Ontwerp partiële herziening bestemmingsplan Buitengebied Achtkarspelen

Logo Achtkarspelen

Inleiding

Na een voortraject heeft de raad op 25 juni 2020 ingestemd met het Plan van Aanpak voor de partiële herziening van het bestemmingsplan Buitengebied. Met dit besluit heeft de raad ingestemd met de voorgestelde aanpassingen ten aanzien van een aantal knelpunten, die in het huidige bestemmingsplan Buitengebied uit 2014 worden ervaren.

Samengevat gaat het om:

 

  • 1.

    Het aanpassen van de Visie ruimtelijke kwaliteit Buitengebied Achtkarspelen ten aanzien van de verhoudingen en oppervlakten van de ruimtelijke agrarische kavels, zodat wat dat betreft meer flexibiliteit en maatwerk mogelijk is. De Visie is een bijlage bij het vigerende bestemmingsplan Buitengebied en maakt hier onderdeel van uit.

  • 2.

    Het opnemen van een wijzigingsbevoegdheid voor het veranderen van het woonvlak in het bestemmingsplan, zodat op een eenvoudiger manier meegewerkt worden aan verzoeken.

  • 3.

    De mogelijkheid opnemen voor het plaatsen van kleine windmolens bij bestaande agrarische bedrijven.

  • 4.

    Trekkershutten op kleine campings bij (voormalige) agrarische bedrijven mogelijk maken.

Daarnaast is ambtshalve nog een achttal aanpassingen doorgevoerd omdat in de praktijk is gebleken dat deze verduidelijkt moeten worden (bijv. de definities in de regels van het bestemmingsplan) of er behoefte is aan wijzigingsbevoegdheden om daarmee de proceduretijd voor nieuwe ontwikkelingen te verkorten. In de toelichting staan in paragraaf 1.3 alle veranderingen ten opzichte van het bestemmingplan Buitengebied uit 2014 beschreven. Deze veranderingen zijn in de regels verwerkt. Op de verbeelding zijn geen veranderingen ten opzichte van het moederplan (bestemmingsplan Buitengebied Achtkarspelen uit 2014) doorgevoerd.

Op basis van het Plan van Aanpak is het nu voorliggende ontwerp-bestemmingsplan opgesteld.

Eerder al, in de periode van 25 februari tot en met 24 maart 2021 heeft het voorontwerp bestemmingsplan ter visie gelegen voor de inspraak (voorbereidingsfase). Er zijn toen vier inspraak-/ overlegreacties bij de gemeente binnengekomen. In de toelichting bij het ontwerp-bestemmingsplan zijn de inspraak-/ overlegreacties onder paragraaf 1.4 opgenomen en van een gemeentelijke reactie voorzien. De inspraak-/overlegreacties hebben geleid tot een aanpassing in de regels met betrekking tot de kleine windturbines; in verband met de veiligheidsafstanden tot gasleidingen en hoogspanningsleidingen zijn extra voorwaarden opgenomen met betrekking tot de binnenplanse afwijkingsmogelijkheid.

In deze fase van het ontwerp-bestemmingsplan kunt u uw zienswijze geven over dit plan. Deze fase wordt bekend gemaakt in De Feanster, de Staatscourant en op onze website.

Ter inzage

Vanaf donderdag 27 mei tot en met woensdag 7 juli 2021 ligt het ontwerp-bestemmingsplan ter inzage.

Het plan kunt u inzien:

- in het Klant Contact Centrum tijdens de openingstijden van het gemeentehuis en;

- via onze website www.achtkarspelen.nl/plannen.

Het ontwerpbestemmingsplan is ook in te zien via www.ruimtelijkeplannen.nl (planIDNL.IMRO.0059.PHBgbuitengebied-ON02). 

Zienswijzen

Tot en met 7 juli 2021 kunt u uw ziens­wijze kenbaar maken. U kunt een brief of e-mail sturen of een afspraak maken voor een mondelinge zienswijze. Uw brief of e-mail moet voorzien zijn van uw naam, adres en woonplaats en een motivering van uw zienswijze.

Brief: Een zienswijze stuurt u naar de gemeenteraad van de gemeente Achtkarspelen, Postbus 2, 9285 ZV Buitenpost.

E-mail: Een zienswijze per e-mail verstuurt u naar gemeente@achtkarspelen.nl 

Mondeling: Voor het indienen van een mondelinge zienswijze maakt u een afspraak voor 1 juli 2021.

Meer informatie

Voor het maken van een afspraak of voor meer informatie kunt u contact opnemen met G.J. Klont van het team Ontwikkeling en Advies Ruimte, via het algemene telefoonnummer 14 0511.

Buitenpost, 26 mei 2021

Burgemeester en wethouders van Achtkarspelen,

mr. O.F. Brouwer, burgemeester

mr. M.P. de Jong, secretaris

Naar boven