan gemaakt omdat alle gronden in eigendom zijn van de gemeente Groningen. Deze periode van zes weken om te reageren noemen we de ‘beroepstermijn’. U verstuurt uw reactie binnen de beroepstermijn. Niet iedereen mag zomaar een beroepschrift sturen naar de Raad van State. Het bestemmingsplan moet wel echt gevolgen voor u hebben, of voor uw bedrijf of organisatie. Bijvoorbeeld omdat het over uw eigendommen gaat. Of er verandert iets in uw omgeving waar u last van heeft. Volgens de wet bent u dan een ‘belanghebbende’.

Wilt u uitstel van de werking van het bestemmingsplan/uitwerkingsplan?

Het bestemmingsplan gaat meteen gelden als de beroepstermijn is afgelopen. Het ‘treedt in werking’. Wilt u dit niet dan moet u nóg een brief sturen. U vraagt hierin om uitstel van in werking treden. Die brief noemen we een ‘verzoek om voorlopige voorziening’. Hiermee geldt het bestemmingsplan niet eerder dan dat de rechter een uitspraak heeft gedaan over uw beroepschrift. Deze brief moet u binnen de beroepstermijn versturen, net als het beroepschrift.

Waar moet u om denken in het beroepschrift?

De Crisis- en herstelwet geldt voor dit bestemmingsplan. Dat heeft gevolgen voor uw beroepschrift.

In het beroepschrift moet u de redenen noemen waarom u het niet eens bent met het besluit. Dat noemen we ‘beroepsgronden’. Het beroepschrift is ongeldig (dit heet ‘niet-ontvankelijk’) als u uw beroepsgronden niet binnen de beroepstermijn opstuurt. U kunt uw beroepsgronden na afloop van de beroepstermijn niet meer alsnog toesturen.

Naar welk adres kunt u schrijven?

U stuurt uw beroepschrift sturen naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA, Den Haag. De vraag om een voorlopige voorziening stuurt u naar de voorzitter van deze Afdeling, op hetzelfde adres.

Groningen, 30 juni 2021

Naar boven