Kennisgeving besluit ‘Partiële herziening Windpark Zeewolde’, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Van vrijdag 28 mei 2021 tot en met vrijdag 9 juli 2021 ligt het besluit ‘Partiële herziening Windpark Zeewolde’ ter inzage. Belanghebbenden kunnen beroep instellen tegen het definitieve besluit.

Wat gaat er gebeuren?

In het buitengebied van de gemeenten Zeewolde en Almere is de realisatie van het windpark Zeewolde voorzien. De 221 windturbines die momenteel in het gebied aanwezig zijn, worden vervangen door 91 grotere windturbines in lijnopstellingen.

Onderdeel van het inpassingsplan is de plaatsing van 17 windturbines in het zuidwestelijk deel van het plangebied, parallel aan de rijksweg A27. Deze windturbines zijn geprojecteerd naast het Almeerse deel van de toekomstige woningbouwontwikkeling Oosterwold. Voor dat gebied geldt het Chw bestemmingsplan ‘Oosterwold’, vastgesteld op 29 september 2016. Dat bestemmingsplan is een plan met verbrede reikwijdte waarbij wordt uitgegaan van uitnodigingsplanologie. Dit betekent dat niet de overheid, maar de initiatiefnemers binnen randvoorwaarden bepalen hoe dat plangebied eruit komt te zien.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat en de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hechten eraan dat de woningbouwopgave en de windenergieopgave zo optimaal mogelijk naast elkaar kunnen worden gerealiseerd. Daartoe wordt artikel 13 van het inpassingsplan zodanig aangevuld dat de raad van de gemeente Almere de bevoegdheid krijgt om de beslisboom Slagschaduw uit het bestemmingsplan ‘Oosterwold’ aan te passen. Hiermee worden initiatiefnemers van woningbouw in staat gesteld zelf innovatieve voorzieningen te treffen tegen slagschaduw van windmolens, die voldoen aan de door de gemeente opgestelde eisen.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt het ontwerpbesluit en de onderliggende stukken van vrijdag 28 mei 2021 tot en met vrijdag 9 juli 2021 inzien op www.bureau-energieprojecten.nl. Op papier kunt u deze stukken in dezelfde periode bekijken tijdens reguliere openingstijden op de volgende locaties:

  • 1. Gemeente Zeewolde, Raadhuisplein 1 te Zeewolde. U kunt daarvoor contact opnemen met de afdeling Informatiebeheer en ondersteuning via het algemene telefoonnummer 036 – 522 95 22.

  • 2. Gemeente Almere, Stadhuisplein 1 te Almere. U kunt daarvoor een afspraak maken via het telefoonnummer 14 036.

U kunt alleen de papieren stukken inzien als u van tevoren telefonisch een afspraak hebt gemaakt met de desbetreffende gemeente.

Hoe kunt u beroep indienen?

Belanghebbenden kunnen tegen het definitieve besluit beroep instellen bij:

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

De termijn voor het indienen van een beroepschrift is zes weken en start de dag nadat de besluiten ter inzage zijn gelegd. Dit betekent dat het indienen van een beroepschrift mogelijk is van zaterdag 29 mei 2021 tot en met vrijdag 9 juli 2021.

Het beroepschrift moet ondertekend zijn en dient ten minste de volgende onderdelen bevatten:

  • de naam en het adres van de indiener;

  • de datum van ondertekening;

  • een omschrijving van het besluit waartegen u in beroep gaat;

  • de redenen waarom u het niet eens bent met het besluit.

Op de besluiten is hoofdstuk 1, afdeling 2 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat u in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden u aanvoert tegen het besluit. Zonder beroepsgronden wordt uw beroep niet-ontvankelijk verklaard. Na afloop van de indienings­termijn kunt u geen nieuwe beroepsgronden meer aanvoeren. Wij raden u aan in het beroepschrift te vermelden dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Voor het indienen van een beroepschrift moet u griffierecht betalen. Nadat u het beroep heeft ingediend, laat de griffier van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State aan u weten hoeveel dat precies is en wanneer en hoe u dat moet betalen.

U stuurt uw beroepschrift naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, zoals hierboven aangegeven. We verzoeken u vriendelijk om een kopie van het beroepschrift te sturen aan:

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

T.a.v. directie WJZ

Postbus 20401

2500 EK Den Haag

Wilt u meer weten?

Meer informatie over Windpark Zeewolde en alle bijbehorende stukken vindt u op www.bureau-energieprojecten.nl. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen? Dan kunt u Bureau Energieprojecten bellen via telefoonnummer 070 – 379 89 79.

Naar boven