Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de Minister van Justitie en Veiligheid en de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, van 2 juni 2021, kenmerk 2349599-1007452-WJZ, houdende wijziging van de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 Bonaire in verband met het opnemen van een uitzondering op de negatieve NAAT-testverplichting voor volledig gevaccineerde reizigers uit Curaçao en Aruba en enkele andere wijzigingen

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de Minister van Justitie en Veiligheid en de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Buitenlandse Zaken, de Minister en Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport;

Handelende in overeenstemming met het gevoelen van de ministerraad;

Gelet op de artikelen 58e, eerste lid, 58g, eerste lid, 58i en 58p, tweede lid en derde lid, onder a, van de Wet publieke gezondheid;

Besluiten:

ARTIKEL I

Artikel 6.11 van de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 Bonaire wordt als volgt gewijzigd:

1. Aan het derde lid wordt, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel l door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • m. reizigers vanuit Bonaire, Aruba of Curaçao die reizen tussen Aruba of Curaçao en Bonaire die aan kunnen tonen dat zij op een van deze eilanden een voltooide vaccinatie tegen het virus SARS-CoV-2 hebben gehad op het moment van het aan boord gaan.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 7. Een vaccinatie tegen het virus SARS-CoV-2 bestaat uit toediening van een vaccin tegen een infectie veroorzaakt door het virus SARS-CoV-2 dat is goedgekeurd door het College ter beoordeling van geneesmiddelen of het Europees Medicijn Agentschap en is voltooid indien:

    • a. de vaccinatie bestaat uit de toediening van één vaccin en dit vaccin is toegediend;

    • b. de vaccinatie bestaat uit de toediening van twee vaccins en

      • 1°. beide vaccins zijn toegediend; of

      • 2°. één vaccin is toegediend en is bevestigd dat de gevaccineerde persoon blijkens een positieve testuitslag van een NAAT-test of een antigeentest niet langer dan honderdtachtig dagen eerder geïnfecteerd is geweest met het virus SARS-CoV-2.

ARTIKEL II

De Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 3.2, opschrift en eerste lid, wordt ‘dertig personen’ telkens vervangen door ‘vijftig personen’.

B

Aan artikel 5.1, derde lid, onder a, wordt toegevoegd ‘of ten hoogste tweehonderdvijftig deelnemers aanwezig zijn op een locatie waar ten minste duizend personen geplaceerd kunnen worden’.

C

In artikel 6.7d, zesde lid, wordt ‘verbleven en’ vervangen door ‘verbleven of’.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren

TOELICHTING

1. Algemeen

Deze regeling wijzigt in de eerste plaats de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 Bonaire. Op grond van artikel 6.11 van de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 Bonaire (Trm Bonaire) geldt een testverplichting voor personen die inreizen vanuit hoogrisicogebieden naar Bonaire per luchtvaartuig, veerboot, passagiersschip of vrachtschip. Met deze wijziging van de Trm Bonaire wordt bewerkstelligd dat de aanbieder van personenvervoer via lucht- en scheepvaart niet langer wordt verplicht uitsluitend vervoer aan te bieden aan reizigers die vanuit Curaçao of Aruba naar Bonaire reizen die een negatieve uitslag van een NAAT-test kunnen tonen aan de vervoerder wanneer zij op een van de drie eilanden zijn gevaccineerd.

Artikel 6.11 regelt dat de aanbieder van personenvervoer via lucht- en scheepvaart alleen vervoer aanbiedt aan reizigers uit een zogenoemd hoogrisicogebied die een negatieve NAAT-testuitslag kunnen tonen aan de vervoerder. De negatieve uitslag van een NAAT-test mag niet ouder zijn dan tweeënzeventig uur op het moment van aankomst in Bonaire.

Alle eilanden in het Caribische deel van het Koninkrijk worden door Europees Nederland als veilige landen beschouwd. Europees Nederland wordt door Bonaire als hoogrisicogebied beschouwd. Omdat er veel interinsulaire reisbewegingen plaatsvinden, beschouwen de eilanden elkaar nog niet als veilig. Zo blijft de NAAT-testverplichting voor reizigers tussen de eilanden in stand en wordt overdracht van het virus voorkomen. Omdat op de eilanden de incidentiewaarde dermate laag is en de vaccinatiegraad toeneemt, willen Aruba, Bonaire en Curaçao graag meer mogelijkheden bieden om onderlinge reizen mogelijk te maken. Het RIVM acht het onverstandig om de reisbeperkingen tussen Aruba, Bonaire en Curaçao volledig op te heffen, maar adviseert positief over het opheffen van reisbeperkingen voor volledig gevaccineerde reizigers. Deze reizigers vormen gezien de lage incidentie en hoge vaccinatiegraad op alle drie de eilanden (op Aruba en Curaçao heeft ruim 60% van de volwassen bevolking minimaal één vaccin toegediend gekregen en op Bonaire meer dan 70%) geen groot risico. Om die reden is in deze regeling een uitzondering op de negatieve NAAT-testverplichting opgenomen voor reizigers tussen Bonaire, Curaçao of Aruba die volledig gevaccineerd zijn op een van deze eilanden voor het reisverkeer vanuit Curaçao of Aruba naar Bonaire. Reizigers dienen om uitgezonderd te kunnen worden van de testverplichting aan te kunnen tonen dat zij gevaccineerd zijn, bijvoorbeeld middels het tonen van een vaccinatiebewijs. De vervoerder controleert in dat geval of een reiziger – naast de gezondheidsverklaring – een testbewijs of een vaccinatiebewijs heeft. De vervoerders zullen voor de uitvoering de beschikking hebben over voorbeelden van de bewijzen. De vervoerder is niet verantwoordelijk voor het controleren van de echtheid van het vaccinatiebewijs. Bij aankomst op Bonaire is er een luchthaventeam van de dienst Publieke Gezondheid aanwezig dat de echtheid van het vaccinatiebewijs controleert. Indien men twijfelt aan de echtheid, zal het luchtvaartteam contact opnemen met collega’s op Aruba of Curaçao. Als de reiziger onvoldoende aan kan tonen dat de uitzondering op hem van toepassing is, dient de reiziger zich alsnog te laten testen.

De uitzondering op de testplicht is alleen van toepassing op reizigers die tussen Aruba of Curaçao en Bonaire reizen en ook op een van deze drie eilanden (volledig) zijn gevaccineerd. Dit is mogelijk wegens de bubbel die hiermee wordt gecreëerd tussen de drie Caribische eilanden, die allen een lage incidentiewaarde en hoge vaccinatiegraad hebben. De uitzondering is dus niet van toepassing op reizigers die elders zijn gevaccineerd of die op een van de eilanden zijn gevaccineerd en (terug)reizen vanuit een ander hoogrisicogebied. Deze eilanden hebben onderling afspraken gemaakt over de uitvoering, waaronder de wijze waarop de (voltooide) vaccinatie aangetoond en geverifieerd kan worden bij binnenkomst. Er zijn op dit moment bovendien nog geen geldende afspraken over internationale vaccinatiebewijzen en de inzet hiervan. Het verifiëren van de echtheid van vaccinatiebewijzen van andere landen is daarom vooralsnog niet mogelijk.

Daarnaast herstelt deze regeling enkele punten in de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 (Trm). In de Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de Minister van Justitie en Veiligheid en de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, van 28 mei 2021, houdende wijziging van de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 in verband met het doorvoeren van stap 3 uit het openingsplan en het inzetten van coronatoegangsbewijzen is per abuis een tweetal zaken niet goed geregeld. In de eerste plaats is het per 5 juni 2021 toegestaan vijftig personen toe te laten tot een plaats, in plaats van dertig personen. Deze wijziging was niet doorgevoerd in artikel 3.2, eerste lid, Trm. Met deze regeling gebeurt dat alsnog. In de tweede plaats is voor locaties met een (zaal)capaciteit groter dan duizend plaatsen een uitzondering gemaakt op het maximale aantal personen per zelfstandige ruimte (vijftig). Op deze plaatsen geldt een maximum van tweehonderdvijftig bezoekers per zelfstandige ruimte, mits de bezoekers geplaceerd worden en de veiligeafstandsnorm door hen in acht kan worden genomen. Gezien de capaciteit en faciliteiten van deze plaatsen, is het verhoogde maximumaantal verantwoord. Dit geldt voor grote theaterzalen, poppodia en bijvoorbeeld evenementenhallen. Gedacht moet worden aan locaties als Carré, Ahoy, AFAS en het Concertgebouw. De grens is daarbij op duizend plaatsen gesteld, omdat enerzijds vanaf duizend met recht gesproken kan worden over grote locaties, en anderzijds om het aantal locaties waar tweehonderdvijftig bezoekers toegestaan wordt, zo beperkt mogelijk te houden. Deze uitzondering voor grote locaties is met de regeling van 28 mei 2021 wel doorgevoerd in artikel 4.2, tweede lid, Trm maar niet in artikel 5.1, derde lid, onder a, Trm. Hierdoor is het toegestaan tweehonderdvijftig personen toe te laten tot de publieke plaats, maar mag een evenement enkel georganiseerd worden voor vijftig personen, waardoor het in feite onmogelijk blijft meer personen toe te laten in veel van deze locaties. Met deze regeling wordt dit rechtgetrokken. In artikel 6.7d, zesde lid, is een redactionele wijziging doorgevoerd, niet ‘en’, maar ‘of’ was bedoeld.

2. Regeldruk

Deze regeling heeft enige gevolgen voor de regeldruk voor burgers, bedrijven/instellingen of professionals. De testverplichting komt te vervallen voor gevaccineerde personen van Curaçao of Aruba, hetgeen een vermindering van de regeldruk betekent voor hen. Wel moeten deze reizigers aantonen dat zij gevaccineerd zijn. Dit brengt enige regeldruk met zich. Het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) heeft het dossier niet geselecteerd voor een formeel advies, omdat het wel gevolgen voor de regeldruk heeft, maar die toereikend in beeld zijn gebracht.

Artikelsgewijs

Artikel I

Reizigers tussen Aruba of Curaçao en Bonaire hoeven geen negatieve uitslag van een NAAT-test te tonen indien zij een voltooide vaccinatie tegen het virus SARS-CoV-2 hebben gehad op het moment van het aan boord gaan. Het moet dus gaan om een voltooide vaccinatie tegen het coronavirus. Een vaccinatie kan op verschillende manieren voltooid zijn. Een vaccinatie kan met één toediening volledig zijn. De meeste vaccinaties bestaan uit twee toedieningen en in dat geval is de vaccinatie dan pas voltooid. Er kan met één toediening volstaan worden wanneer men niet meer dan honderdtachtig dagen eerder geïnfecteerd was met het coronavirus blijkend uit een positieve uitslag van een NAAT-test of een antigeentest.

Reizigers met een voltooide vaccinatie zijn alleen uitgezonderd, voor zover zij een vaccinatie tegen het coronavirus hebben gehad met een vaccin dat is goedgekeurd door het College ter beoordeling van geneesmiddelen (CBG) of het Europees Medicijn Agentschap (EMA).

Artikel II

Dit artikel wijzigt de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19. Voor een toelichting wordt verwezen naar het algemene deel van deze toelichting.

Artikel III Inwerkingtreding

Deze ministeriële regeling moet op grond van artikel 58c, tweede lid, Wpg binnen twee dagen nadat zij is vastgesteld aan beide Kamers der Staten-Generaal worden overgelegd. De regeling treedt ingevolge artikel 58c, tweede lid, Wpg niet eerder in werking dan een week na deze overlegging en vervalt als de Tweede Kamer binnen die termijn besluit niet in te stemmen met de regeling. Gelet op het belang van de volksgezondheid is het de bedoeling dat de regeling op 9 juni 2021 in de Staatscourant wordt gepubliceerd en dan de dag daarna, 10 juni 2021, in werking zal treden. Hierbij wordt afgeweken van de zogeheten vaste verandermomenten en de minimuminvoeringstermijn van drie maanden.1

Op grond van artikel 8.1 Trm vervalt de Trm op het tijdstip waarop hoofdstuk Va Wpg vervalt. Het gaat hier om een uiterste vervaldatum. Als de noodzaak al eerder ontvalt aan deze regeling of onderdelen ervan, zal de regeling eerder worden ingetrokken of aangepast. In artikel 58c, zesde lid, Wpg is immers geëxpliciteerd dat maatregelen zo spoedig mogelijk worden gewijzigd of ingetrokken als deze niet langer noodzakelijk zijn.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, mede namens de Minister van Justitie en Veiligheid en de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, H.M. de Jonge


X Noot
1

Vgl. Kamerstukken II 2019/20, 35 526, nr. 3, artikelsgewijze toelichting op artikel X.

Naar boven