Gemeentelijke coördinatieregeling / ongewijzigd vastgesteld bestemmingsplan Oudega – Uitbreiding herziening en besluit omgevingsvergunning OV 20200189

Logo De Fryske Marren

 

Met ingang van vrijdag 14 mei 2021 liggen gedurende 6 weken het ongewijzigd vastgestelde bestemmingsplan Oudega – Uitbreiding herziening en de omgevingsvergunning voor de bouw van 8 woningen met de bijbehorende stukken ter inzage.

Wro-coördinatieregeling

Voor deze ontwikkeling heeft de gemeenteraad op 18 november 2020 besloten toepassing te geven aan artikel 3:30 lid 1 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro-coördinatieregeling). De coördinatieregeling maakt het mogelijk om de benodigde besluiten voor een ontwikkeling gezamenlijk voor te bereiden en te coördineren. Voor deze ontwikkeling gaat het om een omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen en een bestemmingsplan.

Het coördinatiebesluit ligt met de genoemde stukken ter inzage. Over het coördinatiebesluit kan geen zienswijze worden ingediend en ook is hier geen bezwaar of beroep tegen mogelijk.

Plangebied

Het plangebied is gelegen aan de noordwestzijde van de oude kern Oudega. De grens van het plangebied Oudega wordt aan de zuid- en oostzijde globaal gevormd door de weg It Stalt. Aan de noord- en westzijde wordt de grens bepaald door het hart van de watergangen die het kadastrale perceel: Balk sectie O nr 1785 omsluiten.

Doel

In het dorp Oudega in de gemeente De Fryske Marren bevindt zich een uitbreidingslocatie. Op basis van het geldende bestemmingsplan 'Oudega - Uitbreiding' zijn in het plangebied 10 woningen toegestaan. Sinds de vaststelling van het bestemmingsplan zijn er echter nog geen kavels verkocht. Momenteel is een nieuwe ontwikkelaar bezig met een herverkaveling van het gebied. Deze herverkaveling heeft ertoe geleid dat er concrete behoefte naar de kavels is ontstaan. Het concrete plan bestaat uit de bouw van 12 woningen in een andere verkaveling. Dit betekent een toevoeging van 2 extra woningen ten opzichte van het geldende bestemmingsplan.

De gemeente De Fryske Marren wil aan deze ontwikkeling meewerken. In het geldende bestemmingsplan 'Oudega - Uitbreiding' is het plangebied bestemd voor woningen. Op basis van dit bestemmingsplan zijn maximaal 10 woningen toegestaan. Het nieuwe plan bestaat uit 12 woningen, waardoor het aantal woningen in strijd is met het geldende bestemmingsplan. Daarnaast wordt een rijtje van drie woningen aaneen voorgesteld. Het geldende bestemmingsplan voorziet in maximaal twee woningen aaneen.

Om de ontwikkeling juridisch-planologisch te kunnen regelen, is het opstellen van een nieuw bestemmingsplan noodzakelijk. Dit bestemmingsplan voorziet hierin.

Waar ter inzage

Het vastgestelde bestemmingsplan en de omgevingsvergunning met bijbehorende stukken kunt u inzien bij:

  • de centrale balie van het gemeentehuis Herema State 1 te Joure

  • het servicepunt te Balk (Dubbelstraat 1)

  • het servicepunt te Lemmer (Vissersburen 88).

Het vastgestelde bestemmingsplan en de omgevingsvergunning met bijbehorende stukken zijn ook te raadplegen via de gemeentelijke website www.defryskemarren.nl.

Verder is het bestemmingsplan te raadplegen via de landelijke voorziening www.ruimtelijkeplannen.nl. De planid is NL.IMRO.1940.BPOUG20UITBREIDHER-VA01.

Beroep

Dit besluit is voorbereid met de Uniforme Voorbereidingsprocedure (hoofdstuk 3.4 Algemeen wet bestuursrecht). Gedurende de termijn van terinzagelegging kan door belanghebbenden beroep worden ingesteld bij de rechtbank Noord-Nederland, Afdeling bestuursrecht (adres: postbus 150, 9700 AD te Groningen).

Een beroepschrift moet worden ondertekend en moet tenminste bevatten:

  • de naam en het adres van de indiener;

  • de dagtekening;

  • een omschrijving van het besluit, waartegen het beroep is gericht;

  • de gronden van het beroep.

Een beroepschrift schorst niet de werking van dit besluit.

Voorlopige voorziening

Op grond van artikel 8:81 van de Algemene wet bestuursrecht kunt u de voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Nederland, Afdeling bestuursrecht, Postbus 150, 9700 AD te Groningen verzoeken een voorlopige voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voorwaarde is wel dat u ook beroep heeft aangetekend.

Kosten

Voor het in behandeling nemen van zowel een beroepschrift, als een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd (voor informatie over de hoogte van de verschillende griffierechten, zie: www.rechtspraak.nl).

Digitaal indienen beroep/voorlopige voorziening

Zowel een beroepschrift als een voorlopige voorziening kan ook digitaal bij de rechtbank worden ingediend en wel via loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op deze site voor de precieze voorwaarden.

Inwerkingtreding

Het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning treden in werking na afloop van de beroepstermijn. Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, treedt het bestemmingsplan niet in werking totdat op dit verzoek is beslist.

Vragen?

Voor meer informatie kunt u op werkdagen contact opnemen met één van de medewerkers van het team ruimtelijke ontwikkeling via telefoonnummer 14 05 14.

 

Joure, 11 mei 2021

Burgemeester en wethouders van De Fryske Marren

Naar boven