Gewijzigde vaststelling: chw-bestemmingsplan ‘Herijking Nuenen-West’, beleidsregels chw-bestemmingsplan Herijking Nuenen-West, exploitatieplan Nuenen-West en masterplan ‘Nuenen-West = Dorps Geluk’ gemeente Nuenen ca.

Logo Nuenen, Gerwen en Nederwetten

Burgemeester en wethouders van Nuenen c.a. maken bekend dat de gemeenteraad op 29 april 2021 het chw-bestemmingsplan ‘Herijking Nuenen-West, beleidsregels chw-bestemmingsplan Herijking Nuenen-West, exploitatieplan gewijzigd heeft vastgesteld. Daarnaast heeft zij het beeldkwaliteitsplan ‘Nieuw Dorp voor Nuenen’ als onderdeel van de gemeentelijke welstandsnota ‘Nuenen c.a.’ ingetrokken en het masterplan ‘Nuenen-West = Dorps Geluk’ als onderdeel van de gemeentelijke welstandsnota gewijzigd vastgesteld.

Wijzigingen

Tegen de vanaf 21 maart en vanaf 25 juli 2019 (opnieuw) ter inzage gelegde ontwerpen zijn zienswijzen kenbaar gemaakt. In de Nota van zienswijzen staat of deze wel of niet tot aanpassingen in de (gewijzigd) vastgestelde ontwerpen heeft geleid. De Nota van zienswijzen is als bijlage 32 aan de toelichting van het chw-bestemminsplan toegevoegd. Daarnaast hebben er ook ambtshalve wijzigingen plaatsgevonden. Deze aanpassingen staan ook in de Nota van zienswijzen benoemd. De provincie Noord Brabant heeft ingestemd met ons verzoek om vervroegd tot publiceren over te gaan.

Crisis- en herstelwet

Het chw-bestemmingsplan is aangemeld bij het ministerie en opgenomen in de zestiende tranche van het Besluit uitvoering Crisis- en Herstelwet. Met ingang van 29 november 2018 is deze tranche in werking getreden en de aanmelding van het bestemmingsplan als experiment in het kader van de Crisis- en Herstelwet gehonoreerd als pilot onder de Crisis- en herstelwet. Deze wet biedt gemeenten de mogelijkheid om een bestemmingsplan vast te stellen waarbij vooruitgelopen wordt op de komst van de Omgevingswet. Concreet is er in dit plan voor gekozen om:

• Voor de thema’s ‘stedenbouwkundige kwaliteit’, ‘kwalitatief woningbouwprogramma’, ‘kleinschalige andere functies’, ‘parkeren’, ‘water’, ‘landschap, ecologie en biodiversiteit’ en ‘bedrijfsmilieuhinder’ beleidsregels op te stellen die het mogelijk maken om beter en sneller op actuele ontwikkelingen in te spelen;

• In de regels van het chw-bestemmingsplan een fasering op te nemen die het in combinatie met de beleidsregel ‘kwalitatief woningbouwprogramma’ mogelijk maakt om sturing te geven aan de woningbouwopgave/het woningbouwprogramma als daartoe aanleiding bestaat;

• In de regels van het chw-bestemmingsplan een overzicht op te nemen van de te verlenen hogere waarden zodat met de vaststelling van het bestemmingsplan ook die hogere waarden kunnen worden vastgesteld;

• Voor het chw-bestemmingsplan een doorlooptijd van 20 jaar te hanteren.

Plangebied

Het plangebied van het chw-bestemmingsplan komt nagenoeg overeen met het plangebied van het eerder in 2008 vastgestelde bestemmingsplan ‘Uitbreidingsplan Nuenen-West’ en bestaat uit twee delen: ten noorden van de Europalaan, tot aan Boord en de grens met het tuincentrum van Coppelmans en ten zuiden van de Europalaan, omsloten door de Vosterdijk, Wettenseind, het Poelakkerpad en de grenzen van het bedrijventerrein Berkenbos en Pinckart.

Inhoud bestemmingsplan

Op 24 april 2008 is het bestemmingsplan ‘Uitbreidingsplan Nuenen-West’ vastgesteld waarbij middels uit te werken bestemmingen in het plangebied (grotendeels) woningbouw is mogelijk gemaakt. Inmiddels is er behoefte om de uitgangspunten en de regels van het uitbreidingsplan te actualiseren en aan te passen aan de wensen en mogelijkheden van nu. Deze aanpassingen zijn vertaald in het herijkt stedenbouwkundig plan. Tegelijkertijd bestaat ook de behoefte aan een flexibel plan dat het mogelijk maakt om met veranderende omstandigheden van de markt om te gaan. Het chw-bestemmingsplan is gewijzigd vastgesteld. Voor het complete overzicht van de wijzigingen verwijzen wij naar de nota van zienswijzen.

Wijziging Verordening ruimte, begrenzing bestaand stedelijk gebied

Burgemeester en wethouders van Nuenen hebben op grond van het bepaalde in de Verordening ruimte Noord Brabant Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant verzocht om een aanpassing van de begrenzing van het ‘bestaand stedelijk gebied’. Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben in hun vergadering van 17 december 2019 de ‘Wijziging Interim omgevingsverordening ivm plan Herijking Nuenen West, Nuenen vastgesteld. Deze wijziging is in het vastgestelde chw-bestemmingsplan verwerkt.

Beleidsregels chw-bestemmingsplan Herijking Nuenen-West

De beleidsregels ‘chw-bestemmingsplan Herijking Nuenen-West’ maken het mogelijk om voor de thema’s ‘stedenbouwkundige kwaliteit’, ‘kwalitatief woningbouwprogramma’, ‘kleinschalige andere functies’, ‘parkeren’, ‘water’, ‘landschap, ecologie en biodiversiteit’ en ‘bedrijfsmilieuhinder’ beter en sneller op actuele ontwikkelingen in te spelen. De beleidsregels zijn gewijzigd vastgesteld.

Exploitatieplan Nuenen-West

Dit exploitatieplan heeft betrekking op het gehele gebied van het chw-bestemmingsplan ‘Herijking Nuenen-West’. Het primaire doel van het exploitatieplan is om kosten die ten behoeve van de ontwikkeling van het gebied moeten worden gemaakt te kunnen verhalen bij alle eigenaren in het exploitatieplangebied, zodat zij bij zelfrealisatie een evenredige bijdrage betalen in de exploitatiekosten. Het exploitatieplan is gewijzigd vastgesteld. Voor het complete overzicht van de wijzigingen verwijzen wij naar de nota van zienswijzen.

Masterplan ‘Nuenen-West = Dorps Geluk’

In verband met het gemeentelijke streven naar een kwalitatief hoogwaardige invulling het plangebied is voor het plangebied een beeldkwaliteitsplan opgesteld, het masterplan ‘Nuenen-West = Dorps Geluk’. Het beeldkwaliteitsplan ‘Nieuw Dorp voor Nuenen’ is ingetrokken als onderdeel van de gemeentelijke welstandsnota ‘Welstand Nuenen c.a.’. Het masterplan is gewijzigd vastgesteld als onderdeel van deze gemeentelijke welstandsnota.

Ter inzage legging

Het gewijzigd vastgestelde chw-bestemmingsplan ‘Herijking Nuenen-West’ en alle bijbehorende stukken, de gewijzigd vastgestelde beleidsregels chw-bestemmingsplan Herijking Nuenen-West, het gewijzigd vastgestelde exploitatieplan Nuenen-West en het gewijzigd vastgestelde masterplan ‘Nuenen-West = Dorps Geluk’ als onderdeel van de gemeentelijke welstandsnota liggen met ingang van 26 mei 2021 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage. De stukken op afspraak of tijdens openingstijden bij de receptie van het gemeentehuis, Jan van Schijnveltlaan 2 te Nuenen worden ingezien.

De plannen zijn ook raadpleegbaar via de website www.ruimtelijkeplannen.nl. Klik daarvoor op ‘Plannen zoeken’ en zoek vervolgens op ‘Plannaam of –nummer’. Vul daar de naam van het bestemmingsplan in of zoek op een van de onderstaande plancodes:

• Chw-bestemmingsplan en in de bijlage het masterplan:

NL.IMRO.0820.BPNuenWeHerijking-D001

• Beleidsregels:

NL.IMRO.0820.BPNuenWeHerijkBelr-D001

• Exploitatieplan:

NL.IMRO.0820.EPNuenWeHerijking-D001

Ook kunt u op een adres zoeken. Klik daarvoor op ‘Plannen zoeken’ en zoek vervolgens op ‘Adres’. Vul daar het adres in.

Beroep

Tegen het besluit tot gewijzigde vaststelling van het chw-bestemmingsplan en het exploitatieplan kan binnen de termijn van terinzagelegging door belanghebbenden, door niet-belanghebbenden die een zienswijze tegen het ontwerpbestemmingsplan hebben ingediend, en door niet-belanghebbenden die verschoonbaar geen of te laat een zienswijze hebben ingediend tegen het ontwerpbestemmingsplan, beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA, Den Haag.

Het besluit tot gewijzigde vaststelling van het bestemmingsplan treedt niet in werking dan met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt. Een beroep schorst niet de werking van het plan. Daarvoor moet naast het beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak een afzonderlijk verzoek om voorlopige voorziening worden gericht aan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, op bovenstaand adres. Voor de behandeling van een beroep of een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

U kunt een beroep- of verzoekschrift ook digitaal indienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak via https://digitaalloket.raadvanstate.nl/. De formulieren in dit loket zijn uitsluitend bedoeld voor burgers en u moet daarvoor wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde website voor de precieze voorwaarden. U kunt ook contact opnemen met de Raad van State in Den Haag. Het telefoonnummer is 070 - 426 44 26.

Tegen de gewijzigd vastgestelde beleidsregels en het gewijzigd vastgestelde masterplan staat geen bezwaar of beroep open.

Crisis en herstelwet

Op het besluit tot vaststelling van het chw-bestemmingsplan ‘Herijking Nuenen-West’ is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing (artikel 1.1. Chw in samenhang met artikel 3.1, bijlage I Chw). Deze afdeling beperkt het beroepsrecht en stelt striktere eisen aan het beroepschrift. Dit brengt onder meer met zich mee dat alle beroepsgronden in het beroepschrift dienen te worden opgenomen. Tevens kunnen de beroepsgronden na afloop van de beroepstermijn niet meer worden aangevuld.

Nuenen, 25 mei 2021

Burgemeester en wethouders van Nuenen c.a.

Naar boven