Ontwerp bestemmingsplan en beheersverordening Cultuurhistorie

Logo Alphen aan den Rijn

Gemeente Alphen aan de Rijn heeft een lange geschiedenis. Dat is terug te zien aan de bijzondere oude gebouwen, de historische wijken en het landschap. We zijn trots op deze lange geschiedenis. Daarom hebben we de gebouwen en plekken die iets over het verleden van de gemeente vertellen en verspreid liggen over de gehele gemeente Alphen aan den Rijn aangegeven op de cultuurhistorische waardenkaart. De cultuurhistorische waardenkaart is uitgewerkt in het ontwerpbestemmingsplan en de ontwerpbeheersverordening ‘Cultuurhistorie’. Op 28 april 2021 heeft het college van burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn:

  • het ontwerpbestemmingsplan ‘Cultuurhistorie’ vastgesteld (op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening). Dit ontwerp wordt in procedure gebracht voor die delen in de gemeente waar bestemmingsplannen van toepassing zijn;

  • de ontwerp beheersverordening ‘Cultuurhistorie’ vastgesteld (op grond van artikel 3.38 van de Wet ruimtelijke ordening en de Inspraakverordening Alphen aan den Rijn 2016). Dit ontwerp wordt in procedure gebracht voor die delen in de gemeente waar beheersverordeningen van toepassing zijn.

Wat houden het bestemmingsplan en de beheersverordening Cultuurhistorie in?

Een gemeente met oog voor het verleden is een gemeente met een fundament voor de toekomst. De cultuurhistorie in de leefomgeving - van een gebouw, een structuur of een gebied - kan vaak kwaliteit en betekenis toevoegen aan ruimtelijke ontwikkelingen. De cultuurhistorie heeft betekenis, ze kan iets toevoegen: eigenheid, kwaliteit en/of verbinding. Kortom: waarde. De doelstelling is om het erfgoed voor de toekomstige generaties waar mogelijk te behouden. Het bestemmingsplan of de beheersverordening Cultuurhistorie heeft niet als doel ontwikkelingen tegen te gaan, maar juist ontwikkelingen toe te staan, met oog voor de cultuurhistorische waarden. Het bestemmingsplan en de beheersverordening vullen daarom de andere, al bestaande bestemmingsplannen of beheersverordeningen aan in regels over cultuurhistorie. Ingrepen blijven mogelijk met aanvullende voorwaarden om de beschermde cultuurhistorische waarden waar mogelijk te behouden. Bij verbouwingen moet daarom rekening gehouden worden met de specifieke kenmerken van het gewaardeerde object en met de regelgeving in de ter plaatse geldende bestemmingsplannen of beheersverordeningen. Dat kan betekenen dat de afmeting van bijvoorbeeld een uitbouw of een dakkapel wordt afgestemd op de cultuurhistorische waarden of dat materialen beter aansluiten. Op basis van de werkzaamheden kan het zijn dat (na vaststelling van het bestemmingsplan of de beheersverordening) een omgevingsvergunning nodig is. Ook blijven vergunningsvrije werkzaamheden mogelijk.

Wijzigingen in ontwerpstukken Cultuurhistorie

Vooruitlopend op de procedure van het ter inzage leggen van de ontwerpstukken zijn begin 2020 meerdere informatiebijeenkomsten over de cultuurhistorische waardenkaart en het eerste concept ruimtelijk plan georganiseerd. Door wat in de inspraakreacties naar voren is gebracht, is het ontwerp ten opzichte van de conceptversie op een aantal onderdelen gewijzigd. De belangrijkste wijzigingen betreffen de omvang van de bescherming, kaartmateriaal en de interieurbescherming voor bouwwerken met een waardering ‘zeer hoog’. In de toelichting van het ontwerp bestemmingsplan en beheersverordening wordt hierop nader ingegaan. Bovendien is een nieuwe subsidieregeling opgesteld voor instandhouding erfgoed, gericht op het onderhoud. De details van deze regeling kunt u vinden op www.alphenaandenrijn.nl/cultuurhistorie.

Wanneer en waar kunt u de ontwerpstukken Cultuurhistorie inzien?

Iedereen kan het ontwerp bestemmingsplan Cultuurhistorie, met identificatienummer NL.IMRO.0484.BPcultuurhistorie-ON01 met de bijbehorende bestanden en de ontwerp beheersverordening Cultuurhistorie, met identificatienummer NL.IMRO.0484.BVcultuurhistorie-ON01 met de bijbehorende bestanden, vanaf 20 mei tot en met 30 juni 2021 inzien bij de informatiebalie in het gemeentehuis. Vanwege het coronavirus kunt u het gemeentehuis alleen op afspraak bezoeken. Neemt u hiervoor contact op via telefoonnummer 14 0172. U kunt de ontwerpstukken ook digitaal inzien via www.ruimtelijkeplannen.nl (bijvoorbeeld door het invoeren van uw postcode en huisnummer of in geavanceerd zoeken de plannaam of één van bovenstaande identificatienummers in te voeren). Meer informatie over het project Cultuurhistorie kunt u ook vinden op www.alphenaandenrijn.nl/cultuurhistorie.

Hoe kunt u reageren op de ontwerpstukken Cultuurhistorie?

Binnen de eerder genoemde termijn van tervisielegging kan iedereen digitaal, schriftelijk of mondeling gemotiveerd een zienswijze over het ontwerp bestemmingsplan Cultuurhistorie of een inspraakreactie over de ontwerp beheersverordening Cultuurhistorie bij de gemeenteraad indienen.

  • Digitaal over het ontwerpbestemmingsplan Cultuurhistorie: dit kan via het formulier ‘Zienswijze bestemmingsplan indienen’, dat u kunt vinden op www.alphenaandenrijn.nl/Onlineregelen/Zienswijze_bestemmingsplan_indienen. Hiervoor heeft u DigiD nodig of u vult uw organisatiegegevens in. In het formulier geeft u duidelijk aan dat het om het ontwerpbestemmingsplan Cultuurhistorie gaat met zaaknummer 354473.

  • Digitaal over de ontwerpbeheersverordening Cultuurhistorie: dit kan via het e-mailadres gemeente@alphenaandenrijn.nl onder vermelding van inspraakreactie ontwerp beheersverordening Cultuurhistorie met zaaknummer 354473. Vermeld ook uw naam, adres en contactgegevens.

  • Schriftelijke reacties kunt u sturen naar postbus 13, 2400 AA Alphen aan den Rijn. In uw reactie vermeldt u duidelijk uw naam, adres, contactgegevens en het zaaknummer 354473. Geef ook aan of het om het ontwerpbestemmingsplan Cultuurhistorie óf de ontwerp beheersverordening Cultuurhistorie gaat.

  • Voor het kenbaar maken van een mondelinge reactie (of meer informatie) kunt u contact opnemen met mevrouw Faken-Oudekerk van team Beleidsadviseurs en ondersteuning Ruimte, via telefoonnummer 14 0172.

Burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn, 19 mei 2021

Naar boven