Regeling van de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 8 juli 2021, nr. 2021-0000308035, tot wijziging van de Subsidieregeling grensoverschrijdende jongerenevenementen in verband met het opnemen van een aanvraagtijdvak en een subsidieplafond voor najaar 2021

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Gelet op de artikelen 8, eerste lid, en 11, tweede lid, van het Kaderbesluit BZK-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling grensoverschrijdende jongerenevenementen wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 4, eerste lid, komt te luiden:

  • 1. Een aanvraag voor subsidie kan ingediend worden in de periode van 1 juli tot en met 31 oktober 2021, indien het evenement waarvoor subsidie wordt gevraagd plaatsvindt in de periode van 1 augustus tot en met 31 december 2021.

B

Artikel 5, eerste lid, komt te luiden:

  • 1. Voor de verstrekking van subsidie waarvoor een aanvraag is ingediend in het aanvraagtijdvak, bedoeld in artikel 4, eerste lid, geldt een subsidieplafond van € 58.500,–.

C

Na artikel 8 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 8a Overgangsbepaling

Op een subsidieaanvraag die is ingediend voor 1 mei 2021, is deze regeling van toepassing zoals deze luidde op 30 juni 2021.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.W. Knops

TOELICHTING

Inleiding

Met deze regeling wordt de Subsidieregeling grensoverschrijdende jongerenevenementen gewijzigd in verband met het toevoegen van een aanvraagtijdvak en subsidieplafond voor evenementen in het najaar van 2021.

Voor kalenderjaar 2021 is een totaal subsidiebedrag van € 100.000,– beschikbaar. Dit subsidiebedrag was verdeeld over twee tijdvakken: de periode van 1 januari tot en met 31 maart 2021 en de periode van 1 april tot en met 31 juli 2021. Het plafond van € 100.000 is in deze periode niet bereikt omdat door de Coronapandemie weinig evenementen konden plaatsvinden. In eerste instantie was er geen aanvraagtijdvak voor het najaar vastgesteld, omdat er een evaluatie van de subsidieregeling plaats zou vinden. Er is echter besloten om organisatoren van evenementen in het najaar nog een kans te geven om een beroep te doen op de subsidieregeling.

Met deze wijziging wordt een aanvraagtijdvak toegevoegd om het mogelijk te maken voor organisatoren van evenementen die plaatsvinden van 1 augustus tot en met 31 december 2021 om subsidie aan te vragen. Aanvragen kunnen vanaf 1 juli tot en met 31 oktober 2021 worden ingediend. De aanvraagtijdvakken voor de eerste helft van 2021 zijn voorbij en worden daarom geschrapt. Dat neemt niet weg dat er nog evenementen kunnen plaatsvinden waarvoor in die aanvraagtijdvakken subsidie is verleend. Aangezien nog niet alle subsidiebesluiten op aanvragen uit het tweede tijdvak definitief zijn, is er een overgangsbepaling opgenomen. Het bedrag dat beschikbaar is voor het najaar van 2021, bedraagt het resterende bedrag van de eerste twee tijdvakken. De hoogte hiervan is € 58.500. De evaluatie zal plaatsvinden of in het najaar van 2021 of aan het begin van 2022.

Consultatie

Er heeft geen consultatie plaatsgevonden, zodat de regeling tijdig in werking kan treden en omdat consultatie niet in betekenende mate kan leiden tot wijziging van het voorstel.

Regeldruk

Het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) heeft het dossier niet geselecteerd voor een formeel advies, omdat het naar verwachting geen omvangrijke gevolgen voor de regeldruk heeft. De wijziging beperkt zich immers tot het wijzigen van het aanvraagtijdvak en subsidieplafond en brengt geen verdere wijzigingen aan in de subsidieregeling.

Inwerkingtreding

Aanvragen voor evenementen die plaatsvinden tussen 1 augustus en 31 december 2021 kunnen vanaf 1 juli 2021 worden ingediend op het daarvoor door de minister beschikbaar gestelde elektronisch formulier. Om aanvragers in de gelegenheid te stellen tijdig over deze subsidie te kunnen beschikken, wordt afgeweken van de vaste verandermomenten en publicatietermijn van twee maanden voor inwerkingtreding. In plaats daarvan treedt deze regeling in werking met ingang van de dag na uitgifte van de Staatscourant waarin zij is geplaatst.

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.W. Knops

Naar boven