Gewijzigd verkeersbesluit N855, realiseren twee bushaltes en wijzigen maximumsnelheid

Logo Drenthe

Kenmerk 201903384-00936877

 

Bevoegdheid

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder b, van de Wegenverkeerswet 1994 is Gedeputeerde Staten bevoegd dit verkeersbesluit te nemen. Het betreft namelijk verkeer op wegen onder beheer van de provincie Drenthe.

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Op grond van artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er een verkeersbesluit te worden genomen voor de plaatsing van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Op grond van artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er een verkeersbesluit te worden genomen voor de verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

De in dit verkeersbesluit genoemde verkeersmaatregelen strekken tot de in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde volgende belangen:

- het verzekeren van de veiligheid op de weg;

- het beschermen van weggebruikers en passagiers;

- het in standhouden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

- het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer.

Belangenafweging

Op 6 november 2019 is het verkeersbesluit “Verkeersbesluit, N855 realisatie twee bushaltevoorzieningen” gepubliceerd in de Staatscourant (Nr. 61083). Tegen voornoemd verkeersbesluit zijn twee bezwaarschriften en een voorlopige voorziening bij de rechtbank ingediend. Naar aanleiding van de voorlopige voorziening is de aanleg van de twee bushaltes stilgelegd. Het verkeersbesluit van 6 november 2019 zal worden ingetrokken, en er wordt een gewijzigd verkeerbesluit genomen betreffende de aanleg van twee bushaltes langs de N855 ter hoogte van Lhee. Naar aanleiding van de ingediende bezwaren zijn alternatieve locaties voor bushaltes in en bij Lhee onderzocht en uitgewerkt.

Locatie bushalte in Lhee

Begin 2020 is de mogelijkheid onderzocht of de ‘oude’ route voor een deel opgenomen kan worden in de nieuwe busroute. Hiervoor is de beoogde route door Lhee getest met een gelede bus. Vanwege de smalle wegen en de krappe bochten, is tijdens de testrit gebleken dat deze route met een gelede bus niet verkeersveilig is. Daarnaast zou er door gebruikmaking van deze busroute erg veel schade aan het wegdek en bermen ontstaan.

Locaties bushalte langs de N855

Langs de N855 zijn op een drietal locaties haltevoorzieningen uitgewerkt en in de zomer van 2020, tijdens een informatiebijeenkomst in Dwingeloo, voorgelegd aan bewoners en belanghebbenden.

Op de volgende locaties zijn haltevoorzieningen uitgewerkt:

1. N855 km 6.8 – km 6.9, kruisend met de Lhee;

2. N855 km 5.3 – km 5.4, kruisend met de Lheebroekerweg;

3. N855 km 4.7 – km 4.8, kruisend met de Oosteresweg.

Voor de beoordeling van de varianten is gekeken naar verschillende aspecten: een (verkeers)veilige oversteek, de afstand tot het dorp Lhee, de bestaande weginrichting, de noodzakelijke aanpassingen die moeten worden uitgevoerd ten behoeve van de aanleg van een bushalte en de daarbij komende kosten.

Alles overwegende en uitgaande van de uitkomsten ten aanzien van de drie varianten naar aanleiding van de informatiebijeenkomst, is tijdens een bestuurlijk overleg tussen de provincie Drenthe en de gemeente Westerveld besloten dat de bushaltes worden gerealiseerd op de locatie N855 ter hoogte van km 5.3 en km 5.4.

Ten opzichte van het verkeersbesluit Nr. 61083, gepubliceerd 6 november 2019, wordt een 60km/u traject ingericht op de N855 tussen km 4.3 en km 5.450. Het kruisingsvlak ter hoogte van de kruising N855 met de Lheebroekerweg, wordt voorzien van gekleurd asfalt om weggebruikers extra te attenderen op de snelheidslimiet van 60km/u. Tevens zal bij de haltevoorziening geen abri worden geplaatst. Door deze wijzigingen wordt, zo veel mogelijk, tegemoet gekomen aan de ingediende bezwaren.

Overleg

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de (gemachtigde van de) korpschef van de nationale politie.

Overeenkomstig artikel 25 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de gemeente Westerveld.

Besluit

Op grond van voorgaande overwegingen is de Gedeputeerde Staten van de provincie Drenthe tot het besluit gekomen om:

  • 1.

    Het verkeersbesluit d.d. 6 november 2019 met ons kenmerk 201903384-00848732 (Staatscourant Nr. 61083), in te trekken.

  • 2.

    Door plaatsing van borden A1 van bijlage I van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (hierna: RVV 1990), langs de N855 ter hoogte van km 4.3 tot en km 5.450, een snelheidslimiet van 60 km/h in te stellen.

  • 3.

    Door plaatsing van borden A2 van bijlage 1 van het RVV 1990, langs de N855 ter hoogte van

    km 4.3 en km 5.450, het einde van de zone maximum toegestane snelheid 60 km/uur te duiden.

  • 4.

    Door plaatsing van borden L3 van bijlage 1 van het RVV 1990 en het aanbrengen van geblokte markering, langs de N855 ter hoogte van km 5.3 en km 5.4, bushaltes op deze twee locaties te realiseren.

  • 5.

    De asmarkering tussen km 4.3 en km 4.750 te verwijderen.

Gedeputeerde Staten van Drenthe,

namens dezen,

mevrouw drs. M.S.B. Joustra

Teammanager Projecten Wegen en Vaarwegen

Openbaarmaking

De tekst van het verkeersbesluit is te vinden op de website van de rijksoverheid (www.officielebekendmakingen.nl Staatscourant rubriek verkeersbesluiten).

Bezwaar

Bent u het niet eens met dit besluit, dan kunt u binnen zes weken na de dag van bekendmaking hiertegen een bezwaarschrift indienen bij het college van Gedeputeerde Staten van Drenthe. De dag van bekendmaking is de dagtekening van het besluit. Voor meer informatie over het indienen van een bezwaarschrift verwijzen wij u naar: www. provincie.drenthe.nl/bezwaarprocedure

Naar boven