Gemeente Amsterdam - ontwerpbestemmingsplan - Westerpark Zuid

Logo Amsterdam

Burgemeester en wethouders van Amsterdam maken ingevolge artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening het volgende bekend.

Burgemeester en wethouders hebben bij besluit van 25 mei 2021 het ontwerpbestemmingsplan Westerpark Zuid vrijgegeven voor terinzagelegging.

Plangebied

Het plangebied bestaat uit de Staatsliedenbuurt, Fredrik Hendrikbuurt, het GWL-terrein en de Kop van Jut (Marcantilaan).De begrenzing van het bestemmingsplan is daarmee als volgt:

  • in het noorden: Haarlemmerweg

  • in het oosten: Singelgracht, Nassaukade

  • in het zuiden: Hugo de Grootgracht

  • in het westen: Wateringweg, Waterpoortweg, Van Bossepad, Oostelijke Marktkanaal, Jan van Galenstraat, Westelijk Marktkanaal

Ook worden er nog enkele witte vlekken in het bestemmingsplan opgenomen. Dit zijn stukjes grondgebied waarvoor nog geen bestemmingsplan geldt.

Ontwerpbestemmingsplan

Het geldende bestemmingsplan Westerpark Zuid is ouder dan 10 jaar. Het bestuur van stadsdeel West heeft besloten om het bestemmingsplan te actualiseren. Het nieuwe bestemmingsplan is gericht op beheer van de huidige situatie en maakt geen grootschalige ontwikkelingen mogelijk.

Op een aantal punten is het ontwerpbestemmingsplan minder flexibel dan de geldende bestemmingsplannen. Daarnaast worden een aantal bouwmogelijkheden beperkt:

  • Bewoners van Westerpark-Zuid kunnen straks niet langer bij recht vergunningvrij uitbouwen in de (binnen) tuinen.

  • (Binnen)tuinen mogen maximaal voor 50% worden verhard.

  • Kelders zijn alleen onder voorwaarden toegestaan onder hoofdbebouwing, zodat het grondwater niet wordt verstoord

  • Maximaal 50% van het dak mag gebruikt worden als dakterras, zodat ruimte overblijft voor duurzame initiatieven zoals groene daken en zonnepanelen;

  • Daktoegangsopbouwen zijn niet langer toegestaan;

  • De mogelijkheid tot het optoppen van bebouwing aan de Marcantilaan is in het ontwerpbestemmingsplan geschrapt.

Terinzagelegging

Het ontwerpbestemmingsplan Westerpark Zuid ligt met de daarbij behorende stukken, met ingang van donderdag 10 juni 2021 gedurende een termijn van zes weken tot en met woensdag 21 juli 2021 ter inzage bij het Stadsdeelkantoor West, Bos en Lommerplein 250, te Amsterdam. Zie voor de openingstijden https://www.amsterdam.nl/contact/stadsloket-west/

Het ontwerpbestemmingsplan Westerpark Zuid met de daarop betrekking hebbende stukken is digitaal raadpleegbaar via http://www.ruimtelijkeplannen.nl/ 

Het planidentificatienummer (ID) is NL.IMRO.0363.E1804BPSTD-OW01

Digitaal informatie moment

Omdat tijdens de terinzagelegging van het voorontwerpbestemmingsplan door coronamaatregelen geen informatie/inloopavond is geweest, is besloten om tijdens de terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan een digitaal informatiemoment te organiseren, waarin uitleg gegeven wordt over het ontwerpbestemmingsplan en vragen kunnen worden gesteld.

Deze bijeenkomst vindt plaats op donderdag 24 juni 2021 van 19.30 – 20.30 uur via MS Teams. Aanmelden via email is noodzakelijk: bestemmingsplanwesterparkzuid@amsterdam.nl U ontvangt dan voorafgaand aan de bijeenkomst een link voor deelname.

Meer informatie is te vinden op de site: https://www.amsterdam.nl/westerpark/westerpark-zuid-actualisering/

Zienswijzen

Gedurende bovengenoemde termijn van terinzageligging kan een ieder zijn of haar zienswijze over het ontwerpbestemmingsplan naar voren brengen bij de gemeenteraad van Amsterdam. Schriftelijke zienswijzen over het ontwerpbestemmingsplan kunnen worden ingebracht bij de gemeenteraad van Amsterdam. Per adres: de directeur van Ruimte & Duurzaamheid,

Postbus 2758, 1000 CT, Amsterdam, t.a.v. drs. Marcel Zwaagman.

Voor het indienen van mondelinge zienswijzen ten aanzien van het ontwerpbestemmingsplan kan

contact worden opgenomen met Ruimte & Duurzaamheid, de heer drs. Marcel Zwaagman, telefoonnummer 06-10518118

Uw gegevens worden in overeenstemming met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) verwerkt. Op deze verwerking van persoonsgegevens is een privacyreglement van toepassing. Dit reglement kunt u raadplegen op de website van de gemeente Amsterdam.

Amsterdam, 9 juni 2021

Burgemeester en wethouders

Femke Halsema

Burgemeester

Peter Teesink

Secretaris

Naar boven