Ontwerp bestemmingsplan ‘Buitengebied Haaksbergen, partiële herziening verzamelplan 1’

Logo Haaksbergen

Burgemeester en wethouders van Haaksbergen maken op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat het college in zijn vergadering van dinsdag 12 januari 2021 heeft besloten het ontwerp bestemmingsplan ‘Buitengebied Haaksbergen, partiële herziening verzamelplan 1’ ter inzage te leggen.

Het plan omvat meerdere ontwikkelingen in het buitengebied. Hieronder wordt per locatie de ontwikkeling beschreven.

Eibergsestraat 258

De locatie aan de Eibergsestraat is bestemd als ‘horeca’. In de regels van het geldende bestemmingsplan is opgenomen dat ter plaatse van de aanduiding ‘discotheek’ een discotheek is toegestaan. Echter ontbreekt deze aanduiding op de verbeelding. In het verzamelplan is de aanduiding ‘discotheek’ op de plankaart opgenomen.

Eppenzolderveldweg 192-194

In 2018 heeft deze locatie deelgenomen aan de Rood voor Rood regeling. In het bestemmingsplan ‘Buitengebied Haaksbergen, partiële herziening Eppenzolderveldweg 192-194 en Wissinkbrinkweg 52’ is echter geen beperking opgenomen ten aanzien van de maximale toegestane oppervlakte aan bedrijfsgebouwen, waaronder de gesloopte meters in het kader van Rood voor Rood weer teruggebouwd zouden kunnen worden. In het verzamelplan is de maximale toegestane oppervlakte aan bedrijfsgebouwen opgenomen waardoor de gesloopte meters niet teruggebouwd kunnen worden.

Goorsestraat 249a

De bestemming van de Goorsestraat 249a wordt gewijzigd van ‘Agrarisch – Agrarisch bedrijf’ naar ‘Wonen’ met een nevenfunctie ‘Transportbedrijf’ voor exploiteren van een kleinschalig transportbedrijf.

Goorsestraat 253

De locatie aan de Goorsestraat 253 is bestemd als ‘Agrarisch – Agrarisch bedrijf’. In het verzamelplan is de aanduiding ‘Bedrijf’ toegevoegd ten behoeve van een kleinschalig draai- en freesbedrijf en een timmer-, afbouw- en interieurbedrijf. Om dit mogelijk te maken wordt er aan de Ellenbroek 20 900 m2 aan landschapsontsierende bebouwing gesloopt.

Leemdijk 29/Zoomweg 11

Betreft een ontwikkeling in het kader van de Rood voor Rood regeling. In totaal wordt er 1.092 m2 aan landschapsontsierende bebouwing gesloopt. Hiervoor wordt een nieuwe woning van maximaal 750 m3 met bijgebouw van 180 m2 teruggebouwd.

 

 

Hazenweg 15a

Het perceel aan de Hazenweg 15a is bestemd als ‘Wonen’. Aansluitend aan het perceel is het voornemen om een kleinschalig kampeerterrein met maximaal 25 standplaatsen te realiseren. De gronden ter plaatse zijn bestemd als ‘Agrarisch met waarden – Landschap’. Binnen de woonbestemming is het mogelijk (onder voorwaarden) een kleinschalig kampeerterrein te realiseren. In het vorige bestemmingsplan waren de gronden van de gewenste locatie voor het kleinschalige kampeerterrein bestemd als ‘Wonen’. In het verzamelplan wordt het kleinschalige kampeerterrein mogelijk gemaakt.

Marktvelderweg 14

Aan de Marktvelderweg 14 worden twee boerderijappartementen gelegaliseerd en worden er drie boerderijkamers omgezet naar boerderijappartementen op basis van het VAB-beleid. Daarnaast wordt er en kleinschalig kampeerterrein met maximaal 25 standplaatsen mogelijk gemaakt.

Perceel Haaksbergen, sectie R, nummer 702

De gronden ter plaatse van het perceel ‘Haaksbergen, sectie R, nummer 702’ zijn op basis van het ‘Bestemmingsplan Buitengebied’ bestemd als ‘Natuur’. In het vorige bestemmingsplan (Buitengebied, vastgesteld in 2000) waren deze gronden bestemd als ‘Agrarisch’. Door een onbekende reden zijn deze gronden bestemd als ‘Natuur’. De gronden worden weer bestemd als ‘Agrarisch met waarden – Landschap’ zodat de bestemming in overeenstemming is met het feitelijke gebruik.

Wissinkbrinkweg 58

Betreft een ontwikkeling in het kader van de Rood voor Rood regeling. Aan de Wissinkbrinkweg 52 wordt in totaal 1.087 m2 gesloopt aan landschapsontsierende bebouwing. Hiervoor wordt een woning van maximaal 750 m3 met bijgebouw van 150 m2 teruggebouwd.

Oude Boekeloseweg 112

Aan de Oude Boekeloseweg 112 is een intensieve veehouderij aanwezig. In het bestemmingsplan ‘Buitengebied Haaksbergen, partiële herziening Oude Boekeloseweg 112’ is ervoor gekozen om het aantal dieren per diersoort te begrenzen. In het verzamelplan is deze strikte begrenzing losgelaten zonder dat het leidt tot negatieve effecten op Natura 2000-gebieden. Hiermee sluiten de regels aan die gelden voor agrarische bedrijven in het buitengebied van de gemeente Haaksbergen.

Hegeveldweg 10

Het perceel aan de Hegeveldweg 10 was voorheen bestemd als ‘Wonen’ en is in het bestemmingsplan ‘Buitengebied Haaksbergen, partiële herziening veegplan 1’ door een onbekende reden bestemd als ‘Agrarisch met waarden – Landschap’. In het verzamelplan wordt het perceel weer bestemd als ‘Wonen’.

Het identificatienummer van het bestemmingsplan is NL.IMRO.0158.BP1186-0001.

Ter inzage

Het ontwerp bestemmingsplan ‘Buitengebied Haaksbergen, partiële herziening verzamelplan 1’ inclusief bijbehorende bijlagen ligt met ingang van 22 januari 2021 tot en met 4 maart 2021 voor een periode van zes weken voor iedereen ter inzage bij de receptie van het gemeentehuis.

Het plan met de bijbehorende stukken is tevens in digitale vorm te raadplegen via onze website www.haaksbergen.nl → Inwoner → Vergunning en Plannen → Bestemmingsplannen en voorbereidingsbesluiten → Buitengebied → Ontwerp. Hier vindt u tevens een link naar ruimtelijkeplannen.nl (landelijke voorziening)

Tijdens de terinzagetermijn kan eenieder reageren. Uw zienswijze kunt u indienen bij de gemeenteraad, Postbus 102, 7480 AC Haaksbergen. Tevens bestaat de mogelijkheid voor een mondelinge zienswijze. Hiervoor kunt u contact opnemen met de behandelend ambtenaar, Thorben Scholten, telefoonnummer (053) 573 45 67.

Haaksbergen, 21 januari 2021

burgemeester en wethouders van Haaksbergen,

 

mr. drs. R.G. Welten, burgemeester

dr. R. Toet, secretaris

Naar boven