Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 28 mei 2021, nr. 2021-0000084205, tot wijziging van de Regeling SUWI in verband met het vaststellen van de respectievelijke verantwoordelijkheden van het Inlichtingenbureau en de betrokken colleges van burgemeester en wethouders voor de nakoming van de verplichtingen uit hoofde van de Algemene verordening gegevensbescherming

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 5.24, vierde lid, van het Besluit SUWI;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling SUWI wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 6.2 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het tweede lid wordt ‘artikel 5.24, derde lid, van het Besluit SUWI’ vervangen door ‘artikel 5.24, vierde lid, van het Besluit SUWI’.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 3. In bijlage XXIV (Vaststelling respectieve AVG-verantwoordelijkheden Inlichtingenbureau – Gemeenten 2021) bij deze regeling zijn de respectieve verantwoordelijkheden vastgesteld van het IB en de betrokken colleges van burgemeester en wethouders voor de nakoming van de verplichtingen uit hoofde van de Algemene verordening gegevensbescherming.

B

In artikel 6.6, eerste lid, wordt ‘de instelling, bedoeld in artikel 1, onderdeel p, van de Wet SUWI’ vervangen door ‘de instelling, bedoeld in artikel 1, onderdeel m, van de Wet SUWI’.

C

Er wordt een bijlage toegevoegd, luidende:

Bijlage XXIV. Behorende bij artikel 6.2, derde lid, van de Regeling SUWI

De Vaststelling respectieve AVG-verantwoordelijkheden Inlichtingenbureau – Gemeenten 2021 wordt bekendgemaakt via www.inlichtingenbureau.nl.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking op het tijdstip waarop het Besluit van 19 november 2020 tot wijziging van het Besluit SUWI in verband met de taken en verantwoordelijkheden van het Inlichtingenbureau (Stb. 2021, 145) in werking treedt. Indien de Staatscourant waarin deze regeling wordt geplaatst, wordt uitgegeven na de datum waarop het Besluit van 19 november 2020 tot wijziging van het Besluit SUWI in verband met de taken en verantwoordelijkheden van het Inlichtingenbureau (Stb. 2021, 145) in werking is getreden, treedt zij in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 28 mei 2021

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, W. Koolmees

TOELICHTING

Naar aanleiding van een signaal van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is het Besluit SUWI gewijzigd (Stb. 2021, 145). Verduidelijkt is dat ten aanzien van de taken en verantwoordelijkheden van het Inlichtingenbureau (IB) op het gebied van informatieverwerking ten behoeve van gemeenten, het IB gezamenlijk met het desbetreffende college van burgemeester en wethouders verwerkingsverantwoordelijk is. Gelet op deze gezamenlijke verantwoordelijkheid is het noodzakelijk een regeling vast te stellen als bedoeld in artikel 26, eerste lid, van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Met de ‘Vaststelling respectieve AVG-verantwoordelijkheden Inlichtingenbureau - Gemeenten 2021’ wordt hieraan voldaan. Artikel 26, tweede lid, van de AVG stelt dat deze regeling aan betrokkenen beschikbaar moet worden gesteld. Door de regeling als bijlage bij de Regeling SUWI te voegen wordt hieraan voldaan.

De ‘Vaststelling respectieve AVG-verantwoordelijkheden Inlichtingenbureau – Gemeenten 2021

In de ‘Vaststelling respectieve AVG-verantwoordelijkheden Inlichtingenbureau – Gemeenten 2021’ is bepaald wat de respectievelijke verantwoordelijkheden van het IB en de betrokken colleges van burgemeester en wethouders zijn, en hoe zij de gezamenlijke verwerkingsverantwoordelijkheid vormgeven. Zo wordt geregeld hoe de informatiebeveiliging is ingericht, wat de handelswijze is bij datalekken, hoe de taken zijn verdeeld tussen het IB en de betrokken gemeente voor wat betreft de rechten van betrokkenen, en tot slot hoe de (respectievelijke) Functionarissen Gegevensbescherming bereikt kunnen worden.

Zoals vermeld in de nota van toelichting bij voormelde wijziging van het Besluit SUWI, kan het voorkomen dat een betrokkene zich wendt tot een andere partij dan degene die middels deze regeling is aangewezen. Ingevolge artikel 26, derde lid, van de AVG blijft dit mogelijk. De gezamenlijke verwerkingsverantwoordelijken dragen in dergelijk geval in goed onderling overleg zorg voor een passende reactie op het verzoek.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, W. Koolmees

Naar boven