Regeling van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 24 juni 2021, kenmerk 2376633-1010663-CZ, houdende wijziging van de Regeling zorgverzekering in verband met een eenmalige verhoging van het subsidieplafond voor anonieme e-health vanwege de coronacrisis

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 70a, eerste lid, van de Zorgverzekeringswet;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling zorgverzekering wordt als volgt gewijzigd:

Artikel 6.2.5 wordt als volgt gewijzigd:

1. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 3. In afwijking van het eerste lid bedraagt het subsidieplafond voor het verstrekken van subsidie over het jaar 2021 € 3.100.000,–.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, P. Blokhuis

TOELICHTING

De coronacrisis leidt tot een toename van psychische klachten, zoals gevoelens van depressie en angst. Onder meer ondernemers en (toekomstig) werkenden die zich zorgen maken over hun financiële toekomst en werk hebben hier last van. Het inschakelen van hulp in een vroegtijdig stadium kan voorkomen dat klachten zich verergeren en tot een zwaardere zorgvraag leiden. Om mensen die zich zodanig schamen voor hun psychische klachten of verslaving dat zij geen (professionele) hulp durven of willen zoeken, is een laagdrempelig aanbod van anonieme e-mental health beschikbaar dat een vorm van zorg biedt dan wel naar de reguliere zorg toe leidt.

Op grond van de Regeling zorgverzekering heeft het Zorginstituut de bevoegdheid om subsidies te verlenen voor anonieme e-mental health.

Vanuit het ‘Steunpakket sociaal en mentaal welzijn en leefstijl’ is voor het jaar 2021 aanvullende financiering beschikbaar gesteld om te kunnen voorzien in de extra behoefte aan anonieme e-mental health als gevolg van de coronacrisis. Deze wijziging voorziet in de hiermee samenhangende verhoging van het subsidieplafond voor het jaar 2021.

De verhoging van het subsidieplafond bevordert dat er meer interventies kunnen worden uitgevoerd om de extra behoefte als gevolg van de coronacrisis op te kunnen vangen.

De extra gelden zullen ten goede komen aan aanvragers die tijdig een aanvraag hadden ingediend voor subsidie over het jaar 2021. De ingediende aanvragen over 2021 overschreden het subsidieplafond ruimschoots, zodat de beschikbare gelden naar evenredigheid over de subsidieontvangers verdeeld zijn. Na ophoging van het subsidieplafond ontvangen de subsidieontvangers 2021 een gewijzigde verleningsbeschikking met een aangepast kortingspercentage.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, P. Blokhuis

Naar boven