Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 18 juni 2021, nr.  WJZ/ 21164285, houdende gedeeltelijke intrekking van de ophokplicht voor vogels in verband met hoog-pathogene aviaire influenza

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op artikel 5.1, eerste lid, in samenhang met artikel 5.4 van de Wet dieren;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling veterinaire maatregelen specifieke dierziekten of zoönosen wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 2.2, tweede lid, onderdelen a en b, wordt ‘de bijlage’ vervangen door ‘bijlage 1’.

B

Aan artikel 3.4 wordt het volgende lid toegevoegd:

  • 3. Het eerste en tweede lid zijn niet van toepassing ten aanzien van vogels die zich bevinden in een van de compartimenten, beschreven in bijlage 2.

C

Het opschrift van de bijlage komt te luiden:

Bijlage 1, behorende bij artikel 2.2, tweede lid.

D

De bijlage, behorende bij deze regeling, wordt toegevoegd als bijlage 2.

ARTIKEL II

Deze regeling wordt bekendgemaakt op www.rijksoverheid.nl, en treedt op 19 juni 2021 om 00:00 uur in werking.1

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 18 juni 2021

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

BIJLAGE ALS BEDOELD IN ARTIKEL I, ONDERDELEN B EN D

Bijlage 2 als bedoeld in artikel 3.4, derde lid

Gebieden waar de ophok- en afschermplicht niet geldt

Compartiment 8

  • 1. Vanaf de kruising van de rivier IJssel en het Zwolle-IJssel Kanaal, het Zwolle-IJssel Kanaal volgend in noordelijke richting tot aan de rivier het Zwarte Water.

  • 2. De rivier het Zwarte Water volgend in noordelijke richting tot aan de rivier OverijsselseVecht.

  • 3. De rivier de Overijsselse Vecht volgend in oostelijke richting overgaand in de Vecht tot aan de Landgrens van Nederland met Duitsland.

  • 4. De Landgrens van Nederland met Duitsland volgend in zuidelijke richting tot aan de A1(De Lutte)

  • 5. De A1 volgend in oostelijke richting tot aan de Kruising A1 met de rivier de IJssel bij Deventer (vlakbij de afslag 23 Deventer)

  • 6. De rivier de IJssel volgend in noordelijke richting tot aan de kruising de rivier de IJssel en het Zwolle-IJssel Kanaal.

Compartiment 11

  • 1. Vanaf de Kruising van de A1 met de rivier de IJssel (Deventer), de A1 volgend in oostelijke richting overgaand in de A35/A1 (Knooppunt Azelo) overgaand in de A1 (Knooppunt Buren) tot aan de grens met Duitsland ter hoogte van de plaats De Lutte.

  • 2. De Landgrens van Nederland met Duitsland volgend in zuidelijke richting overgaand in westelijke richting tot aan de rivier de Rijn (ter hoogte van de plaats Spijk).

  • 3. De rivier de Rijn volgend in westelijke richting, overgaand in het Bijlands Kanaal, overgaand in het Pannerdens Kanaal overgaand in de rivier de Nederrijn, overgaand in de rivier de IJssel tot aan de kruising van de rivier de IJssel met de A1 (Deventer)

Compartiment 17

  • 1. Vanaf de kruising van de Sluisweg (Waalwijk) en de rivier de Bergsche Maas, de rivier de Bergsche Maas volgend in oostelijke richting overgaand in de Maas tot aan de A2 (ter hoogte van Knooppunt Empel).

  • 2. De A2 volgend in zuidelijke richting tot aan de rivier de Zuid-Willemsvaart (Afslag 21 Veghel van de A2).

  • 3. De rivier de Zuid-Willemsvaart volgend in oostzuidelijke richting tot aan de A67 (Afslag 35 Someren van de A67).

  • 4. De A67 volgend in westelijke richting tot aan de Landgrens van Nederland met België.

  • 5. De Landgrens van Nederland met België volgend in westelijke richting tot aan de Poppelseweg (N283).

  • 6. De Poppelseweg (N283) volgend in noordelijke richting overgaand in de Turnhoutsebaan (N283) overgaand in de Blaakweg (N283) overgaand in de Ringbaan West (Tilburg) overgaand in de Midden Brabantweg, overgaand in de A261, overgaand in de Midden Brabantweg (N261) overgaand in de Biesbosweg (Waalwijk) tot aan de Sluisweg.

  • 7. De Sluisweg volgend in noordelijke richting tot aan de brug over de rivier de Bergsche Maas.

Compartiment 18

  • 1. Vanaf de kruising van de A2 met de rivier de Maas ter hoogte van Den Bosch, de rivier de Maas volgend oostelijke richting tot aan de Mookerplas.

  • 2. De Mookerplas volgend in oostelijke richting tot aan de Witteweg.

  • 3. De Witteweg volgend in noordoostelijke richting tot aan de N271.

  • 4. De N271 volgend in zuidoostelijke richting tot aan Zwarteweg (N843).

  • 5. De Zwarteweg (N843) volgend in noordelijke richting tot aan de Landgrens van Nederland met Duitsland.

  • 6. De Landgrens van Nederland met Duitsland volgend in zuidelijke richting tot aan de A67 (ter hoogte van de plaats Herungerberg).

  • 7. De A67 volgend in westelijke richting tot aan de kruising van de A67 met de rivier de Zuid-Willemsvaart (Afslag 35 Someren van de A67).

  • 8. De rivier de Zuid-Willemsvaart volgend in westnoordelijke richting tot aan de A2 (Afslag 21 Veghel van de A2)

  • 9. De A2 volgend in noordelijke richting tot aan de kruising van de A2 met de rivier de Maas.

Compartiment 20

  • 1. Vanaf de kruising van de Landgrens van Nederland met België en de rivier de Maas, de rivier de Maas volgend in noordoostelijke richting tot de kruising van de rivier de Maas met de N280, Knooppunt Haelen.

  • 2. De N280 volgend in oostelijke richting tot aan de Sint Wirosingel (Roermond).

  • 3. De Sint Wirosingel (Roermond) volgend in zuidelijke richting tot aan de N68.

  • 4. De N68 volgend oostelijke richting tot aan de landgrens Nederland en Duitsland (Bij de plaats Asenray).

  • 5. De Landgrens van Nederland met Duitsland volgend in zuidelijke richting tot de Landgrens van Nederland met België bij de plaats Vaals, Drielandenpunt.

  • 6. Vanaf het drielandenpunt bij Vaals de Landgrens van Nederland met België volgend in westelijke richting tot aan de rivier de Maas.

TOELICHTING

Op 22 oktober 2020 is voor heel Nederland een landelijke ophokplicht voor commercieel gehouden vogels en een afschermplicht voor hobbymatig gehouden risicovogels en commercieel gehouden fazanten en loopvogels van kracht geworden om de verspreiding van vogelgriep te voorkomen (toenmalige Regeling maatregelen preventie vogelgriep 2020). Op 21 april 2021 is deze verplichting opgenomen in artikel 3.4 van de Regeling veterinaire maatregelen specifieke dierziekten of zoönosen, vanwege de overgang van de diergezondheidsregels van de toenmalige Gezondheids- en welzijnswet voor dieren naar de Wet dieren.

Mede naar aanleiding van het meest recente advies van de deskundigengroep dierziekten is er aanleiding om de ophok- en afschermplicht in delen van Nederland op te heffen. Een opheffing in heel Nederland is nu niet aan de orde, omdat er nog aanwijzingen zijn dat het virus recent in Nederland en in de buurt van Nederland circuleerde. De deskundigen achten de kans dat bij opheffing in heel Nederland ten minste één pluimveebedrijf besmet zou raken met vogelgriep hoog.

De deskundigen hebben ook gekeken naar de risico’s per regio. De regio’s zijn administratieve regio’s met gemakkelijk handhaafbare grenzen (hoofdwegen, waterwegen), die tijdens uitbraken van dierziekten gebruikt kunnen worden. Dat gebeurt bijvoorbeeld om het vervoer van risicovolle dieren en producten in Nederland binnen regio’s gecontroleerd te laten plaatsvinden. Dit heeft destijds geleid tot een onderverdeling in regio’s. In totaal zijn er in Nederland twintig regio’s ('compartimenten'), beschreven in het beleidsdraaiboek aviaire influenza 2.02.

Bij intrekking van de ophokplicht in bepaalde regio’s die op basis van een risicoanalyse uit 2018 een lager risico hebben en waar sinds april 2021 geen uitbraken geweest zijn bij hobbymatig of commercieel gehouden pluimvee, waar sinds april 2021 geen met HPAI besmette wilde vogels gevonden zijn en waar geen pluimveedichte gebieden aanwezig zijn, achten de deskundigen de kans voor die regio’s op uitbraak op dit moment matig.

Tegen deze achtergrond is er in de compartimenten 8, 11, 17, 18 en 20, gezien het risiconiveau op vogelgriep, afgezet tegen andere belangen zoals het welzijn van de gehouden dieren en de economische belangen van de betreffende pluimveehouders met vrije uitloop, reden om in die regio’s de ophok- en afschermplicht op te heffen. Voor de andere regio’s in Nederland is het risico op vogelgriep in vergelijking met de genoemde compartimenten hoger, en leidt de afweging tot de slotsom dat daar de ophok- en afschermplicht vooralsnog wel in stand moet blijven. In mijn brief aan de Tweede Kamer van 18 juni 2021, nr. DGA-DAD / 21154482, ga ik nader in op de achtergronden.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten


X Noot
1

Bekendgemaakt: 18 juni 2021, 20:21 uur.

Naar boven