Notitie Reikwijdte en Detailniveau voor de Omgevingseffectrapportage (OER) Omgevingsvisie Ede

Logo Ede

Zaaknummer 226518

 

U kunt de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) voor de Omgevingseffectrapportage (OER) Omgevingsvisie Ede, met kenmerk 0470143.100 van donderdag 3 juni 2021 tot en met donderdag 15 juli 2021 (digitaal) inzien bij de balie Bouwen, Wonen en Milieu in Raadhuis Publiekszaken, Raadhuisplein 3 in Ede. Voor openingstijden zie www.ede.nl/openingstijden. Voor het maken van een afspraak kunt u bellen naar het nummer (088) 116 9900.

U kunt de NRD ook digitaal bekijken op www.ede.nl/omgevingsvisie.

 

Toelichting

De gemeente Ede werkt aan het opstellen van de Omgevingsvisie Ede. De omgevingsvisie is een integrale visie op de fysieke leefomgeving van Ede. Zij geeft richting aan de toekomstige ontwikkeling van de gemeente. De visie beschrijft wat voor grote ontwikkelingen op de gemeente en haar inwoners afkomen en wat de ruimtelijke consequenties daarvan zijn. Maar de visie gaat ook over het in stand houden en beheren van het waardevolle wat de gemeente op dit moment al heeft.

 

De omgevingsvisie is kaderstellend voor toekomstige ontwikkelingen. In de Wet milieubeheer is vastgelegd dat bij kaderstellende plannen voor (mogelijk) MER-plichtige activiteiten de milieueffectrapportage (MER) doorlopen moet worden. De omgevingsvisie heeft niet alleen effect op het milieu, maar beïnvloedt de omgeving in bredere zin. Denk bijvoorbeeld aan effecten op gezondheid, de economie, energievoorzieningen of sociale aspecten. Er wordt daarom niet gesproken over een milieueffectrapportage maar over een omgevingseffectrapportage (OER). De OER komt daarmee in de plaats van de MER, waarmee wordt voldaan aan de MER-plicht.

 

Het doel van de OER is het omgevingsbelang volwaardig en vroegtijdig in de plan- en besluitvorming mee te nemen. De Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) is de eerste stap in de procedure Met de NRD maakt de gemeente bekend dat zij de OER-procedure doorloopt. Een ieder wordt hiermee in de gelegenheid gesteld zijn of haar zienswijze hierover in te dienen. Deze NRD beschrijft welke alternatieven, omgevingsaspecten en effecten in het OER onderzocht gaan worden (‘reikwijdte’). Daarnaast geeft het informatie over de manier waarop de effecten van de omgevingsvisie onderzocht zullen worden en met welke diepgang (‘detailniveau’). De NRD vormt de basis voor het raadplegen van betrokken instanties en voor inspraak. Het OER zelf wordt later, tegelijk met het ontwerp omgevingsvisie, ter inzage gelegd.

Zienswijze

Tijdens de inzageperiode kunt u een schriftelijke zienswijze over het plan sturen aan de gemeenteraad, postbus 9022, 6710 HK Ede. Het indienen van een elektronische zienswijze, bijvoorbeeld per e-mail, is niet mogelijk. Voor meer informatie, of om uw zienswijze mondeling door te geven belt u met Bart van der Mark, adviseur bij de afdeling Beleid, Infrastructuur en Milieu, (0318) 68 0184.

Naar boven