Vastgesteld bestemmingsplan ‘Tiny houses, Zuiderrotonde Oud-Beijerland, kruising Langeweg/N217’, omgevingsvergunning en besluit hogere waarde

Logo Hoeksche Waard

De raad van gemeente Hoeksche Waard stelde op 25 mei 2021 het bestemmingsplan ‘Tiny houses, Zuiderrotonde Oud-Beijerland, kruising Langeweg/N217’ gewijzigd vast.

Daarnaast verleende het college van burgemeester en wethouders van gemeente Hoeksche Waard een omgevingsvergunning en besluit hogere waarden voor dit project. Op het bestemmingsplan, de omgevingsvergunning en besluit hogere waarden is de coördinatieregeling van toepassing (artikel 3.30 Wet ruimtelijke ordening).

Inhoud en doel van het bestemmingsplan en ontwerp omgevingsvergunning

De besluiten zien toe op de realisatie van 7 tiny houses nabij de Zuiderrotonde in Oud-Beijerland (kruising Langeweg en N217). Dit zijn kleine woningen in een groene setting met een maximale oppervlakte van 50 m² en bedoeld voor starters.

De coördinatieregeling maakt het mogelijk om de benodigde besluiten voor een ontwikkeling gezamenlijk voor te bereiden.

Vastgestelde hogere waarden geluid (Wet geluidhinder)

Uit akoestisch onderzoek bleek dat de geluidsbelasting op de woningen niet voldoet aan de grenswaarde van 48 dB uit de Wet geluidhinder. De overschrijding wordt veroorzaakt door wegverkeer van de Langeweg en N217. Het college besloot op 13 april 2021 om hiervoor een hogere waarde geluid (51-58 dB) vast te stellen.

Het ontwerp bestemmingsplan, het ontwerp besluit hogere waarden geluid en de ontwerp omgevingsvergunning lagen ter inzage

Het ontwerpbestemmingsplan, het ontwerp besluit hogere waarden geluid en de ontwerp omgevingsvergunning lagen van zaterdag 26 september tot en met vrijdag 6 november 2020 ter inzage. Tijdens deze periode kon een ieder zienswijzen indienen. Wij ontvingen zienswijzen. De zienswijzen gaven deels aanleiding om het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning aan te passen. Het besluit hogere waarde blijft ongewijzigd.

De aanpassing heeft betrekking op de architectonische vormgeving van de woningen. Er komt een zadeldak waarbij de hoogte gelijk blijft. Ook de materialisering wordt uitgevoerd in een hogere kwaliteit. De footprint van de woningen blijft gelijk.

Ter inzage

Het vaststellingsbesluit, het bestemmingsplan ‘Tiny houses, Zuiderrotonde Oud-Beijerland, kruising Langeweg/N217’, het besluit hogere waarden geluid (Wet geluidhinder), de omgevingsvergunning en alle bijlagen liggen met ingang van zaterdag 12 juni tot en met vrijdag 23 juli 2021 ter inzage. U kunt de stukken bekijken op de website www.ruimtelijkeplannen.nl (onder de IMRO-code NL.IMRO.1963.BPZuiderrtndeOBL20-VG01 en NL.IMRO.1963.OVZuiderrtndeOBL20-VG01).

Wilt u de stukken in het gemeentehuis inzien? Maak dan een afspraak met Misja Maes, bereikbaar via telefoonnummer 088-6471709.

Beroep indienen

Tegen het besluit van de gemeenteraad om het bestemmingsplan vast te stellen, het collegebesluit tot het vaststellen van hogere waarden geluid (Wet geluidhinder), en het collegebesluit tot het verlenen van de omgevingsvergunning staat rechtstreeks beroep open bij de Raad van State.

Belanghebbenden kunnen met ingang van 12 juni tot en met 23 juli 2021 beroep indienen. Niet-belanghebbenden kunnen alleen beroep indienen wanneer hij of zij:

  • *

    tijdig een zienswijze tegen het ontwerp bestemmingsplan indiende;

  • *

    kan aantonen dat hij of zij redelijkerwijs niet in staat is geweest om een zienswijze tegen het ontwerp bestemmingsplan in te dienen;

  • *

    bezwaar heeft tegen de wijzigingen die zijn aangebracht bij het vaststellen van het bestemmingsplan.

In het beroepschrift moet u in ieder geval de volgende gegevens vermelden:

  • *

    de naam en adres van de indiener;

  • *

    de datum waarop u de brief verzendt (de dagtekening);

  • *

    een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht;

  • *

    een kopie van het besluit;

  • *

    de reden waarom u in beroep gaat;

  • *

    een ondertekening met naam en handtekening.

Het beroepschrift kunt u sturen aan:

Raad van State

Afdeling Bestuursrechtspraak

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

Mogelijkheid tot uitstellen van het in werking treden van het bestemmingsplan via een voorlopige voorziening

Het bestemmingsplan, het besluit hogere waarden geluid en de omgevingsvergunning treden in werking een dag nadat de beroepstermijn is verstreken.

Om te voorkomen dat het bestemmingsplan, het besluit hogere waarden geluid en de omgevingsvergunning in werking treden, kunt u een voorlopige voorziening vragen bij de voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Wanneer er gedurende de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend bij de voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, schort de werking van het bestemmingsplan op totdat op het verzoek om voorlopige voorziening is beslist.

Vragen?

Neem dan contact op met Misja Maes, bereikbaar via telefoonnummer 088-6471709 of via e-mail misja.maes@gemeentehw.nl.

Naar boven