Ontwerpbestemmingsplan ‘Chw bestemmingsplan Rijnhaven-Oost 2021’ en ontwerpgebiedsbeleid

Logo Alphen aan den Rijn

Burgemeester en wethouders maken op grond van artikel 1.3.1 van het Besluit ruimtelijke ordening bekend dat zij het bestemmingsplan ‘Chw bestemmingsplan Rijnhaven-Oost 2021’ voorbereiden. Ook maken zij bekend dat zij op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening, in samenhang met artikel 3.12 van de Algemene wet bestuursrecht, op 15 juni 2021 het ontwerpbestemmingsplan ‘Chw bestemmingsplan Rijnhaven-Oost 2021’ en bijbehorend ontwerpgebiedsbeleid hebben vastgesteld. Daarnaast hebben zij op 15 juni 2021 besloten dat voor het bestemmingsplan geen milieueffectrapportage hoeft te worden opgesteld, omdat het voorgenomen plan niet tot belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu leidt.

Het bestemmingsplan en haar grenzen

De westelijke plangrens voor bestemmingsplan Rijnhaven-Oost ligt op de westelijke oever van het Rijnhavenbekken. Aan de zuidkant wordt Rijnhaven-Oost begrensd door de Eikenlaan. Aan de oostkant kent het een duidelijke begrenzing door de Prinses Margrietlaan, Stuyvesantlaan, het Heempad en de Van Foreestlaan. Daarmee vallen de Baronie en de zogenaamde Kluwerlocatie geheel binnen de grenzen van het plangebied en vogelpark Avifauna daarbuiten. De noordgrens wordt gevormd door de Oude Rijn.

Wat houdt het bestemmingsplan in?

In 2012 heeft de gemeente in de ‘RijnHavenwijzer’ haar visie op en belang bij het Rijnhavengebied geschetst. Het Rijnhavengebied moet weer een aantrekkelijk en goed functionerend deel van de stad worden. Voor Rijnhaven-Oost wordt gestreefd naar de doorontwikkeling van een voor Alphen aan den Rijn uniek woon-, werk- en watersportmilieu aan de haven. Het huidige bestemmingsplan Rijnhaven-Oost maakt transformatie van het bedrijventerrein naar een gemengd gebied met wonen, bedrijvigheid en diverse andere voorzieningen mogelijk. De bestaande bedrijvigheid bleef toegestaan in dit bestemmingsplan. Dit betekent dat er rekening moet worden gehouden met de milieubelasting van deze bedrijven, vooral in de vorm van geluids- en geurcontouren.

Op dit moment zijn op basis van het huidige bestemmingsplan al diverse woningbouwprojecten gerealiseerd of in ontwikkeling in Rijnhaven-Oost. Maar de aanwezigheid van verschillende ‘zwaardere’ bedrijven zorgt ervoor dat woningbouw in grote delen van het gebied niet mogelijk is, omdat er rekening moet worden gehouden met geluids- en geurcontouren (hindercontouren) die de bedrijven veroorzaken. Dit terwijl er in de gemeente Alphen aan den Rijn een groot tekort aan woningen is. De gemeente heeft daarom de strategie voor een deel van het gebied veranderd in een actievere strategie en wil het bestemmingsplan aanpassen om deze contouren weg te kunnen nemen. Ook wordt het maximaal aantal toegestane woningen verhoogd van 1.120 naar 2.000. Daarnaast worden andere aanpassingen doorgevoerd om het bestemmingsplan actueel te maken.

Hoe kunt u het bestemmingsplan en gebiedsbeleid inzien?

Het ontwerpbestemmingsplan ‘Chw bestemmingsplan Rijnhaven-Oost 2021’, met plannummer NL.IMRO.0484.OPrijnhavenoost21-ON01, ligt vanaf 24 juni 2021 voor een periode van zes weken (tot en met 4 augustus 2021) voor iedereen ter inzage. Ook het ontwerpgebiedsbeleid ‘Chw bestemmingsplan Rijnhaven-Oost 2021 - Gebiedsbeleid’ met plannummer NL.IMRO.0484.GBrijnhavenoost21-ON01 ligt in deze periode ter inzage.

U kunt het ontwerpbestemmingsplan, het ontwerpgebiedsbeleid en de bijbehorende bestanden inzien bij de informatiebalie in het gemeentehuis te Alphen aan den Rijn. U kunt het ontwerpbestemmingsplan ook digitaal inzien via www.ruimtelijkeplannen.nl via de knop Plannen zoeken (door het invoeren van een adres en huisnummer, de plannaam of bovenstaand plannummer). Vanwege de coronamaatregelen wordt u aangeraden om het ontwerpbestemmingsplan digitaal te raadplegen. Bent u daartoe niet in staat, dan kunt u het plan op afspraak op het gemeentehuis inzien. Een afspraak kunt u maken door contact op te nemen met het Officemanagement van team Ruimte van Gemeente Alphen aan den Rijn, via telefoonnummer 14 0172.

Hoe kunt u reageren?

Binnen bovenstaande termijn van ter visieligging kan iedereen digitaal, schriftelijk of mondeling gemotiveerd een zienswijze op het ontwerpbestemmingsplan ‘Chw bestemmingsplan Rijnhaven-Oost 2021’ en/of ‘Chw bestemmingsplan Rijnhaven-Oost 2021 - Gebiedsbeleid’ bij de gemeenteraad (bestemmingsplan) of bij het college van burgemeester en wethouders (gebiedsbeleid) indienen.

  • Schriftelijke zienswijzen kunt u sturen naar postbus 13, 2400 AA Alphen aan den Rijn. In uw reactie vermeld u duidelijk uw naam, adres en contactgegevens en geeft u aan dat het gaat om het ontwerpbestemmingsplan ‘Chw bestemmingsplan Rijnhaven-Oost 2021’ en/of ‘Chw bestemmingsplan Rijnhaven-Oost 2021 - Gebiedsbeleid’, zaaknummer 385415.

  • Digitaal kan dat via het formulier ‘Zienswijze bestemmingsplan indienen’, te vinden op www.alphenaandenrijn.nl/Onlineregelen/Zienswijze_bestemmingsplan_indienen. Hiervoor heeft u DigiD nodig of u vult uw organisatiegegevens in. In het formulier geeft u duidelijk aan dat het gaat om het ontwerpbestemmingsplan ‘Chw bestemmingsplan Rijnhaven-Oost 2021’ en/of ‘Chw bestemmingsplan Rijnhaven-Oost 2021 - Gebiedsbeleid’, met zaaknummer 385415.

  • Voor het doorgeven van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met het Officemanagement van team Ruimte van Gemeente Alphen aan den Rijn, via telefoonnummer 14 0172. Van uw mondelinge zienswijze wordt een verslag gemaakt.

Alphen aan den Rijn, 23 juni 2021, Burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn

Naar boven