Ontwerpinstemmingsbesluiten winningsplannen Andijk, Middenmeer I en Middenmeer II voor aardwarmte, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Kennisgeving

De Minister van Economische Zaken en Klimaat heeft van ECW Geowarmte I B.V. drie verzoeken ontvangen voor het winnen van aardwarmte (geothermie) in de omgeving van Andijk en Middenmeer. In deze kennisgeving leest u wat het winningsplan inhoudt en hoe u kunt reageren op de ontwerpinstemmingsbesluiten.

De winningsplannen Andijk, Middenmeer I en Middenmeer II

ECW Geowarmte I B.V. (hierna: ECW) heeft de verzoeken tot instemming met de winnings­plannen ingediend bij de Minister van Economische Zaken en Klimaat. De winningsplannen betreffen aardwarmtesystemen aan de Nieuwe Dijk in Andijk binnen het gebied van de winningsvergunning Andijk en de Oostlanderweg in Middenmeer binnen het gebied van de winningsvergunning Middenmeer I en II. Geografisch gezien liggen de aardwarmte­systemen in de provincie Noord-Holland, in de gemeenten Medemblik en Hollands Kroon en in het verzorgingsgebied van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Winningsplan Andijk

Het winningsplan Andijk beschrijft de winning van aardwarmte vanaf de winningslocatie aan de Nieuwe Dijk in Andijk door ECW. Deze warmte wordt gebruikt door een aantal aanliggende glastuinbouwbedrijven. De warmte wordt gewonnen uit geproduceerd formatiewater door middel van de aardwarmteputten ADK-GT-01, ADK-GT-02, ADK-GT-03 en ADK-GT-04 die reeds in 2017 en 2018 zijn geboord. Sinds 2019 is het aardwarmtesysteem in bedrijf. Met het gerealiseerde doublet voorziet ECW in de warmtevraag van de kassen bij Andijk. De verwachting is voor een termijn van ten minste 35 jaar aardwarmte te kunnen winnen.

Winningsplan Middenmeer I

Het winningsplan Middenmeer I beschrijft de winning van aardwarmte vanaf de winnings­locatie aan de Oostlanderweg in Middenmeer door ECW. Deze warmte wordt gebruikt door een aantal aanliggende glastuinbouwbedrijven. De warmte wordt gewonnen uit geproduceerd formatiewater door middel van de aardwarmteputten MDM-GT-01 en MDM-GT-02 die reeds in 2014 zijn geboord. Sinds 2016 is het aardwarmtesysteem in bedrijf. Met het gerealiseerde doublet voorziet ECW in de warmtevraag van de kassen bij Middenmeer.

De verwachting is voor een termijn van ten minste 35 jaar aardwarmte te kunnen winnen.

Winningsplan Middenmeer II

Het winningsplan Middenmeer II beschrijft de winning van aardwarmte vanaf de winnings­locatie aan de Oostlanderweg in Middenmeer door ECW. Deze warmte wordt gebruikt door een aantal aanliggende glastuinbouwbedrijven. De warmte wordt gewonnen uit geproduceerd formatiewater door middel van de aardwarmteputten MDM-GT-03 en MDM-GT-04 die reeds in 2013 en 2014 zijn geboord. Sinds 2014 is het aardwarmtesysteem in bedrijf. Met het gerealiseerde doublet voorziet ECW in de warmtevraag van de kassen bij Middenmeer. De verwachting is voor een termijn van ten minste 35 jaar aardwarmte te kunnen winnen.

Voorgeschiedenis van de huidige situatie

In Nederland is er een twintigtal aardwarmtesystemen waarmee aardwarmte gewonnen wordt en waarvoor in het verleden een winningsvergunning en een omgevingsvergunning zijn afgegeven. Bij deze winningen heeft Staatstoezicht op de Mijnen toezicht gehouden vanuit het oogpunt van veiligheid, schade en milieu. Een groot deel van de vergunninghouders wint al langere tijd aardwarmte zonder dat er een instemmingsbesluit is afgegeven en zonder dat er een winningsplan is opgesteld. Dit was ook in Andijk en Middenmeer het geval. Dit komt doordat de voorwaarden waaraan een winningsplan moet voldoen nog waren opgenomen in de Mijnbouwwet en -regelgeving. Inmiddels zijn de voorwaarden in de wet vastgelegd (kenmerk: DGKE-W/19086831). De vergunninghouders hebben daarom een

verzoek ontvangen om een winningsplan aan te leveren bij het ministerie zodat er een ontwerpinstemmingsbesluit kan worden opgesteld. Met het opstellen van de ontwerpinstemmingsbesluiten voor de winningsplannen Andijk, Middenmeer I en II komt er een einde aan de tijdelijke situatie waarbij de aardwarmte werd gewonnen zonder winningsplan.

Waarom is het winnen van aardwarmte nodig?

Voor de afbouw van de vraag naar aardgas moeten kansrijke duurzame alternatieven, zoals aardwarmte, ontwikkeld worden. Aardwarmte heeft de potentie om een belangrijke rol te spelen in de verduurzaming van de warmtevoorziening en daarmee in de transitie naar een CO2-arme energievoorziening. Aardwarmte in Nederland is een relatief jonge sector, die snel aan het professionaliseren is. Aardwarmte is het winnen van warmte uit water die in de diepe ondergrond is opgeslagen. Bij de winning van aardwarmte gaat het momenteel in Nederland meestal om water dat op 1,5 tot 3 km diepte te vinden is. Uit het opgepompte water wordt de warmte onttrokken waarna het afgekoelde water direct wordt teruggepompt in de andere put. Aardwarmte wordt gewonnen op plekken waar de warmte bovengronds direct gebruikt kan worden.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt van 28 januari 2021 tot en met 10 maart 2021 het ontwerpinstemmingsbesluit en de onderliggende stukken inzien op www.mijnbouwvergunningen.nl/andijk, www.mijnbouw­vergunningen.nl/middenmeer en www.nlog.nl/opslag-en-winningsplannen-ter-inzage. Vanwege de coronamaatregelen is het alleen mogelijk om op afspraak het dossier fysiek

in te zien op het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Voor meer informatie over de terinzagelegging kunt u contact opnemen met medewerkers van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Contactgegevens staan onder aan deze kennisgeving.

Uw zienswijze indienen

Vindt u dat er onjuistheden in de ontwerpinstemmingsbesluiten staan of dat uw belangen onvoldoende zijn meegewogen? Dan kunt u van 28 januari 2021 tot en met 10 maart 2021 een zienswijze indienen op een van de ontwerpinstemmingsbesluiten, of meerdere. U kunt hierbij denken aan:

  • Staan er naar uw mening onjuistheden in het ontwerpinstemmingsbesluit?

  • Zijn er zaken en/of belangen over het hoofd gezien?

  • Wordt u geraakt in uw belang? Zo ja, kunt u dit toelichten?

U moet in uw zienswijze duidelijk aangeven op welke onderdelen van welk ontwerpinstemmingsbesluit u reageert en uw zienswijze onderbouwen met argumenten. Het is goed om te weten dat alleen personen of instanties die op een ontwerpinstemmingsbesluit een zienswijze hebben ingebracht en belanghebbende in de zin van de wet zijn, later tegen het instemmingsbesluit beroep kunnen instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Hoe kunt u reageren?

U kunt uw zienswijze schriftelijk indienen door een brief te sturen naar:

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Inspraakpunt winningsplan Andijk/Middenmeer I/Middenmeer II

Postbus 142

2270 AC Voorburg

Uw brief kan alleen als zienswijze in behandeling worden genomen als u ondertekent met uw naam en adres. Dit geldt ook voor eventuele medeondertekenaars. Zienswijzen per e-mail worden in deze procedure niet geaccepteerd.

Wat zijn de vervolgstappen?

Alle zienswijzen en reacties worden betrokken bij de definitieve besluiten. In een Nota van Antwoord wordt opgenomen of en op welke wijze de zienswijzen en reacties in het definitieve besluit zijn verwerkt. Hierop staat beroep open. De publicatie van de definitieve besluiten wordt te zijner tijd aangekondigd in onder andere de Staatscourant en in huis-aan-huisbladen. Ook krijgen alle indieners van een geldige zienswijze persoonlijk een brief van het ministerie ter kennisgeving van de publicatie van het definitieve besluit.

Wilt u meer weten?

Kijk op www.allesoveraardwarmte.nl, www.hoewerktaardwarmte.nl, www.geothermie.nl, www.mijnbouwvergunningen.nl/andijk, www.mijnbouw­vergunningen.nl/middenmeer en op www.nlog.nl voor meer informatie over aardwarmte in Nederland en over de winningsplannen Andijk en Middenmeer I en II. Voor nadere informatie over de winningsplannen en mondeling inspreken over een onderdeel van het ontwerpinstemmingsbesluit kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de heer M.E. Kuiper, telefoon 070 378 68 14.

Naar boven