Gemeente Amstelveen – vastgesteld bestemmingsplan “Startbaan 16”, besluit hogere grenswaarden geluid woningen Startbaan 16, besluit omgevingsvergunning woningbouwproject Olympiade (Startbaan), en twee vastgestelde Beeldkwaliteitsplannen locatie Startbaan 16

Logo Amstelveen

Burgemeester en wethouders van Amstelveen maken, ingevolge het bepaalde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening, bekend dat de gemeenteraad op 2 juni 2021 het bestemmingsplan “Startbaan 16” heeft vastgesteld. Dit bestemmingsplan met de bijbehorende stukken (IDN: NL.IMRO.0362.07AA-VG01) wordt gedurende zes weken, van 12 juni 2021 tot en met 23 juli 2021, ter inzage gelegd.

Burgemeester en wethouders van Amstelveen maken eveneens bekend dat het college op 23 april 2021 heeft besloten hogere grenswaarden geluid vast te stellen voor de woningen bouwplan Startbaan 16 in verband met het bestemmingsplan “Startbaan 16”. Dit besluit wordt gedurende zes weken, van 12 juni 2021 tot en met 23 juli 2021, ter inzage gelegd.

Daarbij maken burgemeester en wethouders van Amstelveen bekend dat zij een omgevingsvergunning verlenen voor de realisatie van het woningbouwproject Olympiade met 552 appartementen en een semi-verdiepte parkeergarage, en dat het besluit omgevingsvergunning ‘Startbaan 14 t/m 1118 (even) in Amstelveen’ (Z20-046310) ter inzage wordt gelegd. De omgevingsvergunning is gelet op artikel 3.30 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) en de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo), en op basis van het vastgestelde bestemmingsplan “Startbaan 16”, verleend. Het besluit omgevingsvergunning wordt gedurende zes weken, van 12 juni 2021 tot en met 23 juli 2021, ter inzage gelegd.

Voor de drie voorgenoemde procedures is de gemeentelijke coördinatieregeling van toepassing, op grond van artikel 3.30 (§ 3.6.1.) van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) en de Coördinatieverordening Amstelveen 2018. Op grond van de gemeentelijke coördinatieregeling wordt de voorbereiding van de drie onderhavige besluiten gecoördineerd.

Op het vaststellingsbesluit bestemmingsplan, het besluit hogere grenswaarden geluid en het besluit omgevingsvergunning is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit heeft onder meer invloed op de wijze van het indienen van beroep (zie onderaan).

Daarnaast maken burgemeester en wethouders bekend dat de gemeenteraad op 2 juni 2021 twee Beeldkwaliteitsplannen voor de locatie Startbaan 16 (voor project Olympiade) heeft vastgesteld, en daarmee een wijziging/uitbreiding van de Welstandsnota heeft vastgesteld.

Bestemmingsplan

Het genoemde bestemmingsplan voorziet in het juridisch-planologisch kader voor de herontwikkeling van de locatie Startbaan 16 te Amstelveen. Op deze locatie bevindt zich een leegstaand kantoorgebouw en parkeerterrein. De locatie is toe aan een nieuwe functie. Met het onderhavige bestemmingsplan is het mogelijk om op de onderhavige locatie een gebouw (met 7 blokken) met 552 appartementen en een semi-verdiepte parkeergarage te realiseren. In verband met de nieuwbouw zal de bestaande bebouwing gesloopt worden. Het bestemmingsplangebied ligt aan de Startbaan en langs de Beneluxbaan. Naast het bouwplan/woningbouwproject maakt ook een deel van de weg Startbaan onderdeel uit van het plangebied.

Het vastgestelde bestemmingsplan “Startbaan 16” is niet gewijzigd ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan.

Op het ontwerpbestemmingsplan zijn drie zienswijzen ingediend. De zienswijzen gaven geen aanleiding het bestemmingsplan te wijzigen. Voor de reactie op de zienswijzen wordt verwezen naar de “Nota van Beantwoording zienswijzen (ontwerp)bestemmingsplan en ontwerpbesluit omgevingsvergunning Startbaan 16”.

B es luit hogere grenswaarden geluid

In verband met de geluidsgevoelige functies, namelijk de woningen, in het genoemde bestemmingsplan, zijn vanwege de geluidsbelasting op de nieuwe woningen voor een deel van de woningen hogere (grens)waarden benodigd. Het betreft de geluidsbelasting vanwege de wegen Beneluxbaan en in mindere mate de Bovenkerkerweg. Op grond van de Wet geluidhinder kunnen burgemeester en wethouders een hogere waarde voor de ten hoogste toelaatbare geluidsbelasting vaststellen. Bij de vaststelling van de hogere waarden zijn ten opzichte van het ontwerpbesluit geen wijzigingen doorgevoerd. Op het ontwerpbesluit zijn geen inhoudelijke zienswijzen ingediend.

B esluit omgevingsvergunning

Met de onderhavige omgevingsvergunning wordt het mogelijk het gebouw met de 552 appartementen en semi-verdiepte parkeergarage op de locatie Startbaan 16 te realiseren, zodra het vastgestelde bestemmingsplan “Startbaan 16” in werking treedt. Het gebied waarop de omgevingsvergunning ‘Startbaan 14 t/m 1118 (even) in Amstelveen’ betrekking heeft is grotendeels gelijk aan het bestemmingsplangebied Startbaan 16. Het betreft een omgevingsvergunning voor bouwen, een in- en uitrit, een weg, werken en werkzaamheden en ten aanzien van archeologie. Het bouwplan is niet gewijzigd ten opzichte van het ontwerpbesluit omgevingsvergunning.

Op het ontwerpbesluit omgevingsvergunning zijn twee zienswijzen ingediend. De zienswijzen gaven geen aanleiding de omgevingsvergunning te wijzigen en geen aanleiding niet tot verlening van de omgevingsvergunning over te gaan. Voor de reactie op de zienswijzen wordt verwezen naar de “Nota van Beantwoording zienswijzen (ontwerp)bestemmingsplan en ontwerpbesluit omgevingsvergunning Startbaan 16”.

Beeldkwaliteitsplannen

Ten behoeve van het project Olympiade en de ontwikkeling van de locatie Startbaan 16 zijn twee Beeldkwaliteitsplannen opgesteld, namelijk een voor de beoogde terreininrichting en een voor de beoogde bebouwing. Het project/bouwplan Olympiade voldoet aan de algemene welstandscriteria van de bestaande Welstandsnota. De Beeldkwaliteitsplannen maken onderdeel uit van de Welstandsnota, als aanvulling op de Welstandsnota. Dit betreft een toevoeging van specifieke welstandscriteria aan de Welstandsnota middels de Beeldkwaliteitsplannen. Er zijn geen zienswijzen over de Beeldkwaliteitsplannen ingediend. De twee Beeldkwaliteitsplannen zijn op 2 juni 2021 door de gemeenteraad vastgesteld. Tegen de vastgestelde Beeldkwaliteitsplannen en aanpassing van de Welstandsnota kan geen beroep worden ingesteld.

Terinzagelegging

Het bestemmingsplan “Startbaan 16” met bijbehorende stukken, het besluit hogere grenswaarden geluid woningen plan Startbaan 16 en het besluit omgevingsvergunning ‘Startbaan 14 t/m 1118 (even) in Amstelveen’ (huidige locatie Startbaan 16) liggen gedurende 6 weken ter inzage met ingang van 12 juni 2021 tot en met 23 juli 2021.

De stukken zijn op de volgende wijze in te zien:

  • -

    in papieren vorm bij de Balie Bouwen en Vergunningen in het raadhuis van Amstelveen, Laan Nieuwer Amstel 1; waarbij wordt opgemerkt dat in verband met de beperkende maatregelen ten gevolge van het coronavirus er voor inzage eerst telefonisch een afspraak dient te worden gemaakt via 020-5404911.

Beroep

Met ingang van 13 juni 2021 kan gedurende zes weken tegen de drie besluiten, namelijk het vaststellingsbesluit bestemmingsplan, het besluit hogere grenswaarden geluid en/of het besluit omgevingsvergunning, beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Beroep kan door een ieder worden ingesteld.

Het instellen van beroep schort de werking van het besluit niet op. Degene die beroep instelt, kan daarnaast een verzoek om voorlopige voorziening (schorsing) indienen bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Als binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening bij de voorzitter is ingediend, treedt het besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist. Aan het instellen van beroep en het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening zijn kosten verbonden.

Op de besluiten is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat de indiener in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden hij/zij aanvoert tegen een besluit. Na afloop van de beroepstermijn (van zes weken) kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd. Indien binnen de beroepstermijn geen gronden zijn aangevoerd, wordt het beroep niet-ontvankelijk verklaard. In het beroepschrift dient vermeld te worden dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

 

Naar boven