Gemeente Amsterdam - ontwerpbestemmingsplan en ontwerpbesluit vaststelling hogere waarden Wet geluidhinder - Exclusiva Hamerkwartier, Milieueffectrapport Hamerkwartier

Logo Amsterdam

Burgemeester en wethouders van Amsterdam maken ingevolge artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening, artikel 7.30 Wet milieubeheer en artikel 110a van de Wet geluidhinder het volgende bekend:

Burgemeester en wethouders hebben bij besluit van 18 mei 2021 het ontwerpbestemmingsplan Exclusiva Hamerkwartier, het bijbehorende ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere waarden zoals bedoeld in de Wet geluidhinder en het Milieueffectrapport (MER) Hamerkwartier, met daarop betrekking hebbende stukken, vrijgegeven voor terinzagelegging.

Ontwerpbestemmingsplan Exclusiva Hamerkwartier

Het plangebied waar het ontwerpbestemmingsplan Exclusiva Hamerkwartier betrekking op heeft, ligt in Amsterdam Noord aan de noordelijke IJ-oever en wordt globaal begrensd door de Beitelkade, de Schaafstraat en het Gedempt Hamerkanaal.

Op deze locatie was voorheen het bedrijf Exclusiva gevestigd, een groothandel in schoonmaakproducten. Met dit bestemmingsplan wordt hier een herontwikkeling mogelijk gemaakt naar een gemengd programma van wonen, werken en voorzieningen. Er wordt onder meer voorzien in circa 350 woningen en een basisschool met kinderdagverblijf.

Milieueffectrapport Hamerkwartier (MER)

Het Hamerkwartier wordt gefaseerd getransformeerd naar een hoogstedelijk gemengd gebied met wonen en werken. Om de milieugevolgen van de transformatie in beeld te brengen is een MER Hamerkwartier opgesteld. De m.e.r.-procedure is procedureel gekoppeld aan het bestemmingsplan Exclusiva Hamerkwartier, omdat dit het eerste ruimtelijke besluit is dat voorziet in een m.e.r.beoordelingsplichtige ontwikkeling binnen het Hamerkwartier.

Ontwerpbesluit hogere waarden

Het ontwerpbestemmingsplan Exclusiva Hamerkwartier maakt nieuwe woningen en andere geluidgevoelige bestemmingen mogelijk. De voorkeurswaarden voor geluid, zoals aangegeven in de Wet geluidhinder, worden voor de geprojecteerde woningen overschreden door industrielawaai vanwege het gezoneerde industrieterrein Johan van Hasseltkanaal Oost. Omdat geluidreducerende maatregelen aan de bron, in het overdrachtsgebied of aan de ontvangzijde onvoldoende doeltreffend dan wel bezwaarlijk zijn, is het noodzakelijk om hogere waarden vast te stellen. In het bestemmingsplan wordt een stille zijde verplicht gesteld.

Crisis- en herstelwet

De Crisis- en herstelwet is vanwege de omvang van programma op dit bestemmingsplan van toepassing. Dit heeft procedurele versnellingen tot gevolg.

Terinzagelegging

Het ontwerpbestemmingsplan Exclusiva Hamerkwartier ligt, met de daarop betrekking hebbende stukken, waaronder het MER Hamerkwartier en het ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere waarden zoals bedoeld in de Wet geluidhinder, met ingang van donderdag 27 mei 2021 gedurende een termijn van zes weken ter inzage bij:

• het Voorlichtingsloket van het stadhuis, Amstel 1, Amsterdam

• Stadsdeelkantoor van stadsdeel Noord, Buikslotermeerplein 2000, Amsterdam

In verband met het Corona-virus verzoeken wij u te bellen met 14020 voor het maken van een afspraak om de stukken in te zien.

Het ontwerpbestemmingsplan Exclusiva Hamerkwartier met de daarop betrekking hebbende stukken, is digitaal raadpleegbaar via www.ruimtelijkeplannen.nl. Het planidentificatienummer (ID) is NL.IMRO.0363.N1903BPGST-OW01.

Webinar

Tijdens de inspraakperiode op het concept-Investeringsbesluit Hamerkwartier, die gelijktijdig plaats zal vinden met de terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan Exclusiva Hamerkwartier, het ontwerpbesluit hogere geluidswaarden en het MER Hamerkwartier, wordt op 22 juni 2021 een webinar over Hamerkwartier georganiseerd voor bewoners, eigenaren, ondernemers en omwonenden en belangstellenden. Kijk voor het exacte tijdstip en meer informatie op amsterdam.nl/hamerkwartier.

Zienswijzen

Gedurende bovengenoemde termijn van terinzagelegging kan eenieder schriftelijk of mondeling zijn zienswijze over het ontwerpbestemmingsplan en over het MER Hamerkwartier naar voren brengen bij de gemeenteraad van Amsterdam. Schriftelijke zienswijzen over het ontwerpbestemmingsplan en het MER kunnen worden ingebracht bij de gemeenteraad van Amsterdam. Per adres: de directeur van Ruimte & Duurzaamheid, Postbus 2758,1000 CT Amsterdam, t.a.v. mevrouw E.Wolff.

Gedurende bovengenoemde termijn van terinzagelegging kunnen belanghebbenden hun zienswijze over het ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere waarden naar voren brengen bij het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam. Schriftelijke zienswijzen over het ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere waarden kunnen worden ingebracht bij burgemeester en wethouders van Amsterdam. Per adres: de directeur van Ruimte & Duurzaamheid, Postbus 2758, 1000 CT Amsterdam, t.a.v. mevrouw E.Wolff.

Het is niet mogelijk om een zienswijze per e-mail in te dienen.

Voor het indienen van mondelinge zienswijzen ten aanzien van het ontwerpbestemmingsplan, het MER en het ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere waarden, kan contact worden opgenomen met Ruimte & Duurzaamheid, tel.nr: 14020 en vragen naar mevrouw E. Wolff.

Uw gegevens worden in overeenstemming met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) verwerkt. Op deze verwerking van persoonsgegevens is een privacyreglement van toepassing. Dit reglement kunt u raadplegen op de website van de gemeente Amsterdam.

Amsterdam, 26 mei 2021

Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam,

F.Halsema burgemeester

P.J.L.M.Teesink gemeentesecretaris

 

Naar boven