Ontwerp partiele herziening omgevingsplan Binckhorst (herstelbesluit 1B)

Logo 's-Gravenhage

Aanleiding voor deze herziening is de beëindiging van de bedrijfsactiviteiten van de Haagse Asfaltcentrale (HAC), betoncentrale Cementbouw en de zandhandel op locatie Zonweg 23 per 1-1-2022.

Het ontwerp partiele herziening omgevingsplan Binckhorst (herstelbesluit 1B) ziet enkel op de gronden die onderdeel uitmaken van het gezoneerd industrieterrein Binckhorst Zuid en de bijbehorende geluidzone. Doel van deze herziening is het aanpassen de zones van het gezoneerd industrieterrein, de bijbehorende geluidzone en de geurcontour behorend bij de asfaltcentrale naar aanleiding van de beëindiging van de bedrijfsactiviteiten op de locatie Zonweg 23 per 1-1-2022. Op deze locatie zijn de Haagse Asfaltcentrale (HAC), betoncentrale Cementbouw en de zandhandel gevestigd. De beëindiging van de bedrijfsactiviteiten van deze bedrijven per 1-1-2022 betekent dat per die datum betoncentrale Dyckerhoff Basal als enige bedrijf overblijft op het gezoneerd industrieterrein. Daarmee komt een deel van het gezoneerd industrieterrein te vervallen en wordt de bijbehorende geluidcontour ook kleiner. Met het beëindigen van de activiteiten van de asfaltcentrale zal daarnaast ook de bijbehorende geurcontour (op hoogte) verdwijnen en blijft enkel de geurcontour van afvaloverslagbedrijf Renewi over in dit deel van de Binckhorst.

Met dit besluit worden de aangepaste contouren verwerkt in het omgevingsplan Binckhorst en wordt daarmee de nieuwe situatie per 1-1-2022 juridisch-planologisch geborgd.

Met het verkleinen van de zones van het gezoneerd industrieterrein, de bijbehorende geluidzone en de geurzone zal de geur- en geluidbelasting in de directe nabijheid van de bedrijven aan de Zonweg 23 verminderen en zal er voor een aantal lopende initiatieven geen of beperkt noodzaak zijn tot het treffen van geluidwerende maatregelen. Ook het woon en leefklimaat zal daardoor worden verbeterd.

Wijzigingen

In de Staat van wijzigingen wordt een nadere toelichting gegeven op de wijzigingen waar het herstelbesluit 1B op ziet en zijn alle wijzigingen zoals deze verwerkt worden in het vigerende omgevingsplan Binckhorst opgenomen. Voor een nadere toelichting op de precieze wijzigingen wordt daarom verwezen naar de Staat van Wijzigingen zoals opgenomen in de bijlage van deze bekendmaking. Als bijlage bij de Staat van Wijzigingen zijn tevens de aangepaste samenvatting op het OER en de Factsheets Geur en Geluid gevoegd. De Staat van Wijzigingen herstelbesluit 1B omgevingsplan Binckhorst is tevens te raadplegen op de gemeentelijke website: www.denhaag.nl/bestemmingsplannen

Procedure

Het is niet mogelijk om alleen de gewijzigde onderdelen van het omgevingsplan Binckhorst ter inzage te leggen. Om te kunnen publiceren op de website www.ruimtelijkeplannen.nl moeten er technische koppelingen gemaakt worden tussen de verbeelding, de regels en het OmgevingsEffectRapport. Dit leidt ertoe dat het ‘partiele herziening omgevingsplan Binckhorst herstelbesluit 1B’ eruitziet als een volledig nieuw omgevingsplan. Zoals hiervoor aangegeven zijn alleen de wijzigingen zoals opgenomen in de Staat van Wijzigingen aangepast. De overige onderdelen zijn ongewijzigd gebleven ten opzichte van het vastgestelde plan omgevingsplan Binckhorst van 29 november 2018 en bij besluit van 25 november 2020 gewijzigd vastgestelde omgevingsplan Binckhorst herstelbesluit 1A (ex artikel 6:19 Awb).

Het ongewijzigde deel van het omgevingsplan Binckhorst en van het gewijzigd vastgestelde omgevingsplan Binckhorst herstelbesluit 1A (ex artikel 6:19 Awb) maakt daarom geen onderdeel uit van dit ontwerp partiele herziening omgevingsplan Binckhorst herstelbesluit 1B.

Terinzagelegging

Het ontwerp partiele herziening omgevingsplan Binckhorst herstelbesluit 1B en alle daarbij behorende stukken worden op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening voor eenieder met ingang van 17 juni tot en met 28 juli 2021 op de volgende wijzen ter inzage gelegd, beschikbaar gesteld en raadpleegbaar gemaakt:

- op de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl;

- op de gemeentelijke website: www.denhaag.nl/bestemmingsplannen 

- digitaal en op papier bij het Den Haag Informatiecentrum, Spui 70 (maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 16:30 uur).

Zienswijzen

Gedurende de 6 weken dat het plan ter inzage ligt, kunnen zoals gebruikelijk zienswijzen worden ingediend. Er kunnen alleen zienswijzen worden ingediend die betrekking hebben op de wijzigingen zoals opgenomen in de Staat van Wijzigingen herstelbesluit 1B omgevingsplan Binckhorst. Uitsluitend zienswijzen die op de gewijzigde onderdelen betrekking hebben worden in behandeling genomen en inhoudelijk beantwoord. Zienswijzen die geen betrekking hebben op de gewijzigde onderdelen zullen niet ontvankelijk worden verklaard aangezien dit herstelbesluit daarop geen betrekking heeft.

Eenieder kan gedurende de inzagetermijn schriftelijk zijn/haar zienswijze kenbaar maken tegen de gewijzigde onderdelen van het omgevingsplan Binckhorst. U dient uw zienswijze voorzien van uw naam, adres, dagtekening, handtekening en motivering, te richten aan de GEMEENTERAAD, Postbus 19157, 2500 CD Den Haag. Ook kan eventueel mondeling een zienswijze kenbaar worden gemaakt. U kunt hiertoe een afspraak maken via telefoonnummer: 070-353 4397. Om termijnoverschrijding te voorkomen wordt u verzocht om uiterlijk 14 dagen vóór afloop van de inzagetermijn een afspraak te maken.

Inloopbijeenkomst

Op maandag 5 juli 2021 wordt een inloopbijeenkomst gehouden in het Trefpunt Binckhorst aan de Binckhorstlaan 340 (1e etage) te Den Haag. In verband met de huidige coronamaatregelen dient u zich aan te melden voor één van de volgende tijdsloten: van 18:00 tot 19:00 uur of van 19:15 tot 20:15 uur. U kunt zich aanmelden via het telefoonnummer: 070-353 4397 of via mailadres: binckhorst@denhaag.nl. Indien sprake zal zijn van een groot aantal aanmeldingen, kan het zijn dat er een extra tijdslot wordt toegevoegd. Tijdens de inloopbijeenkomst kunt u uw vragen stellen aan medewerkers van de gemeente.

Naar boven