Kennisgeving Definitief instemmingsbesluit winningsplan Naaldwijk II voor aardwarmte, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

De Minister van Economische Zaken en Klimaat heeft ingestemd met het winningsplan Naaldwijk II. Van 21 mei 2021 tot en met 2 juli 2021 ligt het instemmingsbesluit ter inzage.

De winningsplannen Naaldwijk I en II

Het winningsplan Naaldwijk II beschrijft de winning van aardwarmte met het nieuwe TWL-02 systeem. Dit betreft een nieuwe warmtewinning. De aardwarmtewinning met het in 2019 gerealiseerde TWL-01 systeem dat reeds in gebruik is, wordt beschreven in het winningsplan Naaldwijk I. Op dit moment ligt het winningsplan Naaldwijk I nog ter beoordeling bij de Minister van Economische Zaken en Klimaat. Later dit jaar zal de Minister ook voor het winningsplan Naaldwijk I een ontwerp-besluit publiceren. De huidige terinzagelegging betreft alleen het winningsplan Naaldwijk II waarin de warmtewinning met het nieuwe TWL-02 systeem staat beschreven.

Huidig beleid omtrent aardwarmte

Voor de afbouw van de vraag naar aardgas moeten kansrijke duurzame alternatieven, zoals aardwarmte, ontwikkeld worden. Aardwarmte heeft de potentie om een belangrijke rol te spelen in de verduurzaming van de warmtevoorziening en daarmee in de transitie naar een CO2-arme energievoorziening. In het Regeerakkoord zijn ambitieuze plannen aangekondigd op het gebied van klimaat en energie. Twee belangrijke pijlers onder de nationale ambitie zijn de Klimaatwet en het Klimaatakkoord (Kamerstuk 32 813, nr. 342). Het akkoord gaat over vijf sectoren: industrie, gebouwde omgeving, elektriciteitssector, transport en landbouw en natuur.

Instemmingsbesluit en onderliggende stukken

Het winningsplan Naaldwijk II geeft onder meer een beschrijving van de verwachte totale hoeveelheid te onttrekken water, de hoeveelheden jaarlijks te onttrekken water, de temperatuur van het onttrokken en geïnjecteerde water, de maximale injectiedruk, de bodembeweging als gevolg van de winning en de maatregelen ter voorkoming van schade door bodembeweging.

Het winningsplan Naaldwijk II is voorgelegd voor advies aan de betrokken decentrale overheden. Daarnaast zijn TNO, Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), de Technische commissie bodembeweging (Tcbb) en de Mijnraad om advies gevraagd. Alle uitgebrachte adviezen zijn meegenomen in de beoordeling van het winningsplan en bij het opstellen van het instemmingsbesluit. Alle onderliggende stukken liggen samen met het instemmingsbesluit ter inzage.

Wat staat er in het winningsplan Naaldwijk II?

Trias Westland B.V. heeft een verzoek tot instemming met het winningsplan Naaldwijk II ingediend bij de Minister van Economische Zaken en Klimaat. Het winningsplan Naaldwijk II betreft een aardwarmtesysteem, gelegen aan de Lange Broekweg in Naaldwijk en binnen het gebied van de winningsvergunning Naaldwijk I en II. Geografisch gezien ligt het aardwarmtesysteem in de provincie Zuid-Holland, in de gemeente Westland en in het verzorgingsgebied van het Hoogheemraadschap van Delfland.

Naast het bestaande aardwarmtesysteem van TWL (TWL-01), dat sinds juli 2019 operationeel is, is TWL bezig met de ontwikkeling van een tweede aardwarmtesysteem genaamd TWL-02 vanaf dezelfde mijnbouwlocatie aan de Lange Broekweg. De aardwarmtewinning met het TWL-02 systeem is beschreven in het winningsplan Naaldwijk II. De putten van het TWL-02 systeem zijn in 2020 geboord, maar nog niet in gebruik. De bovengrondse installaties van het huidige TWL-01 systeem zullen worden aangepast om het extra vermogen te kunnen verwerken. De warmte wordt gewonnen om de lokale glastuinbouwsector van duurzame warmte te voorzien.

Aanpassingen aan ontwerp-instemmingsbesluit

Het ontwerp-instemmingsbesluit met betrekking tot dit winningsplan heeft reeds ter inzage gelegen van 26 maart 2021 tot en met 6 mei 2021. Er is één zienswijzen binnengekomen op het ontwerp-instemmingsbesluit Naaldwijk II. De voorschriften uit het ontwerp-instemmingsbesluit zijn naar aanleiding van de ingezonden zienswijze inhoudelijk niet aangepast.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt het instemmingsbesluit met het winningsplan Naaldwijk II van 21 mei 2021 tot en met 2 juli 2021 inzien op http://www.mijnbouwvergunningen.nl/naaldwijk en http://www.nlog.nl/opslag-en-winningsplannen-ter-inzage. Daarnaast kunt u op afspraak het dossier fysiek inzien op het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Voor meer informatie over de terinzagelegging en voor het maken van een afspraak kan contact opgenomen worden met medewerkers van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Contactgegevens staan onderaan deze kennisgeving.

Wat zijn de vervolgstappen?

Als u tegen het ontwerp-instemmingsbesluit een zienswijze heeft ingediend en u bent belanghebbende, dan kunt u van 21 mei 2021 tot en met 2 juli 2021 beroep instellen door een beroepschrift te sturen naar:

Raad van State

T.a.v. Afdeling bestuursrechtspraak

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

Als u belang hebt bij het besluit en om gegronde redenen niet in staat bent geweest om een zienswijze in te dienen, kunt u ook beroep instellen.

Het beroepschrift moet ondertekend zijn en ten minste de dagtekening bevatten en de naam en het adres van de indiener, een omschrijving van het besluit waartegen het is gericht, en de gronden van het beroep.

Voor het indienen van een beroepschrift moet u griffierecht betalen. Nadat u het beroep heeft ingediend, zal de Raad van State u laten weten hoeveel en wanneer u moet betalen. Meer informatie vind u op www.rechtspraak.nl.

Wilt u meer weten?

Kijk op www.allesoveraardwarmte.nl, www.geothermie.nl, www.mijnbouwvergunningen.nl en op www.nlog.nl voor meer informatie over aardwarmte in Nederland en over het winningsplan Naaldwijk II.

Voor nadere informatie over het winningsplan Naaldwijk II en het definitieve instemmingsbesluit kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de heer M.E. Kuiper (tel: 070 378 68 14; e-mail: m.e.kuiper@minezk.nl).

Naar boven