Besluit van de secretaris-generaal van het Ministerie van Justitie en Veiligheid van 16 juni 2021 (kenmerk: 3285529/21/DP&O), houdende wijziging van het Mandaatbesluit hoofden clusters Ministerie van Justitie en Veiligheid in verband met de voorlopige taakverdeling en waarneming van taken tussen de secretaris-generaal, de plaatsvervangend secretaris-generaal en de hoofddirecteur bedrijfsvoering

De secretaris-generaal van het Ministerie van Justitie en Veiligheid,

Gelet op artikel 3, eerste lid, onder a, van het Mandaatbesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Mandaatbesluit hoofden clusters Ministerie van Justitie en Veiligheid wordt gewijzigd als volgt:

A

In artikel 1 en artikel 2 wordt 'de hoofden van de clusters, genoemd in artikel 2, tweede lid, onder b tot en met j, van het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid' steeds vervangen door: de hoofden van de clusters, genoemd in artikel 2, tweede lid, onder b tot en met k, van het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid.

B

Na artikel 1 wordt een nieuw artikel 1a ingevoegd dat als volgt komt te luiden:

Artikel 1a

Van het ingevolge artikel 2 van het Mandaatbesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid aan de secretaris-generaal verleende mandaat wordt ondermandaat verleend aan:

  • a) de plaatsvervangend secretaris-generaal bedoeld in artikel 2, eerste lid van het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid, ten aan zien van de aangelegenheden die het SG-cluster bedoeld in artikel 2, tweede lid, onder a, van het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid betreffen, alsmede ten aanzien van de aangelegenheden als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onderdeel b;

  • b) de hoofddirecteur bedrijfsvoering bedoeld in artikel 2, tweede lid onder c van het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid, ten aanzien van de aangelegenheden die het pSG-cluster bedoeld in artikel tweede lid, onder b, van het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid betreffen, alsmede ten aanzien van de aangelegenheden als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onderdeel b.

C

Na artikel 2 wordt een nieuw artikel 2a ingevoegd dat als volgt komt te luiden:

Artikel 2a

  • 1. De plaatsvervangend secretaris-generaal wordt aangewezen en volmacht verleend om op te treden als leidinggevende in de zin van paragraaf 1.3 van de CAO Rijk ten aanzien van de onder SG-cluster ressorterende ambtenaren.

  • 2. De hoofddirecteur bedrijfsvoering wordt aangewezen en volmacht verleend om op te treden als leidinggevende in de zin van paragraaf 1.3 van de CAO Rijk ten aanzien van de onder pSG-cluster ressorterende ambtenaren.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot 10 mei 2021.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De secretaris-generaal van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, D. Schoof

TOELICHTING

Dit besluit tot wijziging van het Mandaatbesluit hoofden clusters Ministerie van Justitie en Veiligheid is noodzakelijk vanwege de toevoeging van de hoofddirecteur bedrijfsvoering (HDBV) aan de organisatie van het Ministerie van Justitie en Veiligheid en de dien ten gevolge gewijzigde tijdelijke taakverdeling tussen de SG, de pSG en de HDBV.

De ambtelijke leiding van het departement is na ampel beraad tot de slotsom gekomen, dat de besturing van het concern JenV gebaat zou zijn bij een uitbreiding van het tandem SG en pSG met een hoofddirecteur bedrijfsvoering. Het drietal dat aldus ontstaat verdeelt de taken die eerder bij de SG en de pSG lagen. Hierdoor speelt met name de SG tijd vrij om zich te concentreren op zijn primaire taken als eerste politiek adviseur en bestuurder van het concern JenV.

De eerste periode na het aantreden van de HDBV op 10 mei 2021 blijven de clusters van SG en pSG organisatorisch ongewijzigd. Het betreft een proefperiode van initieel circa drie maanden. Gedurende die periode zijn de verantwoordelijkheden onderling verdeeld en vastgelegd in werkafspraken. In de proefperiode zal de pSG de leiding over het SG-cluster waarnemen en de HDBV neemt de leiding van het pSG-cluster waar. Dit zal ook zijn neerslag vinden in de mandaten en volmachten, zodat alle betrokkenen legitiem hun besluiten en beslissingen kunnen nemen.

In de proefperiode bekijken het drietal SG-pSG-HDBV, de directeuren, de leidinggevenden de medewerkers van de betrokken clusters en de medezeggenschap hoe dit werkt en wat gewenste eindsituatie moet zijn.

Artikel IA

Dit artikel regelt dat de pSG over de bevoegdheden beschikt om gedurende de hiervoor bedoelde proefperiode, leiding te geven aan het SG-cluster en dat de HDBV over de bevoegdheden beschikt om gedurende diezelfde periode leiding te geven aan het pSG-cluster. In het bijzonder zien deze bevoegdheden op de beleids- en bedrijfsvoering van de tot het desbetreffende cluster behorende onderdelen zoals bedoeld in artikel 3 derde lid van het Organisatiebesluit.

Artikel IB

Dit artikel regelt het p-mandaat voor de pSG ten aanzien van het SG-cluster en voor de HDBV voor het pSG-cluster.

De secretaris-generaal van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, D. Schoof

Naar boven