Kennisgeving ontwerpbesluiten voor het project ‘Interconnector NeuConnect’, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Van vrijdag 2 juli 2021 tot en met donderdag 12 augustus 2021 liggen voor het project ‘Interconnector NeuConnect’ het milieueffectrapport (MER) en de ontwerpbesluiten ter inzage. Iedereen kan gedurende deze termijn op het MER en/of de ontwerpbesluiten reageren door het indienen van een zienswijze.

Wat gaat er gebeuren?

NeuConnect Great Britain Limited is voornemens een hoogspanningsverbinding aan te leggen tussen Groot-Brittannië en Duitsland, hierna aangeduid als de Interconnector NeuConnect.

Doel van de Interconnector NeuConnect is de aanleg, de exploitatie en de buitenbedrijfstelling van een hoogspanningskabel in de Nederlandse Exclusieve Economische Zone van de Noordzee.

Het betreft een verbinding met een geschatte lengte van in totaal circa 706 km tussen twee converterstations. Deze converterstations zijn op hun beurt weer verbonden met de hoogspanningsnetwerken van Groot-Brittannië en Duitsland. In Groot-Brittannië loopt dit via de Isle of Grain, Medway en in Duitsland via Fedderwarden, Wilhelmshaven.

Waarom is dit project nodig?

Dit project levert een bijdrage aan het creëren van een geïntegreerde energiemarkt binnen Europa om zo betaalbare energie te garanderen, het energiesysteem te verduurzamen en de energievoorziening binnen Europa veilig te stellen. De NeuConnect ‘interconnector’ past binnen deze ambitie door via een hoogspanningskabel twee van de grootste energiemarkten in Europa met elkaar te verbinden. De toegang tot duurzame elektriciteitsopwekking en de betrouwbaarheid van de energievoorziening wordt hiermee vergroot.

Welke procedure wordt gevolgd?

Op de besluitvorming over ‘Interconnector NeuConnect’ is de Rijkscoördinatieregeling (RCR) van toepassing. Dit houdt in dat de Minister van EZK de vergunningverlening voor het project coördineert.

Op het project ‘Interconnector NeuConnect’ is, naast de RCR, ook Europese regelgeving van toepassing. Dit betekent onder meer dat NeuConnect Great Britain Limited, anders dan bij de RCR, de vergunningaanvragen voor het project indient bij het Ministerie van EZK in plaats van bij de bevoegde gezagen die op deze aanvragen beslissen. Het Ministerie van EZK fungeert daarmee als één loket (one-stop-shop) voor de vergunningaanvragen van het project. De Minister van EZK bepaalt of de informatie die nodig is om op de aanvragen te kunnen beslissen, aanwezig is.

Om dit project mogelijk te maken is er een tweetal besluiten nodig. Deze besluiten worden gelijktijdig met dezelfde procedure (RCR) voorbereid, onder coördinatie van de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat.

Het gaat om de volgende besluiten: een watervergunning en een vergunning in het kader van de Wet natuurbescherming. Er is ook een milieueffectrapport (MER) opgesteld om de gevolgen voor het milieu in kaart te brengen.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt het MER, de ontwerpbesluiten en andere onderliggende stukken van 2 juli 2021 tot en met 12 augustus 2021 digitaal inzien op www.rvo.nl/interconnector-neuconnect.

Op papier kunt u deze stukken in dezelfde periode bekijken op het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Bezuidenhoutseweg 73, 2594 AC Den Haag.

Hiervoor kunt u een afspraak maken via telefoonnummer 070 379 89 79. U kunt op vertoon van uw legitimatiebewijs de stukken inzien.

Hoe kunt u een zienswijze indienen?

Iedereen wordt in de gelegenheid gesteld om een zienswijze in te dienen. In een zienswijze laat u weten wat u vindt van het MER en/of de ontwerpbesluiten. U kunt hierbij denken aan:

  • Staan er naar uw mening onjuistheden in de ontwerpbesluiten of in het MER?

  • Zijn er zaken en/of belangen over het hoofd gezien?

  • Wordt u geraakt in uw belang? Zo ja, kunt u aangeven hoe?

  • Zijn er andere zaken die u naar voren wilt brengen?

We stellen het op prijs als u aangeeft op welke delen van het MER, de ontwerpbesluiten, of de onderliggende stukken u reageert en u uw zienswijze onderbouwt met argumenten.

U kunt een zienswijze indienen van 2 juli 2021 tot en met 12 augustus 2021. Dat kan op verschillende manieren:

  • Bij voorkeur digitaal via het reactieformulier op www.bureau-energieprojecten.nl onder ‘Interconnector NeuConnect’. U krijgt dan per e-mail een ontvangstbevestiging. U kunt niet reageren per e-mail.

  • Per post door een brief te sturen naar:

    Bureau Energieprojecten

    Inspraakpunt Interconnector NeuConnect

    Postbus 111, 9200 AC Drachten

    Wilt u uw brief ondertekenen en uw adres vermelden? Dan kunnen wij u per brief een ontvangstbevestiging sturen.

  • Voor het opnemen van mondelinge zienswijzen kunt u ook op werkdagen tussen 9.00 uur en 17.00 uur bellen met Bureau Energieprojecten via telefoonnummer 070 379 89 79.

Wij gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens en gebruiken deze alleen voor het doel waarvoor u ze heeft achtergelaten. Ook bewaren wij uw gegevens niet langer dan nodig is. U vindt meer informatie over het privacybeleid op www.bureau-energieprojecten.nl.

Wat is de verdere procedure?

De ontvangen zienswijzen, reacties en adviezen worden betrokken bij het vaststellen van de definitieve besluiten. De Commissie voor de milieueffectrapportage brengt een advies uit over het milieueffectrapport.

De definitieve besluiten worden vervolgens naar verwachting eind 2021 ter inzage gelegd. Dit wordt aangekondigd in onder andere de Staatscourant en op www.bureau-energieprojecten.nl. Op dat moment start de beroepstermijn.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over ‘Interconnector NeuConnect’ en alle bijbehorende stukken vindt u op www.rvo.nl/interconnector-neuconnect. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen? Dan kunt u Bureau Energieprojecten bellen via telefoonnummer 070 379 89 79.

Naar boven