Kennisgeving Net op zee Hollandse Kust (noord) en Hollandse Kust (west Alpha) definitief besluit fase 3: werkplan, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Van vrijdag 25 juni 2021 tot en met vrijdag 6 augustus 2021 liggen voor het project ‘Net op zee Hollandse Kust (noord) en Hollandse Kust (west Alpha)’ het definitieve besluit en de onderliggende stukken voor een werkplan ter inzage. Belanghebbenden kunnen beroep instellen tegen het definitieve besluit.

Wat gaat er gebeuren?

TenneT TSO B.V. is bezig met de aanleg van een ondergrondse hoogspanningsverbinding vanaf de windenergiegebieden Hollandse Kust (noord) en (west Alpha) op zee naar het bestaande 380 kV-hoogspanningsstation Beverwijk, inclusief de bouw van een nieuw transformatorstation aan de Zeestraat in Beverwijk. Dit project wordt hierna aangeduid als ‘Net op zee Hollandse Kust (noord) en Hollandse Kust (west Alpha)’. Het project wordt in de gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen gerealiseerd.

Waarom is dit project nodig?

Door het gebruik van olie, kolen en aardgas warmt de aarde op en verandert ons klimaat. Om dit tegen te gaan, stapt Nederland over op schone energie uit wind, zon en aardwarmte. Voor deze overstap zijn aanpassingen aan ons elektriciteitsnet nodig. Daarom legt overheidsbedrijf TenneT een hoogspanningsverbinding aan tussen windparken op de Noordzee en de kust van Noord-Holland. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat bepaalt waar het tracé van dit net mag komen en waar het net op zee aansluit op het hoogspanningsnet op land.

Welke stappen zijn doorlopen?

Om dit project mogelijk te maken is op 14 april 2019 een inpassingsplan vastgesteld door de Minister van Economische Zaken en Klimaat en de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ook zijn onder de rijkscoördinatieregeling (in fase 1) verschillende vergunningen verleend: Omgevingsvergunningen, Watervergunningen, een vergunning en ontheffing Wet Natuurbescherming, een Spoorwegvergunning, een ontheffing Provinciale Verordening grondwaterbescherming en een ontheffing Provinciale Verordening aardkundige monumenten. Op 13 mei 2020 heeft de Raad van State uitspraak gedaan. De rechtsgevolgen van het inpassingsplan, de omgevingsvergunning en de Wnb-vergunning zijn in stand gelaten. Hiermee kan het project gerealiseerd worden.

In fase 2 zijn voor enkele vergunningen wijzigingen doorgevoerd.

Wat gebeurt er in fase 3?

In de verleende Watervergunning van Net op Zee Hollandse Kust (noord) en Hollandse Kust (west Alpha) zijn voorschriften opgenomen waarin staat dat voor een aantal onderwerpen nog werkplannen ingediend moeten worden die de goedkeuring van de waterbeheerder behoeven. Deze kennisgeving betreft één ontwerpbesluit, waaraan een bij de waterbeheerder ingediend werkplan ‘primaire duinwaterkering 1.0 met betrekking tot de vier onderzeese 220 kV elektriciteitskabels naar de kust alsmede de 66 kV interlink kabel tussen de twee platforms op zee’ ten grondslag ligt.

Het ontwerpbesluit en werkplan hebben van 19 maart 2021 tot en met 29 april 2021 ter inzage gelegen. Rekening houdend met de ingebrachte zienswijzen is het werkplan vastgesteld en het definitieve besluit genomen.

Het definitieve besluit wordt op 24 juni 2021 door de Minister van Economische Zaken en Klimaat bekendgemaakt door toezending aan de aanvrager. Het definitieve besluit wordt ook bekendgemaakt door middel van (deze) publicatie in de Staatscourant.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt het definitieve besluit en de onderliggende stukken van 25 juni 2021 tot en met 6 augustus 2021 digitaal inzien op www.bureau-energieprojecten.nl.

Op papier kunt u deze stukken in dezelfde periode tijdens de reguliere openingstijden bekijken op locatie:

  • Gemeente Beverwijk, Stationsplein 48, 1948 LC Beverwijk.

  • Informatiecentrum TenneT, Zeestraat 250, 1949 AG Beverwijk.

U kunt alleen de stukken inzien als u van tevoren telefonisch een afspraak heeft gemaakt.

Hoe kunt u beroep indienen?

Belanghebbenden kunnen tegen het definitieve besluit beroep instellen bij:

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

De termijn voor het indienen van een beroepschrift is zes weken en start de dag nadat de besluiten ter inzage zijn gelegd. Dit betekent dat het indienen van een beroepschrift mogelijk is van zaterdag 26 juni 2021 tot en met vrijdag 6 augustus 2021.

Het beroepschrift moet ondertekend zijn en dient ten minste de volgende onderdelen te bevatten:

  • de naam en het adres van de indiener;

  • de datum van ondertekening;

  • een omschrijving van het besluit waartegen u in beroep gaat;

  • de redenen waarom u het niet eens bent met het besluit.

Op de besluiten is hoofdstuk 1, afdeling 2 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat u in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden u aanvoert tegen het besluit. Zonder beroepsgronden wordt uw beroep niet-ontvankelijk verklaard. Na afloop van de indieningstermijn kunt u geen nieuwe beroepsgronden meer aanvoeren. Wij raden u aan in het beroepschrift te vermelden dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Voor het indienen van een beroepschrift moet u griffierecht betalen. Nadat u het beroep heeft ingediend, laat de griffier van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State u weten hoeveel dat precies is en wanneer en hoe u dat moet betalen.

U stuurt uw beroepschrift naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, zoals hierboven aangegeven. We verzoeken u vriendelijk om een kopie van het beroep­schrift te sturen aan:

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

T.a.v. directie WJZ

Postbus 20401, 2500 EK Den Haag

Voorbereiding Net op zee Hollandse Kust (west Beta)

Voor het project Net op zee Hollandse Kust (west Beta) liggen het ontwerpinpassingsplan en de ontwerpbesluiten tot 8 juli 2021 ter inzage. Dat project betreft de ondergrondse hoogspanningsverbinding vanaf het windenergiegebied Hollandse Kust (west Beta) op zee naar het nieuw te bouwen transformatorstation aan de Zeestraat in Beverwijk.

Dit project doorloopt een aparte procedure.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over ‘Net op zee Hollandse Kust (noord) en Hollandse Kust (west Alpha)’ en alle bijbehorende stukken vindt u op www.bureau-energieprojecten.nl. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen? Dan kunt u Bureau Energieprojecten bellen via telefoonnummer 070 379 89 79.

Naar boven