Vaststellingsbesluit partiële herzieningen Stichtsekant, M.e.r-beoordelingsbesluit Datacenter Stichtsekant, besluit omgevingsvergunning (bouwen en milieu) (inclusief opleggen van maatwerkvoorschriften Activiteitenbesluit milieubeheer) en melding Activiteitenbesluit milieubeheer voor de oprichting van een datacenter

Logo Almere

Burgemeester en wethouders maken, met toepassing van de coördinatieregeling (Wro) en mede namens Gedeputeerde Staten van Flevoland, bekend dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 15 april 2021 de Partiële herzieningen van bestemmingsplan Stichtsekant Noord en Bedrijvenpark Stichtsekant ongewijzigd ten opzichte van de ontwerp bestemmingsplannen heeft vastgesteld. Tevens maken zij namens Gedeputeerde Staten van Flevoland bekend dat een omgevingsvergunning (bouwen en milieu) is verleend en maatwerkvoorschriften zijn opgelegd.

Het besluit omgevingsvergunning voor de activiteiten bouwen en milieu is in het kader van bescherming van de boringsvrije zone gewijzigd ten opzichte van het ontwerpbesluit .

De hiervoor benodigde en onderstaand genoemde besluiten en melding liggen met bijbehorende stukken met ingang van donderdag 3 juni 20 21 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage (tot en met woensdag 14 juli 2021):

Partiële herziening bestemmingsplan Stichtsekant Noord;

Partiële herziening bestemmingsplan Bedrijvenpark Stichtsekant;

M.e.r.-beoordelingsbesluit datacenter Stichtsekant (d.d. 9-11-2020);

Besluit omgevingsvergunning bouwen en milieu datacenter Stichtsekant, inclusief opleggen van maatwerkvoorschriften Activiteitenbesluit milieubeheer;

Aanvraag omgevingsvergunning voor de oprichting van een datacenter welke tevens wordt beschouwd als melding Activiteitenbesluit milieubeheer.

Voor de besluiten 1, 2 en 3 is de gemeente het bevoegde gezag om de besluiten te nemen. Het onder 4 genoemde besluit is op 21 mei 2021 door Gedeputeerde Staten van Flevoland genomen. Ten aanzien van 5 is de melding tegelijk met de aanvraag gedaan aan Gedeputeerde Staten van Flevoland.

Wat houden de plannen en besluiten in?

Ad 1 en 2: Partiële herzieningen Stichtsekant

Een datacenter is toegestaan en passend binnen de bedrijvigheid van de vigerende bestemmingsplan `Stichtsekant Noord’, maar vanwege het planologisch vastleggen van een gezoneerd `industrieterrein’ met bijbehorende geluidzone als bedoeld in de Wet geluidhinder, zijn partiële herzieningen van zowel het bestemmingsplan `Stichtsekant Noord’ als het `Bedrijventerrein Stichtsekant’ nodig. Op basis van de aanmeldnotitie is besloten dat het opstellen van een milieueffectrapport voor deze herzieningen niet nodig is.

Het (gezoneerde) industrieterrein biedt de mogelijkheid voor de vestiging van een datacenter die als `grote lawaaimaker’ wordt aangemerkt. Het industrieterrein als bedoeld in de Wet geluidhinder heeft alleen betrekking op het terrein waar het datacenter zal worden gevestigd. Op grond van de Wet geluidhinder bestaat de verplichting om rondom het industrieterrein een geluidszone vast te stellen, waarbuiten de geluidsbelasting als gevolg van dit terrein de waarde van 50 dB(A) niet te boven mag gaan. De geluidszone ligt overigens in zijn geheel binnen bedrijverterrein Stichtsekant. Binnen de geluidszone zijn geen geluidsgevoelige functies toegestaan, maar die werden toch al niet toegelaten binnen dit bedrijventerrein.

Ad 3: M.e.r beoordelingsbesluit datacenter Stichtsekant

Uit de aanmeldnotitie m.e.r. blijkt dat geen milieueffectrapport nodig is. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Almere heeft dit op 9 november 2020 bevestigd in een besluit dat in de vorm van een brief aan de aanvrager is gestuurd.

Ad 4 en 5: B esluit omgevingsvergunning voor de activiteiten bouwen en milieu datacenter Stichtsekant

Het besluit omgevingsvergunning voor de activiteiten bouwen en milieu omvat diverse Wabo activiteiten, zoals bouwen, het oprichten en in werking hebben van een datacenter. De aanvraag milieu wordt tevens beschouwd als een melding in het kader van het Activiteitenbesluit milieubeheer voor de daarvoor relevante aspecten. In het besluit van de omgevingsvergunning zijn ambtshalve maatwerkvoorschriften opgelegd in het kader van het Activiteitenbesluit milieubeheer.

Het besluit is gewijzigd ten opzichte van het ontwerpbesluit. De wijziging betreft het opnemen van voorschriften aangaande het verrichten van activiteiten in de boringsvrije zone. Door het opnemen van deze voorschriften worden andere belanghebbenden dan de aanvrager niet in hun belang geraakt. Daarom is besloten om het ontwerpbesluit niet opnieuw ter inzage te leggen.

Op 17 mei 2021 is aanvrager over de wijziging geïnformeerd en tegelijkertijd in de gelegenheid gesteld om een zienswijze te geven aangaande de wijziging ten opzichte van het ontwerpbesluit. Aanvrager heeft aangegeven geen bezwaren te hebben tegen de extra opgenomen voorschriften.

Besluit toepassing coördinatieregeling

De gemeenteraad heeft, met instemming van de provincie, op 17 september 2020 besloten de coördinatieregeling als bedoeld in artikel 3.30 Wro toe te passen voor de ontwikkeling van het datacenter op bedrijventerrein Stichtsekant. Hiermee is een overzichtelijke procedure beoogd. Alle benodigde besluiten, uitgezonderd de aanvraag ontgrondingenvergunning en aanvraag Wet natuurbescherming, maken deel uit van de coördinatieregeling. De provincie heeft 24 november 2020 besloten dat een ontheffing of vergunning op basis van de Wet natuurbescherming niet nodig is.

Hoe kunt u reageren?

Van donderdag 3 juni 2021 tot en met woensdag 14 juli 2021 kunnen belanghebbenden een beroepschrift indienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s Gravenhage, o.v.v. beroepschrift ‘Vaststellingsbesluiten voor de oprichting van een datacenter op Stichtsekant te Almere’. Het instellen van beroep schorst de werking van de besluiten niet. Voor schorsing van de besluiten moet u daarnaast een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (zelfde adressering als hierboven). Aan het indienen van zowel een beroepschrift als een verzoek om voorlopige voorziening zijn kosten verbonden.

Bij het indienen van een beroepsschrift dient u duidelijk kenbaar te maken tegen welk besluit uw beroepsschrift zich richt.

Waar kunt u de genoemde (Vaststellings-)besluiten en melding inzien?

In verband met de Coronacrisis zijn de partiële planherzieningen (inclusief met bijlage het m.e.r.-beoordelingsbesluit) alleen digitaal beschikbaar.

De digitale versie van bestemmingsplan Stichtsekant Noord, eerste partiële herziening, is in te zien via de landelijke website https://www.ruimtelijkeplannen.nl/viewer/view?planidn=NL.IMRO.0034.BP1R05-vg01

De bestanden van dit bestemmingsplan kunt u downloaden op: https://digitaleplannen.nl/0034/E57C000E-DF05-44EB-84D6-5E83CAE593B1/

Het bestemmingsplan Bedrijvenpark Stichtsekant, eerste partiële herziening en het m.e.r.-beoordelingsbesluit kunt u inzien via de pdf bestanden in de bijlage links van deze publicatie en op www.almere.nl/ruimtelijkeplanneninprocedure

Ook het besluit bouwen en milieu inclusief en de maatwerkvoorschriften Activiteitenbesluit milieubeheer, met de in het besluit genoemde bijbehorende stukken, en de aanvraag welke als melding Activiteitenbesluit milieubeheer wordt aangemerkt, liggen vanwegede Coronacrisis niet fysiek ter inzage. U kunt de stukken wel digitaal opvragen via https://www.almere.nl/dienstverlening/afspraak-maken-wijzigen-of-afzeggen/ en dan via het aanvraagformulier archiefinzage dossier, of telefonisch via telefoonnummer 14036. Vanaf donderdag 3 juni 2021 tot en met woensdag 14 juli 2021 zijn deze gegevens digitaal beschikbaar. Wij doen er alles aan om u van dienst te zijn als u de stukken wilt inzien.

Naar boven