Gemeente Lopik - ontwerpbestemmingsplan ter inzage - Landelijk gebied

Logo Lopik

Burgemeester en wethouders van Lopik maken bekend dat het ontwerpbestemmingsplan “Landelijk gebied” ter inzage wordt gelegd.

Daarnaast maken burgemeester en wethouders van Lopik bekend dat voor de besluitvorming over het bestemmingsplan een milieueffectrapport (MER) is opgesteld en dat het college voornemens is om voor een aantal ontwikkelingen hogere waarden ingevolge de Wet geluidhinder vast te stellen.

Bestemmingsplan Landelijk gebied

Het bestemmingsplan Landelijk gebied betreft een algehele herziening van het geldende bestemmingsplan Landelijk gebied, inclusief de naderhand vastgestelde eerste- en tweede herziening van dat bestemmingsplan. Ontwikkelingen waarvoor in de afgelopen jaren aparte planologische procedures zijn doorlopen, zijn eveneens in dit bestemmingsplan opgenomen. De planologische regeling sluit zodoende weer aan bij de actuele, feitelijke situatie.

Ondanks dat op het bestemmingsplan de Crisis- en herstelwet van toepassing is en de systematiek van de planregeling is aangepast op de huidige standaarden, is het ontwerpbestemmingsplan Landelijk gebied een overwegend conserverend plan geworden. Over het algemeen is de geldende planologische regeling dan ook gehandhaafd. Niettemin, voor een beperkt aantal locaties in het landelijk gebied van Lopik voorziet het ontwerpbestemmingsplan in ontwikkelingsmogelijkheden en worden enkele nieuwe woningen toegestaan.

Milieueffectrapport

In de uitgevoerde milieueffectrapportage zijn de gevolgen voor het milieu beschreven en is aangegeven op welke wijze de milieubelangen zijn meegewogen. De procedure wordt doorlopen vanwege het feit dat significante effecten op Natura 2000-gebieden als gevolg van extra stikstofdepositie niet op voorhand kunnen worden uitgesloten, waardoor een passende beoordeling is vereist. Het MER (inclusief de passende beoordeling) is opgenomen als bijlage van het ontwerpbestemmingsplan Landelijk gebied.

Hogere grenswaarden

Ten behoeve van de ontwikkeling van enkele woningen in het plangebied dienen op grond van de Wet geluidhinder hogere grenswaarden te worden vastgesteld. Het ontwerpbesluit wordt parallel aan het ontwerpbestemmingsplan Landelijk gebied ter inzage gelegd.

Ter inzage

Het ontwerpbestemmingsplan Landelijk gebied en de bijbehorende stukken liggen van 2 juni 2021 tot en met 13 juli 2021 voor eenieder ter inzage op maandag tot en met donderdag van 09:00 uur tot 12:00 uur bij de afdeling Strategie, Beleid en Projecten; team Ruimtelijke ontwikkeling. Ook buiten deze openingstijden kan het bestemmingsplan worden ingezien. Hiervoor dient u een afspraak te maken. Daarnaast zijn de ter inzage gelegde stukken raadpleegbaar op de landelijke voorziening van ruimtelijkeplannen.nl met de IMRO code NL.IMRO.0331.01HerzLandelijkgb-ON01 en de gemeentelijke website www.lopik.nl onder bestemmingsplannen.

Anterieure overeenkomst

Ingevolge artikel 6.24 lid 3 van de Wet ruimtelijke ordening en artikel 6.2.12 van het Besluit ruimtelijke ordening maken burgemeester en wethouders van Lopik bekend dat er, voorafgaand aan de vaststelling van het bestemmingsplan “Landelijk gebied”, overeenkomstig artikel 6.12 van de Wet ruimtelijke ordening, een aantal anterieure overeenkomsten is gesloten tussen de gemeente Lopik en de betrokken partijen. Een zakelijke beschrijving van de inhoud van deze overeenkomsten ligt eveneens van 2 juni 2021 tot en met 13 juli 2021 voor eenieder ter inzage op maandag tot en met donderdag van 09:00 uur tot 12:00 uur bij de afdeling Strategie, Beleid en Projecten; team Ruimtelijke ontwikkeling.

Zienswijzen

Gedurende de termijn van inzage kan iedereen een zienswijze over het ontwerpbestemmingsplan en de bijbehorende stukken zowel schriftelijk als mondeling naar voren brengen.

Schriftelijk kan dit door een brief te sturen aan de gemeenteraad van Lopik, Postbus 50, 3410 CB te Lopik.

Mondeling kan dit in het gemeentehuis te Lopik (zie hiervoor).

Op het ontwerpbesluit tot het vaststellen van hogere grenswaarden kan enkel door belanghebbenden een zienswijze worden ingediend. Een zienswijze dient te worden gericht aan burgemeester en wethouders van Lopik, Postbus 50, 3410 CB te Lopik.

Voor meer informatie over het ontwerpbestemmingsplan kunt u doordeweeks van 09:00 uur tot 12:00 uur, met uitzondering van vrijdagen, contact opnemen met de afdeling Strategie, Beleid en Projecten, team Ruimtelijke ontwikkeling. tel: (0348) – 55 99 55.

Vervolgprocedure

Na beoordeling van de ontvangen zienswijzen zal een definitief bestemmingsplan Landelijk gebied worden opgesteld. Uiteindelijk zal de gemeenteraad een beslissing nemen over de vaststelling van het bestemmingsplan.

 

Naar boven