Regeling van de Minister van Economische Zaken en Klimaat van 7 mei 2021, nr. WJZ/ 21081798, tot wijziging van de Regeling waardevermeerdering woningen gaswinning Groningenveld in verband met de openstelling van die regeling voor 2021

De Minister van Economische Zaken en Klimaat,

Gelet op artikel 16 van het Kaderbesluit nationale EZK- en LNV-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 6, eerste lid, van de Regeling waardevermeerdering woningen gaswinning Groningenveld wordt ‘€ 21.000.000,–’ vervangen door ‘€ 37.661.000,–’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 7 mei 2021

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, B. van ’t Wout

TOELICHTING

1. Aanleiding en doel

Met de onderhavige regeling wordt de Regeling waardevermeerdering woningen gaswinning Groningenveld gewijzigd. De wijziging houdt verband met een ophoging van het subsidieplafond.

2. Inhoud van de regeling

Voor 2021 kunnen aanvragen op grond van deze regeling worden ingediend van 1 januari 2021 tot en met 31 december. Het subsidieplafond voor 2021 wordt verhoogd van € 21 miljoen naar ruim € 37 miljoen (te weten € 37.661.000). De reden voor verhoging van het subsidieplafond is om de regeling ononderbroken te laten doorlopen tot het oorspronkelijke budget van de regeling uitgeput is.

3. Regeldruk

In de toelichting bij de oorspronkelijke vaststelling van de Regeling waardevermeerdering woningen gaswinning Groningenveld is ingegaan op de gevolgen van de regeling voor de regeldruk (Stct. 2017, 15110). Met de onderhavige wijziging van de regeling worden de informatieverplichtingen niet gewijzigd. Derhalve leidt de wijziging van de regeling evenmin tot een wijziging van de eerder berekende administratieve lasten per aanvrager.

4. Staatssteun

De wijzigingen die in deze subsidieregeling worden aangebracht, hebben geen gevolgen voor de staatssteunaspecten. Voor een nadere toelichting op de staatssteunaspecten wordt verwezen naar de toelichting bij de subsidieregeling, waarnaar hierboven wordt verwezen.

5. Inwerkingtreding

De regeling treedt in werking met ingang van de dag na publicatie in de Staatcourant. Hierdoor wordt afgeweken van de vaste verandermomenten, bedoeld in aanwijzing 4.17, tweede lid, van de Aanwijzingen voor de regelgeving. Ook wordt afgeweken van de regel, opgenomen in aanwijzing 4.17, vierde lid, dat tussen de publicatiedatum en het tijdstip van inwerkingtreding een termijn van minimaal twee maanden in acht wordt genomen.

Deze afwijkingen worden gerechtvaardigd doordat de doelgroep van deze regeling gebaat is bij een spoedige inwerkingtreding, waarvoor afwijking volgens aanwijzing 4.17 wegens de eerste uitzonderingsgrond van het vijfde lid in dit geval is toegestaan.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, B. van ’t Wout

Naar boven