Gemeente Sittard-Geleen - ontwerp bestemmingsplan - klooster Sint Agnetenberg

Logo Sittard-Geleen

Het Klooster Sint Agnetenberg is gelegen aan de Plakstraat te Sittard. Het plangebied is globaal begrensd door de Plakstraat, Agnetenwal, de Dobbelsteynporte en de achterkant van de panden gelegen aan de Rosmolenstraat.

Het klooster bestaat uit een rijksmonumentaal deel en uit een niet-monumentaal deel. Het monumentale deel wordt intern verbouwd. Het niet-monumentale deel, gelegen ten westen van het rijksmonument, wordt gesloopt. Daarvoor in de plaats worden nieuwe gebouwen gerealiseerd. In totaal worden er maximaal 40 woningen gerealiseerd. De bestemming “maatschappelijk” wordt gewijzigd naar de bestemming “wonen”.

Er worden doorgangen voor voetgangers gerealiseerd tussen de Plakstraat en het parkeerterrein bij de Dobbelsteynporte.

Het voorontwerp van dit bestemmingsplan heeft in december 2020 ter inzage gelegen. Er zijn naar aanleiding van het voorontwerp een aantal inspraakreacties ontvangen. Naar aanleiding van de inspraakreacties is de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) gevraagd naar de monumentale status van de sacristie behorende bij de rijksmonumentale kapel. Volgens de RCE maakt ook de sacristie deel uit van het rijksmonument. Op de verbeelding van het bestemmingsplan is daarom dan ook de sacristie nu aangeduid als rijksmonument. Voor het overige hebben de inspraakreacties niet geleid tot wijzigingen van het bestemmingsplan.

Ter inzage

Het ontwerpbestemmingsplan kunt u inzien via: www.ruimtelijkeplannen.nl: NL.IMRO.1883.BPStAgnetenberg-ON01.

U kunt tevens het ontwerp van het bestemmingsplan, bestaande uit verbeelding, regels, toelichting en de nota van inspraak inzien van 3 juni tot en met 14 juli 2021 bij de Stadswinkel Geleen (van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur en op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur), Markt 1 te Geleen.

Mogelijkheid indienen zienswijzen

Gedurende de termijn dat het ontwerp ter inzage ligt, bestaat de mogelijkheid om schriftelijk of mondeling (maar bij voorkeur schriftelijk) uw zienswijzen naar voren te brengen bij de gemeenteraad. Schriftelijke zienswijzen moeten worden gericht aan de gemeenteraad van Sittard-Geleen, Postbus 18, 6130 AA Sittard. Mondelinge zienswijzen kunnen naar voren worden gebracht bij het team Ruimtelijke Ontwikkeling, na telefonische afspraak met de heer R. Friesen, telefoon 046-4777777. Van hetgeen mondeling naar voren wordt gebracht, wordt een verslag gemaakt.

Ook kunt u uw zienswijze persoonlijk afgeven. Dan geldt de datum van de daadwerkelijke ontvangst als datum van indiening. U ontvangt hiervoor een bewijs van ontvangst.

Vervolgprocedure

Nadat de ingebrachte zienswijzen zijn beoordeeld zullen deze zienswijzen en de reactie van het College van Burgemeester en Wethouders op die zienswijzen aan de gemeenteraad ter kennis worden gebracht en het bestemmingsplan aan de gemeenteraad ter vaststelling worden voorgelegd. Na de vaststelling van het bestemmingsplan door de gemeenteraad kan beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in Den Haag door degenen wiens belangen worden geschaad.

Naar boven