Besluit vervanging aanvragen inzake de toelating, registratie en doorhaling van de uitoefening van de diergeneeskunde 1992 – 2010, nr. WJZ/ 20071793

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op artikelen 7 en 23 van de Archiefwet 1995 en artikel 6 van het Archiefbesluit 1995;

Besluit:

Artikel 1

De aanvragen, bedoeld in hoofdstuk 4 van het Besluit diergeneeskundigen, inzake de toelating, registratie en doorhaling van de uitoefening van de diergeneeskunde over de periode van 1992 tot 1 juli 2010 worden vervangen door digitale reproducties.

Artikel 2

  • 1. Het digitaal vervangen van de aanvragen met bijbehorende bewijsstukken geschiedt met overeenkomstige toepassing van het ‘Handboek vervanging aanvragen DIRIS 1992 – 2010’ van het CIBG.

  • 2. Het ‘Handboek aanvragen vervanging DIRIS 1992–2010’ ligt ter inzage bij het Agentschap CIBG, Rijnstraat 50 in Den Haag.

Artikel 3

  • 1. De originele, vervangen aanvragen worden vernietigd in overeenstemming met ‘Handboekboek aanvragen vervanging DIRIS 1992–2010’.

  • 2. De digitale reproducties worden in goede, geordende en toegankelijke staat beheerd en bewaard alvorens te worden vernietigd.

Artikel 4

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 14 mei 2021

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

Tegen dit besluit kan degene wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken binnen 6 weken na de dag van dagtekening van deze Staatscourant een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet door de indiener zijn ondertekend en bevat ten minste zijn naam en adres, de dagtekening en een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden waarop het bezwaar berust. Dit bezwaarschrift moet worden gericht: Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, directie Wetgeving en Juridische Zaken, Postbus 20401, 2500 EK ’s-Gravenhage. Dit besluit is verzonden op de in de aanhef vermelde datum.

TOELICHTING

Volgens de Wet dieren moeten dierenartsen en paraveterinairen zich registreren in het Diergeneeskunderegister (DIRIS) als zij diergeneeskundige handelingen verrichten. Het CIBG, een agentschap van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, is in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) verantwoordelijk voor aangelegenheden die verband houden met de toelating, registratie en doorhaling in DIRIS. Het CIBG heeft in 2018 de documenten betreffende de toelating, registratie en doorhaling in DIRIS laten digitaliseren. Dit besluit regelt de formele vervanging van deze documenten door middel van vernietiging van de brondocumenten.

De minister is als zorgdrager (artikel 4.3 van de Wet dieren) bevoegd om archiefbescheiden te vervangen door reproducties op grond van de artikelen 7 en 23 van de Archiefwet en artikel 6 van het Archiefbesluit 1995 (besluit). Bij de overweging om tot vervanging over te gaan, wordt rekening gehouden met de waarde van de archiefbescheiden als bestanddeel van het cultureel erfgoed en het belang van de in de archiefbescheiden voorkomende gegevens voor overheidsorganen, voor recht- of bewijszoekenden en voor historisch onderzoek, zoals aangegeven in artikel 2, eerste lid, onderdelen c en d, van het besluit. Dit houdt in dat bepaalde archiefbescheiden niet vervangen kunnen worden omdat ze alleen waarde hebben en houden in hun originele staat. De te vernietigen aanvragen worden niet beschouwd als bestanddeel van het cultureel erfgoed en evenmin als zijnde van belang voor historisch onderzoek. De brondocumenten zijn uiteraard wel van belang voor de geregistreerde personen in het register en de afnemers van hun diensten. De waarborg voor deze belangen is gelegen in de kwaliteit van het vervangingsproces. Deze kwaliteit wordt geborgd door het ‘Handboek vervanging aanvragen DIRIS 1992–2010’ te volgen bij het vervangingsproces.

In selectielijsten zijn de bewaartermijnen van archiefbescheiden vastgesteld. De brondocumenten die met dit besluit worden vernietigd, komen niet in aanmerking voor permanente bewaring volgens de selectielijst van LNV (Stcrt. 2018, 44941) en de selectielijst Gezondheid en welzijn van dieren (Stcrt. 2007, 105.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

Naar boven