Gemeente Katwijk - ontwerpbestemmingsplan - Woongebied Valkenhorst

Logo Katwijk

Kennisgeving ontwerpbestemmingsplan ‘Woongebied Valkenhorst’

(inclusief: Milieueffectrapportage, ontwerpbesluit beleidsregels en kwaliteitsboek)

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Katwijk maakt bij besluit van 1 juni 2021 bekend dat het ontwerpbestemmingsplan ‘Woongebied Valkenhorst” (met bijbehorende stukken) is vrijgegeven voor ter inzage legging met de mogelijkheid voor het indienen van zienswijzen.

Plangebied en planinhoud

Het plangebied voor het bestemmingsplan ‘Woongebied Valkenhorst’ ligt in de gemeente Katwijk tussen Valkenburg, Leiden en Wassenaar. Het gebied is circa 475 hectare groot en bestaat voor een aanzienlijk deel uit het terrein van het voormalige Marinevliegkamp Valkenburg. Deze vliegbasis is in 2006 gesloten, waardoor kansen voor herontwikkeling zijn ontstaan. Het voormalige Marinevliegkamp Valkenburg en omgeving zullen de komende jaren transformeren naar een woon- en werkgebied. Hier komen maximaal 5.600 woningen, maatschappelijke en commerciële voorzieningen en 5 ha bedrijventerrein.

De volledige ontwikkeling kan in vier categorieën ingedeeld worden. De eerste categorie is de woningbouwopgave. Ten tweede wordt er binnen het plangebied invulling gegeven aan een werkpark. Ten derde zijn er initiatieven van derden die een plek zouden kunnen krijgen in het

plangebied. De voornaamste is het fieldlab Unmanned Valley. Ten vierde leiden de ontwikkelingen tot een inpassingsopgave voor ruimtelijke functies: voorzieningen en recreatie, infrastructuur, groen en water.

Een Milieueffectrapportage (MER) maakt onderdeel uit van dit ontwerpbestemmingsplan. Deze dient als onderlegger voor dit plan en geeft inzicht in de milieueffecten.

In het kwaliteitsboek is de uitwerking van de beleidsregels ‘Beeldkwaliteit’ en ‘Inrichting openbare ruimte’ opgenomen. Met de vaststelling van het kwaliteitsboek door de gemeenteraad van Katwijk is dit gekoppeld aan het bestemmingsplan ‘Woongebied Valkenhorst’.

Ten behoeve van de in het bestemmingsplan ‘Woongebied Valkenhorst’ opgenomen ontwikkeling is een akoestisch onderzoek uitgevoerd naar wegverkeerslawaai. Uit het akoestisch onderzoek blijkt dat voor diverse woningen een hogere waarde dient te worden vastgesteld. Het Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet maakt het mogelijk om deze hogere waarden vast te laten stellen in dit bestemmingsplan, in plaats van in een separaat besluit van het college van burgemeester en wethouders. In dit bestemmings­plan wordt van deze mogelijkheid gebruik gemaakt.

Beleidsregels

Het bestemmingsplan ‘Woongebied Valkenhorst’ maakt gebruikt van open normen die uitgelegd worden door beleidsregels. Beleidsregels geven aan hoe de open norm geïnterpreteerd moet worden en hebben overwegend betrekking op 1. de beeldkwaliteit van bebouwing, 2. de inrichting van de openbare ruimte, 3. duurzaamheid en 4. evenwichtig woningaanbod. Tegelijkertijd met het ontwerpbestemmingsplan wordt daarom het ontwerpbesluit beleidsregels ter inzage gelegd.

Inzage

  • -

    Het ontwerpbestemmingsplan ‘Woongebied Valkenhorst’ met de plancodering: NL.IMRO.0537.bpVLKplv-ON01;

  • -

    de Milieueffectrapportage;

  • -

    het ontwerpbesluit beleidsregels met plancodering NL.IMRO.0537.brVLKbeleidsregplv-ON01;

  • -

    het kwaliteitsboek

liggen met ingang van 4 juni 2021 tot en met 15 juli 2021 voor een ieder op de volgende wijze ter inzage:

Iedereen die op het gemeentehuis het ontwerpbestemmingsplan met bijlagen wil inzien, kan daarvoor op de volgende manieren een afspraak maken, op werkdagen tussen 08.00 – 17.00:

  • -

    Whatsapp: (06) 10 95 60 88

  • -
  • -

    Telefoon: (071) 406 50 00

Zienswijzen indienen

Gedurende bovengenoemde termijn is het mogelijk een schriftelijke zienswijze in te dienen en deze te richten aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Katwijk, Postbus 589, 2220 AN Katwijk. Voor een mondelinge zienswijze kunt u een afspraak maken met de afdeling Beleid Fysieke Leefomgeving via telefoonnummer (071) 406 50 00.

Naar boven