Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat van 22 mei 2021, nr. WJZ/ 21134720, tot wijziging van de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2021 in verband met de openstelling van subsidiemodule Eurostarsprojecten

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat,

Gelet op artikel 16 van het Kaderbesluit nationale EZK- en LNV-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

In de tabel in artikel 1 van de Regeling openstelling EZK- en LNV- subsidies 2021 wordt onder de rij betreffende titel 3.7, Eurostarsprojecten, een rij ingevoegd, luidend:

 

3.7.2

   

01-06-2021 t/m 15-06-2021

€ 13.000.000

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 22 mei 2021

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keijzer

TOELICHTING

1. Aanleiding en inhoud

In titel 3.7 van de RNES is de subsidiemodule Eurostarsprojecten opgenomen. Eurostars is een programma dat mogelijk wordt gemaakt door het Eureka-netwerk. Eureka is een intergouvernementeel programma van meer dan 40 landen en de Europese Unie die de leden van het Eureka-netwerk vormen. De belangrijkste ambitie is het bevorderen van productiviteit en concurrentiekracht van het MKB en de industrie door technologische R&D-samenwerking en innovatie.

Eurostars is een internationaal programma dat zich richt op het ondersteunen van internationale R&D-samenwerkingsprojecten door vooral het MKB. Eurostars is een generiek instrument dat open staat voor R&D-samenwerkingsprojecten uit alle sectoren. Doordat de subsidiemodule Eurostarsprojecten met deze wijzigingsregeling wordt opengesteld, wordt het mogelijk gemaakt dat Nederlandse partijen kunnen deelnemen aan de Eurostarsprojecten in de tweede helft van het jaar 2021. De subsidiemodule Eurostarsprojecten wordt opengesteld van 1 juni tot en met 15 juni 2021. Het subsidieplafond is vastgesteld op € 13.000.000.

2. Staatssteun

De op grond van de subsidiemodule Eurostarsprojecten te verlenen subsidie wordt gerechtvaardigd door artikel 25 van de algemene groepsvrijstellingsverordening. Eurostarsprojecten betreffen onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten. De eisen in titel 3.7 van de RNES, alsook de algemene eisen uit het Kaderbesluit nationale EZK- en LNV-subsidies zorgen ervoor dat de subsidie verleend wordt in overeenstemming met de eisen uit het voormelde artikel uit de algemene groepsvrijstellingsverordening en eisen met betrekking tot transparantie, stimulerend effect en cumulatie. Ook blijft voormelde subsidiemodule binnen de daarvoor geldende drempels voor aanmelding van de steun en maximum steunintensiteiten. Omdat deze subsidiemodule ongewijzigd wordt opengesteld, verandert er niets ten aanzien van de staatssteunaspecten.

3. Regeldruk

De nieuwe openstelling van de subsidiemodule Eurostarsprojecten leidt niet tot een toe- of afname van de administratieve lasten bij de gebruikers van deze subsidiemodule.

4. Inwerkingtreding

De onderhavige regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Met de datum van inwerkingtreding wordt afgeweken van de systematiek van de vaste verandermomenten, inhoudende dat ministeriële regelingen met ingang van de eerste dag van een kwartaal in werking treden en twee maanden voordien bekend worden gemaakt. Dat kan in dit geval worden gerechtvaardigd, omdat de doelgroep van deze regeling gebaat is bij spoedige inwerkingtreding.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keijzer

Naar boven