M.e.r.-beoordelingsbesluit en Ontwerp bestemmingsplan Uitbreiding AZC Sportpark Fanny Blankers-Koen, Almere Buiten

Logo Almere

Burgemeester en wethouders maken bekend dat voor het Asielzoekerscentrum Sportpark Fanny Blankers-Koen een nieuw bestemmingsplan wordt voorbereid. Het ontwerp bestemmingsplan en m.e.r .-beoordelingsbesluit voor de uitbreiding van het asielzoekerscentrum ligt met bijbehorende stukken met ingang van donderdag 21 januari 2021 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage (tot en met woensdag 3 maart 2021).

Deze publicatie dient tevens te worden opgevat als de kennisgeving als bedoeld in artikel 1.3.1. Besluit ruimtelijke ordening (melding voornemen bestemmingsplanherziening). Voor bovengenoemd bestemmingsplan wordt geen milieueffectrapport opgesteld. Wel is advies ingewonnen bij de wettelijke overlegpartners.

Wat houdt het plan in?

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft de gemeente Almere verzocht om de capaciteit van het asielzoekerscentrum aan de Engelse Mijl 6 op het Sportpark Fanny Blankers-Koen te mogen uitbreiden. Het asielzoekerscentrum wordt uitgebreid met 600 opvangplaatsen, tot een maximum capaciteit van 1.400. Het COA heeft voor deze uitbreiding in 2015 grond van de gemeente aangekocht om de permanente uitbreiding te realiseren. De geplande uitbreiding is tot op heden niet gerealiseerd, omdat de noodzaak voor permanente uitbreiding, door fluctuatie in de vluchtelingenstroom, minder urgent was geworden.

De uitbreiding van het asielzoekerscentrum past niet binnen het geldende bestemmingsplan 'Hannie Schaftpark en Fanny Blankers-Koenpark' (uit 2018). Om de uitbreiding van het asielzoekerscentrum mogelijk te maken is een ontwerp bestemmingsplan ‘Uitbreiding AZC Sportpark Fanny Blankers-Koen’ gemaakt. Het ontwerp bestemmingsplan maakt de opvang, begeleiding en huisvesting van asielzoekers mogelijk. Ook een kantoor voor het asielzoekerscentrum en ondergeschikte horeca en workshops zijn toegestaan. De bebouwingsmogelijkheden zijn hetzelfde als in het geldende bestemmingsplan: een maximum bouwhoogte van 20 meter en een maximum bebouwingspercentage van 60%.

M.e.r.-beoordelingsbesluit

De uitbreiding van het asielzoekerscentrum is een activiteit die in het Besluit milieueffectrapportage valt onder categorie D 11.2 (stedelijk ontwikkelingsproject. Het stedelijk ontwikkelingsproject dat met het bestemmingsplan mogelijk wordt gemaakt, blijft ruim onder de gestelde drempelwaarden. Dit betekent dat voor de uitbreiding van het asielzoekerscentrum een vormvrije m.e.r.-beoordeling moet worden doorlopen. Anteagroup heeft hiervoor een vormvrije m.e.r.-beoordeling gemaakt. Deze is opgenomen in Bijlage 2 van de toelichting van het ontwerp bestemmingsplan. Uit de vormvrije m.e.r.-beoordeling blijkt dat er geen noodzaak is voor het doorlopen van een m.e.r.-procedure en het opstellen van een milieueffectrapport (MER) voor de uitbreiding van het asielzoekerscentrum. De raad van Almere heeft daarom op 17 december 2020 besloten om voor de voorbereiding van het bestemmingsplan ‘Uitbreiding AZC Sportpark Fanny Blankers-Koen’ geen milieueffectrapport op te stellen (m.e.r.-beoordelingsbesluit).

Hoe kunt u reageren?

Van donderdag21 januari 2021tot en met woensdag3 maart2021 kan een ieder schriftelijk (geen email) of mondeling zijn zienswijze op het ontwerp bestemmingsplan en m.e.r.-beoordelingsbesluit indienen. U kunt ook digitaal een zienswijze indienen via de gemeentelijke website www.almere.nl/ruimtelijkeplanneninprocedure. Hiervoor heeft u uw DigiD nodig.

U kunt uw zienswijze richten aan: de gemeenteraad van Almere, Postbus 200, 1300 AE Almere, o.v.v. ‘ontwerp bestemmingsplan Uitbreiding AZC Sportpark Fanny Blankers-Koen’. Het is ook mogelijk uw zienswijze mondeling in te dienen. In dat geval kunt u een afspraak maken via het secretariaat van afdeling SBL op telefoonnummer 14036 (vraag naar het secretariaat van de afdeling SBL).

Waar kunt u het plan inzien?

In verband met de Coronacrisis is het bestemmingsplan alleen digitaal beschikbaar.

De digitale versie van het bestemmingsplan is in te zien via de landelijke website https://www.ruimtelijkeplannen.nl/viewer/?planidn=NL.IMRO.0034.BP2P07-on01

De bestanden van het bestemmingsplan kunt u downloaden op:

https://digitaleplannen.nl/0034/1989B3F7-5B18-43FA-B3EE-C2DEB6A031FA/

Het m.e.r.-beoordelingsbesluit is als bijlage bij deze bekendmaking gevoegd.

Voor vragen over het bestemmingsplan of hulp bij het inzien, kunt u terecht bij het team Vergunningen, Toezicht en Handhaving. U kunt hiervoor telefonisch een afspraak maken op telefoonnummer 14036.

Naar boven