Regeling van het bestuur van de Dienst voor het kadaster en de openbare registers tot wijziging van de Tarievenregeling Kadaster

Nr. 21.018112

Het bestuur van de Dienst voor het kadaster en de openbare registers,

Gelet op de artikelen 108, eerste lid, en 109 van de Kadasterwet;

Besluit:

ARTIKEL I

De Tarievenregeling Kadaster wordt als volgt gewijzigd:

In artikel 25 wordt ’15,–‘ vervangen door ‘13,50’.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 juli 2021.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Apeldoorn, 3 mei 2021

Raad van Bestuur, Namens deze F.L.V.P.L. Tierolff

TOELICHTING

In het bronhouders- en afnemersoverleg KLIC is vorig jaar verschillende keren gesproken over verlaging van het KLIC-tarief. In de zomer van 2020 is besloten om in verband met de onzekere ontwikkeling van het aantal meldingen vanwege de Coronacrisis, het tarief niet per 1 januari 2021 te verlagen, maar in het voorjaar van 2021 opnieuw te bekijken of een (tussentijdse) verlaging mogelijk is. Ondanks de voortdurende Corona-maatregelen loopt het aantal KLIC-meldingen niet terug. Op basis van de informatie vanuit de sector is de verwachting dat deze stijging in en na 2021 zal doorzetten. Er worden meer graafwerkzaamheden verwacht in verband met de – versnelde – aanleg van glasvezelnetwerken, woningbouw en werkzaamheden ten behoeve van de energietransitie. Daarnaast zet de sector stevig in op het doen van meer meldingen ter oriëntatie ter voorbereiding op graafwerkzaamheden (volgens de nieuwe CROW-richtlijn).

De uitvoering van deze taak blijft kostendekkend bij de nu voorgestelde tariefsverlaging. Een tariefsverlaging is dan ook verantwoord en ligt in lijn met de afspraken die in het verleden met de sector zijn gemaakt.

De Gebruikersraad heeft positief geadviseerd over deze tariefswijziging, de Raad van Toezicht heeft er mee ingestemd en de Minister heeft deze goedgekeurd.

Naar boven