DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Logo Rijkswaterstaat - Dienst Utrecht

OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT

 

In de Wegenverkeerswet zijn onder andere regels opgenomen voor de veiligheid op de weg. Op grond van het bepaalde in artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994, dient een verkeersbesluit te worden genomen voor het plaatsen of verwijderen van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen (BABW) inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, almede onderborden, voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

 

Aangezien het hier een weggedeelte betreft dat in beheer is bij het Rijk ben ik bevoegd op grond van artikel 18, eerste lid, onder a, van de Wegenverkeerswet 1994, dit verkeersbesluit te nemen.

 

BELANGENAFWEGING EN MOTIVERING

Naar aanleiding van verschillende onderzoeken met betrekking tot verkeersongevallen op de Rijksweg 2 (A2) blijkt dat de veiligheidssituatie niet optimaal is. Op twee trajecten blijken met regelmaat ongevallen plaats te vinden, waarbij rijbaanwisselingen een belangrijke rol spelen.

Om het aantal ongevallen terug te dringen zal op twee trajecten een doorgetrokken lijnmarkering aangebracht worden, rechts naast de gebroken wegmarkering, om onnodige rijbaanwisselingen te verminderen. Verkeersbewegingen van rechts naar links worden hiermee verboden.

Het aanbrengen van de ongebroken wegmarkering beoogt een vermindering van onnodige rijbaanwisselingen en zorgt voor minder onverwachte verkeersituaties op de weg. De verwachting is dat het aantal verkeersongevallen hierdoor zal dalen. Middels dit verkeersbesluit wordt een doorgetrokken streep aangebracht tussen de parallelrijbaan en de hoofdrijbaan van Rijksweg 2 (A2) Re tussen km 55,10 en km 55,75m en tussen km 59,75m en km 60,40m.

 

Korte omschrijving van de maatregel

De aanpassing bestaat uit het aanbrengen van een ononderbroken lijnmarkering op de volgende trajecten:

Rijksweg 2 (A2) Re tussen km 55,10 en km 55,75m

Rijksweg 2 (A2) Re tussen km 59,75m en km 60,40m

 

Bij de afweging van de belangen die samenhangen met het nemen van dit besluit, heb ik de mogelijke invloed van de maatregel op de aspecten geluid, ecologie en luchtkwaliteit betrokken op basis van een gevoeligheidsanalyse.

Verkeersveiligheid

De verwachting is dat de ononderbroken lijnmarkering tussen rijbanen tot gevolg heeft dat er minder ongevallen gebeuren op de betrokken locaties. De maatregel is duidelijk herkenbaar en logisch voor de weggebruiker en zal daardoor naar verwachting geen nieuwe risico’s introduceren.

Luchtkwaliteit / Ecologie / Geluid

De maatregel heeft een verwaarloosbaar effect op het gebied van luchtkwaliteit en geluid. Er zijn geen effecten op het gebied van ecologie.

PROCEDURE

De voorbereiding van dit besluit heeft conform het gestelde in afdeling 4.1.2 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) plaatsgevonden.

Dit besluit is gepubliceerd in de Staatscourant.

BESLUIT

Op grond van vorenstaande overwegingen besluit ik op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 en juncto artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer om:

  • I.

    Een ononderbroken rijbaanaanduiding tussen de rijbanen aan te brengen op de volgende trajecten:

  • Rijksweg 2 (A2) Re tussen km 55,10 en km 55,75m

  • Rijksweg 2 (A2) Re tussen km 59,75m en km 60,40m

  •  

  • II.

    De RVV-bebording ter plaatse naar behoren aan te passen aan de vernieuwde situaties.

 

ONDERTEKENING

DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT,

namens deze,

hoofd Vergunningverlening Rijkswaterstaat Midden-Nederland

 

 

ir. J.J.A. Stammen

MEDEDELING

Om bezwaar te maken moet u, binnen zes weken na de dag waarop dit besluit is bekendgemaakt, een bezwaarschrift indienen. U kunt uw bezwaarschrift sturen naar de minister van Infrastructuur en Waterstaat, t.a.v. de hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat Midden-Nederland, afdeling Werkenpakket, Postbus 2232, 3500 GE Utrecht.

In het bezwaarschrift dient in ieder geval het volgende te staan:

uw naam en adres, en liefst ook uw telefoonnummer;

een duidelijke omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt (bijvoorbeeld door de datum en het kenmerk van het besluit te vermelden of door een kopie mee te sturen);

de reden waarom u bezwaar maakt;

de datum en uw handtekening.

Voorlopige voorziening

Het indienen van een bezwaarschrift heeft geen schorsende werking. Dat betekent dat het besluit blijft gelden in de tijd dat uw bezwaarschrift in behandeling is. Als u dit niet wilt, bijvoorbeeld omdat het besluit onherstelbare gevolgen heeft voor u, dan kunt u een verzoek om voorlopige voorziening indienen. Dit doet u door de Voorzieningenrechter van de rechtbank in het gebied waar u woont te vragen een voorlopige voorziening te treffen. Indien u niet zelf, maar namens een bedrijf of organisatie een verzoekschrift indient dan kunt u het verzoekschrift sturen naar de rechtbank in het gebied waar het bedrijf of de organisatie is ingeschreven. De rechtbank zal een griffierecht in rekening brengen.

Bij het verzoek dient voorts een afschrift van het bezwaarschrift te worden overgelegd. Zo mogelijk wordt tevens een afschrift van het besluit waarop het geschil betrekking heeft overgelegd.

Indiening kan ook via de site http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor dient u wel te beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Naar boven