Besluit van de Minister van Justitie en Veiligheid van 27 mei 2021 (kenmerk 3285529/21/DP&O), houdende instelling van de Hoofddirecteur Bedrijfsvoering en tevens houdende wijziging van het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid

De Minister van Justitie en Veiligheid,

Gelet op artikel 3, tweede lid, van het Coördinatiebesluit organisatie, bedrijfsvoering en informatiesystemen rijksdienst;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 1

  • 1. Er is een Hoofddirecteur Bedrijfsvoering (HDBV) ten behoeve van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

  • 2. De HDVB maakt op basis van een arbeidsovereenkomst met de Staat der Nederlanden deel uit van het ministerie van Justitie en Veiligheid en is nevengeschikt aan de hoofden van de clusters als bedoeld in artikel 2, tweede lid, van het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid (Organisatiebesluit).

  • 3. De taken van de HDBV liggen op het gebied van bedrijfsvoering in het bestuursdepartement ten behoeve van alle in artikel 2 van het Organisatiebesluit genoemde onderdelen van het ministerie. De taken waarmee de HDBV wordt belast betreffen in het bijzonder personeel, informatievoorziening, inkoop, organisatie, automatisering, huisvesting en facilities.

  • 4. De HDBV is Chief Information Officer van JenV.

  • 5. De HDBV maakt deel uit van de bestuursraad en is lid van de Interdepartementale Commissie Bedrijfsvoering Rijksoverheid (ICBR)

ARTIKEL II

Het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid wordt gewijzigd als volgt:

A

Aan artikel 2, tweede lid, wordt onder verlettering van onderdeel c t/m j tot d t/m k, een nieuw onderdeel c toegevoegd, luidende:

  • c. Hoofddirecteur Bedrijfsvoering (HDBV)

B

De eerste zin van artikel 3, zevende lid, wordt vervangen door:

De secretaris-generaal (voorzitter), de plaatsvervangend secretaris-generaal, de hoofddirecteur bedrijfsvoering, de directeuren-generaal, met uitzondering van de programmadirecteur-generaal Samenleving en COVID-19, en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid vormen samen de bestuursraad.

C

Na artikel 18a wordt een nieuw hoofdstuk ingevoegd, luidende:

HOOFDSTUK 3A. HOOFDDIRECTEUR BEDRIJFSVOERING (HDBV)

Artikel 18b
  • 1. De taken van de HDBV liggen op het gebied van bedrijfsvoering in het bestuursdepartement ten behoeve van alle in artikel 2 genoemde onderdelen van het ministerie. De taken waarmee de HDBV wordt belast betreffen in het bijzonder personeel, informatievoorziening, inkoop, organisatie, automatisering, huisvesting en facilities.

  • 2. De HDBV is Chief Information Officer van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

D

In Artikel 23, vijfde lid, onder a, wordt ‘de hoofden van de clusters, genoemd in artikel 2, tweede lid, onder a tot en met h, van het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid’ vervangen door: de hoofden van de clusters, genoemd in artikel 2, tweede lid, onder a tot en met i, van het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid.

E

Artikel 66 wordt gewijzigd als volgt:

1. In het tweede lid wordt ‘onder a, b, g, of h’ vervangen door ‘onder a, b, c, j of k’.

2. In het derde lid wordt ‘onder c, d, e en f’ vervangen door ‘onder d, e, f, g, h en i’.

ARTIKEL III

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 10 mei 2021.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

TOELICHTING

De ambtelijke leiding van het departement is na ampel beraad tot de slotsom gekomen, dat de besturing van het concern Justitie en Veiligheid (hierna: JenV) gebaat is bij een uitbreiding van het tandem SG en pSG met een hoofddirecteur bedrijfsvoering. Het drietal dat aldus ontstaat verdeelt de taken die eerder bij de SG en de pSG lagen. Hierdoor speelt met name de SG tijd vrij om zich te concentreren op zijn primaire taken als eerste politiek adviseur en bestuurder van het concern JenV en het bestuursdepartement JenV. Een ander voordeel is dat het eigenaarschap in de zin van het sturingsmodel in één hand – die van de pSG – komt, waarmee de integraliteit van de eigenaarsrol gediend is.

De eerste periode na het aantreden van de HDBV op 10 mei 2021 blijven de clusters van SG en pSG organisatorisch ongewijzigd. Het betreft een proefperiode van initieel circa drie maanden. Gedurende die periode zijn de verantwoordelijkheden onderling verdeeld en vastgelegd in werkafspraken. In de proefperiode zal de pSG de leiding over het SG-cluster waarnemen en de HDBV neemt de leiding van het pSG-cluster waar. Dit zal ook zijn neerslag vinden in de mandaten en volmachten, zodat alle betrokkenen legitiem hun besluiten en beslissingen kunnen nemen.

In de proefperiode bekijken het drietal, de directeuren, de leidinggevenden de medewerkers van de betrokken clusters en de medezeggenschap al werkend wat de gewenste eindsituatie moet zijn, die uiteindelijk in het organisatiebesluit geformaliseerd wordt. Dit behelst in ieder geval het hernoemen van de clusters van SG en pSG in respectievelijk pSG en Cluster Bedrijfsvoering. Daarnaast is een herindeling van de onderliggende directies aannemelijk. Rond augustus van dit jaar zal een adviesaanvraag over de gewenste eindsituatie aan de medezeggenschap worden voorgelegd en in het vierde kwartaal een wijzigingsbesluit voor de definitieve wijziging van het organisatiebesluit op dit punt.

Artikel I onderdeel E betreft een redactionele wijziging en herstel vanwege een eerdere omissie.

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

Naar boven