Kennisgeving inzake aanvaarding aanvraagdossier Interconnector NeuConnect, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

NeuConnect Great Britain Limited is voornemens een hoogspanningsverbinding aan te leggen tussen Groot-Brittannië en Duitsland, welk voornemen hierna wordt aangeduid als de Interconnector NeuConnect.

Op 19 maart 2021 heeft de Minister van Economische Zaken en Klimaat (hierna: Minister van EZK) de vergunningaanvragen voor dit project van NeuConnect Great Britain Limited ontvangen. Op 10 juni 2021 heeft de Minister van EZK vastgesteld dat de informatie die nodig is om inhoudelijk op de vergunningaanvragen te kunnen beslissen, aanwezig is.

Doel van NeuConnect is de aanleg, de exploitatie en de buitenbedrijfstelling van een hoogspanningskabel in de Nederlandse Exclusieve Economische Zone van de Noordzee.

Het betreft een verbinding met een geschatte lengte van in totaal circa 706 km tussen twee converterstations. Deze converterstations zijn op hun beurt weer verbonden met de hoogspanningsnetwerken van Groot-Brittannië en Duitsland. In Groot-Brittannië loopt dit via de Isle of Grain, Medway en in Duitsland via Fedderwarden, Wilhelmshaven.

Besluit over benodigde informatie voor vergunningverlening

Het project Interconnector NeuConnect valt onder de Rijkscoördinatieregeling (RCR). Dit houdt in dat de Minister van EZK de vergunningverlening voor het project coördineert.

Op het project Inerconnector NeuConnect is, naast de RCR, ook Europese regelgeving van toepassing. Dit betekent onder meer dat NeuConnect Great Britain Limited, anders dan bij de RCR, de vergunningaanvragen voor het project indient bij de Minister van EZK in plaats van bij de bevoegde gezagen die op deze aanvragen beslissen. De Minister van EZK fungeert daarmee als één loket (one-stop-shop) voor de vergunningaanvragen van het project. De Minister van EZK bepaalt of de informatie die nodig is om op de aanvragen te kunnen beslissen, aanwezig is.

Na raadpleging van de bevoegde gezagen die op de vergunningaanvragen beslissen, heeft de Minister van EZK op 10 juni 2021 besloten dat de door NeuConnect Great Britain Limited aangeleverde informatie volstaat voor de inhoudelijke besluitvorming over de vergunningaanvragen.

Informatie inzien

Het besluit dat de benodigde informatie aanwezig is, kunt u inzien op www.bureau-energieprojecten.nl.

Wat gebeurt hierna?

De ontwerpbesluiten op de vergunningaanvragen zullen naar verwachting in de zomer ter inzage worden gelegd. U wordt dan in de gelegenheid gesteld om zienswijzen in te dienen.

Meer informatie

Uitgebreide informatie vindt u op www.rvo.nl/interconnector-neuconnect en Home – NeuConnect Interconnector (neuconnect-interconnector.com). Heeft u na het bezoeken van de website nog vragen, dan kunt u bellen met Bureau Energieprojecten via telefoonnummer 070 379 89 79.

Naar boven