Besluit van de Autoriteit Consument en Markt van 12 mei 2021, ACM/UIT/553399, tot wijziging van de voorwaarden als bedoeld in artikel 54, eerste lid, van de Elektriciteitswet 1998 en artikelen 12b en 22, eerste lid, van de Gaswet betreffende de publicatie van calorische informatie over gas en de in bedrijfname van meetinrichtingen van grootverbruikaansluitingen elektriciteit

De Autoriteit Consument en Markt,

Gelet op artikel 55 van de Elektriciteitswet 1998 en de artikelen 12f en 23 van de Gaswet;

Besluit

ARTIKEL I

De Informatiecode elektriciteit en gas wordt gewijzigd als volgt:

A

In artikel 2.4.1 wordt voor ‘register’ ingevoegd ‘openbaar’.

B

Artikel 2.4.2 komt te luiden:

  • 2.4.2 De regionale netbeheerders maken uiterlijk de zevende werkdag van de maand per netgebied gegevens openbaar in het CalGos-boek, bedoeld in 2.4.1. Deze gegevens betreffen het naar dat netgebied getransporteerde gas zoals bedoeld in paragraaf 2.4 van de Allocatiecode gas van de maand voorafgaand aan de huidige maand:

    • a. de maandgemiddelde calorische omrekenfactor;

    • b. de temperatuur gecorrigeerde profielfracties (TCPF) van elke afnamecategorie;

    • c. de gewogen gemiddelde calorische waarden per uur.

C

Artikel 4.10.2.1 komt te luiden:

  • 4.10.2.1 De netbeheerder neemt de aansluiting pas fysiek in bedrijf indien hij heeft geconstateerd dat voor deze aansluiting een leverancier, programmaverantwoordelijke en meetverantwoordelijke zijn geregistreerd in zijn aansluitingenregister en dat de meetinrichting is geplaatst. De constatering dat de meetinrichting is geplaatst, blijkt uit een bericht bedoeld in 4.7.2.3 of 4.7.2.4 of een constatering ter plekke.

ARTIKEL II

De Begrippencode gas wordt gewijzigd als volgt:

In artikel 1.1 komt het begrip CalGos-boek te luiden:

CalGos-boek:

een openbaar overzicht per netgebied van de maandgemiddelde calorische omrekenfactoren, de temperatuur gecorrigeerde profielfracties (TCPF) van elke afnamecategorie en de gewogen gemiddelde calorische waarden per uur;

ARTIKEL III

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 juni 2021.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 12 mei 2021

Autoriteit Consument en Markt, namens deze: C.M.L. Hijmans van den Bergh bestuurslid

Als u rechtstreeks belanghebbende bent, kunt u tegen dit besluit beroep instellen bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Het postadres is: College van Beroep voor het bedrijfsleven, Postbus 20021, 2500 EA Den Haag. Het beroepschrift moet binnen zes weken na de dag waarop dit besluit is bekendgemaakt zijn ontvangen. Het beroepschrift moet zijn ondertekend en moet ten minste de naam en het adres van de indiener, de dagtekening en een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht bevatten. Voorts moet het beroepschrift de gronden van het beroep bevatten en dient een afschrift van het bestreden besluit te worden meegezonden.

TOELICHTING

1 Samenvatting

  • 1. Met dit codebesluit wijzigt de Autoriteit Consument en Markt (hierna: de ACM) de regelgeving voor de elektriciteitsmarkt en gasmarkt op basis van een voorstel van de Vereniging Nederlandse EnergieData Uitwisseling (NEDU) en Netbeheer Nederland. Het gaat om regelgeving die op grond van artikel 55 van de Elektriciteitswet 1998 (hierna: Elektriciteitswet) en artikelen 12b en 23 van de Gaswet is vastgelegd in de Informatiecode elektriciteit en gas (hierna: Informatiecode) en de Begrippencode gas. Het codebesluit betreft de publicatie van calorische informatie over gas en de in bedrijfname van meetinrichtingen van grootverbruikaansluitingen elektriciteit.

2 Aanleiding en gevolgde procedure

  • 2. De ACM is op grond van artikel 55 van de Elektriciteitswet en de artikel 23 van de Gaswet bevoegd regelgeving vast te stellen voor de elektriciteits- en gasmarkt. Deze regelgeving is vastgelegd in de zogenoemde Informatiecode elektriciteit en gas.

  • 3. De ACM is op grond van artikel 12b van de Gaswet bevoegd regelgeving vast te stellen voor de gasmarkt. Deze regelgeving is vastgelegd in onder andere de Begrippencode gas.

  • 4. Dit besluit is tot stand gekomen op basis van een voorstel van NEDU en Netbeheer Nederland. Het voorstel1 betreft de publicatie van calorische informatie over gas en de in bedrijfname van meetinrichtingen van grootverbruikaansluitingen elektriciteit.

  • 5. Als onderdeel van de uniforme openbare voorbereidingsprocedure heeft de ACM het ontwerpbesluit en de bijbehorende stukken ter inzage gelegd en gepubliceerd op haar internetpagina. De terinzagelegging is op 10 maart gemeld in de Staatscourant. De ACM heeft belanghebbenden in de gelegenheid gesteld binnen zes weken hun zienswijzen op het ontwerp kenbaar te maken. De ACM heeft geen zienswijzen ontvangen.

  • 6. De ACM is van mening dat het voorstel van NEDU en Netbeheer Nederland geen nieuwe technische voorschriften bevat als bedoeld in de Notificatierichtlijn. Evenmin is er sprake van nieuwe diensten die aangemeld moeten worden in het kader van de Dienstenrichtlijn. Om die reden zijn de voorwaarden in dit besluit niet in ontwerp ter notificatie aangeboden.

3 Beoordeling

3.1 Procedureel

  • 7. De ACM constateert dat het voorstel in een overleg met representatieve organisaties is besproken. In het voorstel is een verslag opgenomen van dit overleg. De indieners hebben in het voorstel aangegeven welke gevolgtrekkingen zij hebben verbonden aan de zienswijzen die organisaties naar voren hebben gebracht. Naar het oordeel van de ACM voldoet het voorstel daarmee aan de vereisten bedoeld in artikel 54, tweede en derde lid, van de Elektriciteitswet en artikelen 12d en 22, tweede en derde lid, van de Gaswet.

  • 8. De ACM constateert dat het voorstel voor wat betreft de Informatiecode is ingediend namens een representatief deel van de ondernemingen die zich bezighouden met transporteren, leveren of meten van elektriciteit of gas, zoals artikel 54, eerste lid, van de Elektriciteitswet en artikel 22, eerste lid, van de Gaswet voorschrijven. Dit blijkt uit het feit dat het voorstel is aangenomen in een algemene ledenvergadering van NEDU en dat op dat moment per marktrol binnen NEDU de stemgerechtigde leden het overgrote deel van de markt vertegenwoordigden.

  • 9. Het voorstel heeft geen betrekking op verwerking van persoonsgegevens als bedoeld in de Algemene verordening gegevensbescherming.

3.2 Inhoudelijk

  • 10. Het voorstel bestaat uit twee delen. Het eerste deel heeft als doel de afnemers van gas de mogelijkheid te geven om te controleren of op hun factuur het gasverbruik op de juiste manier is gecorrigeerd voor de calorische waarde van het gas. Deze calorische waarde varieert door het jaar heen en de manier waarop de meetgegevens hiervoor gecorrigeerd moeten worden is momenteel niet openbaar. Het codevoorstel regelt dat deze informatie openbaar gemaakt wordt.

  • 11. Het tweede deel van het voorstel voegt een extra controle van de netbeheerder toe nadat de medeverantwoordelijke een elektriciteitsmeter heeft geplaatst op een grootverbruikaansluiting. Hierdoor wordt voorkomen dat de netbeheerder onbedoeld een elektriciteitsaansluiting in bedrijf neemt waar nog geen meter is geplaatst. Een dergelijke controle is al praktijk bij gasaansluitingen.

  • 12. De ACM is van mening dat de voorgestelde wijzigingen leiden tot een betere informatie-uitwisseling in de elektriciteitsmarkt en de gasmarkt.

  • 13. De ACM komt tot het oordeel dat de wijzigingen in dit voorstel niet in strijd zijn met de belangen, regels en eisen bedoeld in artikel 55 van de Elektriciteitswet en artikelen 12f en 23 van de Gaswet.

3.2.1 Overig
  • 14. De ACM heeft grammatica, spelling en interpunctie in het codevoorstel waar nodig gecorrigeerd.

4 Artikelsgewijze toelichting

Artikel I onderdeel A en B

  • 15. In deze artikelen wordt gespecificeerd welke informatie nodig is voor het corrigeren van meetgegevens voor de variatie in calorische waarde van het gas. Voorheen was dit alleen de maandgemiddelde calorische omrekenfactor, nu zijn ook de gewogen gemiddelde calorische waarden per uur en de temperatuurgecorrigeerde profielfracties toegevoegd. Deze informatie moeten de netbeheerders openbaar maken, zodat niet alleen leveranciers (zoals voorheen) maar ook anderen hier kennis van kunnen nemen, bijvoorbeeld afnemers die hiermee hun factuur kunnen controleren.

Artikel I onderdeel C

  • 16. In dit artikel is toegevoegd dat de netbeheerder moet controleren of hij van de meetverantwoordelijke een bericht van een meetinrichting voor elektriciteit heeft ontvangen, alvorens hij de aansluiting in bedrijf neemt. In het oude artikel was deze controlestap alleen vermeld voor een meetinrichting gas. Daarnaast is toegevoegd dat voor situaties dat netbeheerder en meetverantwoordelijke tegelijkertijd ter plekke zijn, een constatering ter plekke eveneens voldoende voor de netbeheerder is om de aansluiting fysiek in bedrijf te nemen.

Artikel II

  • 17. De definitie van CalGosboek wordt aangepast naar ‘openbaar’, om een ieder de mogelijkheid te bieden de maandgemiddelde calorische omrekenfactoren per netgebied te kunnen opzoeken. Verder worden de ‘gewogen gemiddelde calorische waarden per uur’ en ‘de temperatuur gecorrigeerde profielfracties (TCPF) van elke afnamecategorie’ ingevoegd, zodat ook deze waarden voortaan publiek beschikbaar zijn via het CalGosboek.

’s-Gravenhage, 12 mei 2021

Autoriteit Consument en Markt, namens deze: C.M.L. Hijmans van den Bergh bestuurslid


X Noot
1

ACM/IN/551615, ontvangen op 27 oktober 2020.

Naar boven