Besluit van 14 januari 2021 van de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming, nr. ANVS-2021/353, houdende een wijziging van het Besluit aanwijzing ANVS-toezichthouders Kernenergiewet (verduidelijking werknemersbegrip)

De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming,

Gelet op artikel 58, eerste lid, onder a, van de Kernenergiewet;

Besluit:

ARTIKEL I (WIJZIGING BESLUIT AANWIJZING ANVS-TOEZICHTHOUDERS KERNENERGIEWET)

Het Besluit aanwijzing ANVS-toezichthouders Kernenergiewet wordt als volgt gewijzigd:

Artikel 1, tweede lid, komt te luiden:

  • 2. De in het eerste lid bedoelde ambtenaren zijn tevens belast met het toezicht op de bescherming tegen de risico’s van ioniserende straling van:

    • a. de eigen werknemers en externe werknemers als bedoeld in artikel 1.2 van het Besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming juncto bijlage 1 van dat besluit, in inrichtingen waarvoor een vergunning krachtens artikel 15, onder b, van de Kernenergiewet is verleend en

    • b. elke andere werknemer, zelfstandige en vrijwilliger in de zin van artikel 1, eerste, tweede en derde lid, van de Arbeidsomstandighedenwet in inrichtingen als bedoeld onder a.

ARTIKEL II (INWERKINGTREDING)

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de dag waarop de termijn afloopt voor het indienen van een bezwaarschrift tegen dit besluit. Indien gedurende die termijn bij de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State een verzoek om voorlopige voorziening is gedaan, treedt dit besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

DE AUTORITEIT NUCLEAIRE VEILIGHEID EN STRALINGSBESCHERMING, Overeenkomstig het door de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming zelf genomen besluit, namens deze, A. van Bolhuis, bestuursvoorzitter

Bezwaarclausule

Belanghebbenden kunnen binnen 6 weken na de dag van de bekendmaking van dit besluit in de Staatscourant een bezwaarschrift indienen bij de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming, Postbus 16001, 2500 BA Den Haag.

Dit besluit is verzonden op de in de aanhef van dit besluit genoemde datum.

Het bezwaarschrift moet van een handtekening, datum, naam en adres van de indiener zijn voorzien. De indiener dient duidelijk aan te geven waarom hij tegen dit besluit bezwaar aantekent.

TOELICHTING

Aanleiding voor dit besluit is de recente wijziging van het Besluit aanwijzing en taakvervulling toezichthouders Kernenergiewet 2013 (Stcrt. 2021, 749). Dat wijzigingsbesluit verduidelijkt het begrip ‘werknemers’ waarvoor de Inspectie SZW (ISZW) verantwoordelijk is voor het toezicht op de naleving van de kernenergiewetgeving. Voor de aanleiding ervan wordt verwezen naar de toelichting bij dat wijzigingsbesluit.

Met het toezicht op de bescherming tegen de risico’s van ioniserende straling van de werknemers in nucleaire inrichtingen is echter niet de ISZW, maar de ANVS belast (artikel 4 Besluit aanwijzing en taakvervulling toezichthouders Kernenergiewet 2013 en artikel 1, tweede lid, Besluit aanwijzing ANVS-toezichthouders Kernenergiewet). In navolging van de verduidelijking van het begrip ‘werknemers’ in het Besluit aanwijzing en taakvervulling toezichthouders Kernenergiewet 2013 brengt dit besluit dezelfde verduidelijking aan in het Besluit aanwijzing ANVS-toezichthouders Kernenergiewet. Daarmee blijft de afstemming van verantwoordelijkheden tussen de ISZW en de ANVS helder.

DE AUTORITEIT NUCLEAIRE VEILIGHEID EN STRALINGSBESCHERMING, Overeenkomstig het door de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming zelf genomen besluit, namens deze, A. van Bolhuis, bestuursvoorzitter

Naar boven