Gemeente Heerlen - Ontwerp bestemmingsplan 'Cityplan Heerlen' en kennisgeving besluit vormvrije m.e.r.-beoordeling

Logo Heerlen

 

Burgemeester en wethouders van Heerlen maken ingevolge artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat met ingang van 21 mei 2021, gedurende een termijn van zes weken, het ontwerp van het bestemmingsplan 'Cityplan Heerlen' voor een ieder ter inzage ligt.

Het bestemmingsplan bestaat uit de bij dit besluit horende verbeelding, regels, toelichting met IMRO-idn NL.IMRO.0917.BP030500W000001-0301 en met ondergrond met IMRO-idn o_NL.IMRO.0917.BP030500W000001-0301.dxf.

 

PLANGEBIED

Het plangebied van het bestemmingsplan Cityplan Heerlen ligt in het stadscentrum van Heerlen.

De globale grenzen van het plangebied zijn:

- de N281 en de Looierstraat in het westen

- de Spoorsingel in het noorden,

- de Groene Boord in het oosten,

- de Rector Driessenweg, de Putgraaf, de Dr. Poelsstraat, het Raadhuisplein en de Coriovallumstraat in het zuiden.

 

ONTWERP BESTEMMINGSPLAN

Het doel van het opstellen van het bestemmingsplan 'Cityplan Heerlen' is om te komen tot een nieuw, actueel en onherroepelijk bestemmingsplan voor de binnenstad van Heerlen. Het bestemmingsplan draagt bij aan de ambities van het Bidboek Urban Heerlen. Het plan biedt een kader voor wenselijke ontwikkelingen. Daarnaast worden ongewenste ontwikkelingen door het bestemmingsplan tegengegaan.

In het bestemmingsplan ligt de nadruk op het vastleggen van de bestaande situatie. De bestaande rechten op basis van het nu nog geldende bestemmingsplan en de verleende vergunningen worden in principe overgenomen. Hierbij moet wel worden getoetst of de bestaande rechten passen binnen de huidige wet- en regelgeving en binnen het provinciale, het regionale en het gemeentelijk beleid. Getoetst is onder andere aan de beleidsuitgangspunten en de bestuursafspraken op het gebied van wonen, retail en kantoren. Als bestaande rechten hier niet in passen én niet -meer- worden gebruikt, zullen deze vervallen in het ontwerp bestemmingsplan.

Het bestemmingsplan heeft deels het karakter van een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte. Er wordt gebruik gemaakt van enkele mogelijkheden van de Crisis- en herstelwet. Hierdoor is het mogelijk om, vooruitlopend op de Omgevingswet, wat meer flexibiliteit te bieden. Zoals de verwijzing naar huidig en toekomstig beleid als kader voor het toevoegen van woningen of het mogelijk maken van leisure door de onderzoeken te verschuiven naar de vergunningverlening.

 

KENNISGEVING BESLUIT VORMVRIJE M.E.R.-BEOORDELING

Op grond van de Wet milieubeheer is een beslissing genomen ten aanzien van de vormvrije m.e.r.-beoordeling voor de ontwikkelingen binnen het bestemmingsplan 'Cityplan Heerlen'. Hieruit blijkt dat er geen significante nadelige gevolgen voor het milieu zijn. Daarom hoeft geen milieueffectrapport of milieueffectbeoordelingsrapport te worden gemaakt. Er kan worden volstaan met de uitgevoerde vormvrije m.e.r.-beoordeling.

Deze beslissing is op 12 mei 2021 bekend gemaakt. Het besluit is op 14 mei ter inzage gelegd. Tegen dit besluit kunt u geen bezwaar en beroep indienen. U kunt hier wel op reageren in het kader van de nu voorliggende procedure van het bestemmingsplan.

 

TERINZAGELEGGING

Het bestemmingsplan ligt ter inzage in de Publiekshal van de gemeente Heerlen in het Parkstad Limburg Theater, Burgemeester van Grunsvenplein 145. Vanwege de coronamaatregelen kunt u de stukken alleen op afspraak inzien. Daarnaast kan het vanwege de corona-maatregelen zo zijn dat de openingstijden wijzigen. Wij adviseren u daarvoor de website van de gemeente (www.heerlen.nl) te controleren.

Het ontwerp van het bestemmingsplan kan tevens, gedurende de periode van terinzagelegging, digitaal worden ingezien via het landelijke portaal www.ruimtelijkeplannen.nl.

 

REAGEREN - ZIENSWIJZEN

Een ieder kan gedurende de bovengenoemde termijn van zes weken schriftelijk, dan wel mondeling, een zienswijze omtrent het ontwerpbestemmingsplan kenbaar maken bij de gemeenteraad van Heerlen.

Schriftelijke zienswijzen dienen gericht te worden aan de Raad van de gemeente Heerlen, ter attentie van het Domein Ruimte, Postbus 1, 6400 AA te Heerlen onder vermelding van bestemmings-plan 'Cityplan Heerlen' en het zaaknummer Z-19205866.

Indien u van de mogelijkheid gebruik wenst te maken om een mondelinge zienswijze in te dienen, kunt u contact opnemen met mevrouw H. Notermans (tel.nr. 045-5605040) voor het maken van een afspraak.

 

Voor verdere vragen over het bestemmingsplan kunt u contact opnemen met mevrouw H. Notermans of de heer B. Kielen van het team Beleid Ruimte (tel.nr. 045-5605040).

 

Heerlen, 17 mei 2021

Burgemeester en wethouders van Heerlen

Naar boven