Besluit van de Minister voor Medische Zorg van 7 juni 2021, kenmerk 2370760-1009982-MEVA, houdende wijziging van het Besluit mandaat en machtiging pgb-zorgbonus voor pgb-zorgverleners COVID-19 in verband met de uitbreiding van de Subsidieregeling bonus zorgprofessionals COVID-19 naar pgb-zorgbonus 2021

De Minister voor Medische Zorg,

Gelet op artikelen 10:3, eerste lid, 10:4, eerste lid en 10:12 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 8 van de Kaderwet zelfstandige bestuursorganen;

Gelezen de ingestemde beslisnota van 27 mei 2021 van de plaatsvervangend Secretaris Generaal namens de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Besluit mandaat en machtiging pgb-zorgbonus voor pgb-zorgverleners COVID‑19 wordt als volgt gewijzigd.

A

In artikel 2, onderdeel a, wordt ‘hoofdstuk 3 van de Subsidieregeling bonus zorgprofessionals COVID-19’ vervangen door ‘hoofdstuk 3 en hoofdstuk 5 van de Subsidieregeling bonus zorgprofessionals COVID-19’.

B

In artikel 3, onderdeel a, wordt ‘hoofdstuk 3 van de Subsidieregeling bonus zorgprofessionals COVID-19’ vervangen door ‘hoofdstuk 3 en hoofdstuk 5 van de Subsidieregeling bonus zorgprofessionals COVID-19’.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van 15 juni 2021.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Medische Zorg, T. van Ark

TOELICHTING

Op 15 juni 2021 treedt de wijziging van de Subsidieregeling bonus zorgprofessionals COVID-19 in verband met de uitbreiding van de regeling naar de bonus 2021 en de pgb-zorgbonus 2021 in werking. Met deze wijziging wordt het mogelijk gemaakt dat budgethouders een tegemoetkoming kunnen aanvragen voor de uitkering van de pgb-zorgbonus 2021 (voor de referteperiode 1 oktober 2020 tot 15 juni 2021) ten behoeve van pgb-zorgverleners. Dit wordt mogelijk gemaakt door het invoegen van Hoofdstuk 5 aan de Subsidieregeling bonus zorgprofessionals COVID-19, dat ziet op de pgb-zorgbonus 2021.

De uitvoerder van hoofdstuk 5 van de Subsidieregeling bonus zorgprofessionals COVID-19 is, even als voor hoofdstuk 3, de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Met de onderhavige wijziging wordt het Besluit mandaat en machtiging pgb-zorgbonus voor pgb-zorgverleners COVID-19 daarom uitgebreid, om ook hoofdstuk 5 van de Subsidieregeling bonus zorgprofessionals COVID-19 te omvatten. Deze wijziging ziet op de mogelijkheid dat de voorzitter van de SVB namens de Minister voor Medisch Zorg besluiten neemt in het kader van de hoofdstukken 3 en 5, feitelijke- en rechtshandelingen verricht in verband met de uitvoering van de hoofdstukken 3 en 5 en dat de voorzitter van de SVB ondermandaat en machtiging kan verlenen voor deze bevoegdheden. Voorts ziet deze wijziging op de overige bevoegdheden die de voorzitter van de SVB op grond van het Besluit mandaat en machtiging pgb-zorgbonus voor pgb-zorgverleners COVID-19 gemandateerd heeft gekregen.

Voor overige toelichting op de keuze voor de SVB als uitvoerder van hoofdstuk 3 en hoofdstuk 5 van de Subsidieregeling bonus zorgprofessionals COVID-19 en de aan de SVB gemandateerde bevoegdheden, wordt verwezen naar de eerdere toelichting bij het Besluit mandaat en machtiging pgb-zorgbonus voor pgb-zorgverleners COVID-19.

De Minister voor Medische Zorg, T. van Ark

Naar boven