Gemeente Vlaardingen - ontwerpbestemmingsplan - Floris de Vijfdelaan

Logo Vlaardingen

Burgemeester en wethouders van Vlaardingen maken ingevolge het bepaalde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening en artikel 2.31 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) bekend dat op 8 juni 2021 het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met het ontwerpbestemmingsplan Floris de Vijfdelaan en deze heeft vrijgegeven voor de terinzagelegging.

Bestemmingsplan

Het plangebied van het bestemmingsplan met plannaam Floris de Vijfdelaan is gelegen in de buurt Westwijk. Het betreft het terrein tussen de Floris de Vijfdelaan, de Dirk de Derdelaan, de Graaf van Egmondstraat en de Philips de Goedestraat.

Met het voorliggende bestemmingsplan wordt een juridisch-planologisch kader gecreëerd voor de bouw van in totaal 64 grondgebonden woningen. Het betreft 14 grondgebonden koop- of huurwoningen in de vrije sector en 50 grondgebonden sociale woningen.

Op de locatie geldt het bestemmingsplan ‘Westwijk’ (2008),totdat het op 20 mei 2021 vastgestelde nieuwe bestemmingsplan Westwijk in werking treedt. In deze bestemmingsplannen hebben de gronden de enkelbestemmingen: ‘Wonen – 2’, ‘Maatschappelijk’ en ‘Verkeer – Verblijfsgebied’. Tevens is er sprake van de dubbelbestemming: ‘Waarde – Archeologie 4’.

Het bestemmingsplan uit 2021 kent ook de gebiedsaanduiding ‘wetgevingszone – wijzigingsgebied 4’; een wijzigingsbevoegdheid. Op basis van de wijzigingsbevoegdheid zou het mogelijk om de gronden waarop de wijzigingsbevoegdheid van kracht is geheel of gedeeltelijk te wijzigen naar de bestemming ‘Wonen – Uit te werken’ ten behoeve van de realisatie van woningen. Van deze wijzigingsbevoegdheid wordt geen gebruik gemaakt, omdat het onderliggende bestemmingsplan ‘Westwijk’ ten tijde van de vaststelling van het ontwerpbestemmingsplan Floris de Vijfdelaan nog niet in werking is getreden. In het ontwerpbestemmingsplan Floris de Vijfdelaan is wel rekening gehouden met en getoetst aan de wijzigingsbevoegdheid. Het bestemmingsplanplan Floris de Vijfdelaan wordt bij vaststelling het nieuwe juridisch-planologische kader. Met het bestemmingsplan wordt aangetoond dat het initiatief haalbaar is en dat er sprake is van een goede ruimtelijke ordening.

Ontwerpbesluit hogere grenswaarden Wet geluidhinder

Daarnaast is er een ontheffingsverzoek hogere grenswaarden Wet geluidhinder. Op de voorbereiding van het besluit hogere waarden is de afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing.

Het plangebied bevindt zich binnen de zone van de A20 en de Floris de Vijfdelaan. Het plangebied bevindt zich tevens binnen de zones van de industrieterreinen Vulcaanhaven/ Koningin Wilhelminahaven/Vettenoord en Botlek-Pernis. De resultaten van het onderzoek naar de geluidbelasting op de geplande woningen zijn vastgelegd in rapport ‘Plan Floris de Vijfdelaan te Vlaardingen’, uitgevoerd door M+P raadgevende ingenieurs BV van 22 april 2021.

Gelet op de bevindingen in dit rapport en artikel 59, lid 1 van de Wet geluidhinder en de artikelen 83, lid 2 en artikel 110 a van de Wet geluidhinder hebben burgemeester en wethouders van Vlaardingen besloten om een hogere waarde vast te stellen van maximaal 57 dB als gevolg van de geluidbron Floris de Vijfdelaan. De geluidbelasting van de geluidbron Vulcaanhaven/Koningin Wilhelminahaven/Vettenoord is 49 dB, zodat hier wordt voldaan aan de hoogst toelaatbare waarden en het vaststellen van een hoger waarde voor industrielawaai niet nodig is.

Ter inzage

Het ontwerpbestemmingsplan en het ontwerpbesluit hogere grenswaarden en bijbehorende stukken liggen met ingang van 10 juni 2021 gedurende een termijn van 6 weken digitaal ter inzage. Het digitale ontwerpbestemmingsplan is raadpleegbaar en beschikbaar gesteld op www.ruimtelijkeplannen.nl, met de planidentificatie NL.IMRO.0622.0300bpFlVijf2020-0020

Bestemmingsplan

Vanwege de Coronamaatregelen zijn de stukken niet fysiek in te zien. Indien u dit toch wenst willen wij u verzoeken dit binnen de termijn van de terinzagelegging aan ons kenbaar te maken. Dit kunt u doen per e-mail naar ro@vlaardingen.nl. Wij zullen hierop in contact met u treden om met u op zoek te gaan naar een pragmatisch oplossing waarbij u alsnog de mogelijkheid wordt geboden het fysieke bestemmingsplan in te zien.

Zienswijzen

Gedurende de termijn van terinzagelegging van donderdag 10 juni 2021 t/m woensdag 21 juli 2021 kan een ieder schriftelijk dan wel mondeling zienswijzen tegen het ontwerpbestemmingsplan kenbaar maken.

Schriftelijke zienswijzen dienen te zijn gericht aan het college van burgemeester en wethouders van Vlaardingen, ter attentie van het hoofd Stedelijke Ontwikkeling, postbus 1002, 3130 EB Vlaardingen. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u binnen de genoemde termijn een afspraak maken met het team Economie, Ruimte, Wonen en Milieu, via het algemene nummer (010) 248 4000 of via de mail ro@vlaardingen.nl

Vlaardingen, 8juni 2021

Burgemeester en wethouders van Vlaardingen

 

Naar boven