Gemeente Amsterdam - gewijzigde vaststelling bestemmingsplan besluit om geen exploitatieplan vast te stellen en besluit vaststelling hogere waarden Wet geluidhinder - August Allébeplein blok 6, Amsterdam

Logo Amsterdam

Burgemeester en wethouders van Amsterdam maken ingevolge artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening en artikel 110c van de Wet geluidhinder het volgende bekend:

De gemeenteraad van Amsterdam heeft bij besluit van 31 maart 2021 het bestemmingsplan August Allébeplein blok 6 gewijzigd vastgesteld. Bij besluit van gelijke datum heeft de gemeenteraad bovendien besloten om geen exploitatieplan vast te stellen, daar het verhaal van kosten van de grondexploitatie over de in het plan begrepen gronden anderszins is verzekerd en geen noodzaak wordt gezien om een tijdvak of fasering te bepalen of nadere eisen, regels of een uitwerking te stellen.

Bij besluit van 2 maart 2021 hebben burgemeester en wethouders van Amsterdam op grond van de Wet geluidhinder, in relatie tot het bestemmingsplan, besloten tot vaststelling van hogere waarden zoals bedoeld in deze wet.

Bestemmingsplan

Het bestemmingsplan August Allébeplein blok 6 wordt globaal begrensd door de ventweg langs de Postjesweg aan de noordzijde, de Willem Roelofstraat in het oosten, de Marius Bauerstraat in het zuiden en een groenstrook in het westen.

.

Doel van het bestemmingsplan is het juridisch-planologisch mogelijk maken van de bouw van maximaal 310 woningen. Een deel daarvan komt in woontoren van 65 meter hoog. Naast de woontoren komt een nieuw woongebouw met een maximale bouwhoogte van 23 meter met in de plint langs de Marius Bauerstraat ruimte voor voorzieningen. Een deel van de bestaande gebouwen, namelijk de Postjeswegflat met plint en de winkelstrip met bovenwoningen langs de Jan Roelofstraat, zijn al in het bestemmingsplan opgenomen. Er is sprake van een samenhangende ontwikkeling omdat de ontwikkeling van de nieuwe volumes aanpandig plaatsvindt . Voor de Postjeswegflat met plint en de winkelstrip met bovenwoningen is de bestemmingsregeling uit het nu geldende bestemmingsplan overgenomen.

Besluit hogere waarden

De voorkeurswaarden voor geluid zoals aangegeven in de Wet geluidhinder zullen ter plaatse van een deel van de nieuw te bouwen woningen worden overschreden. Omdat geluidreducerende maatregelen onvoldoende doeltreffend dan wel bezwaarlijk zijn, is het noodzakelijk om hogere geluidwaarden vast te stellen.

Terinzagelegging

Het bestemmingsplan, het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen en het besluit hogere waarden liggen met de daarbij behorende stukken met ingang van donderdag 6 mei 2021 gedurende een termijn van zes weken ter inzage op het volgende adres:

Het stadsdeel Nieuw-West, Osdorpplein 1000, Amsterdam. Bel voor openingstijden, 14020 of kijk op www.amsterdam.nl/adressengids/stadsloketten/stadsloket-nieuwwest

Het bestemmingsplan August Allébeplein blok 6 met de daarop betrekking hebbende stukken is digitaal raadpleegbaar via www.ruimtelijkeplannen.nl. Het planidentificatienummer (ID) is NL.IMRO.0363.F1704BPSTD-VG01.

Crisis- en herstelwet

Het bestemmingsplan maakt de bouw van meer dan 11 woningen mogelijk. Hierdoor is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit heeft gevolgen voor de beroepsfase van het bestemmingsplan. Dit brengt onder meer met zich mee dat bij een eventueel beroep alle beroepsgronden in het beroepsschrift dienen te worden opgenomen, en deze na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevuld. Verder verloopt de behandeling van het beroep versneld.

Beroep

Een belanghebbende kan met ingang van 7 mei gedurende zes weken beroep instellen tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan, tegen het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen en tegen het besluit hogere waarden bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook kan door een belanghebbende die bedenkingen heeft tegen de bij de vaststelling van het bestemmingsplan aangebrachte wijzigingen, beroep worden ingesteld tegen deze wijzigingen.

Het beroep dient te worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

Bij uitspraak van 14 april 2021, nr. 201908374/1 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak bepaalt dat een belanghebbende voorlopig niet meer eerst een zienswijze hoeft te hebben ingediend tegen het ontwerpbesluit om het recht op beroep bij de bestuursrechter ‘veilig te stellen’. De beroepsclausule is hierop aangepast. Dit betreft een tijdelijke situatie totdat de wetgever artikel 6:13 Awb heeft gewijzigd.

Inwerkingtreding

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan, het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen en het besluit hogere waarden treden in werking daags na afloop van de hiervoor genoemde beroepstermijn. Het instellen van beroep schorst de werking van de besluiten niet.

Voorlopige voorziening

Degene die beroep heeft ingesteld kan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak verzoeken met het oog op onverwijlde spoed een voorlopige voorziening te treffen. Het verzoek dient geadresseerd te worden aan de Raad van State, ter attentie van de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak, postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

Indien het verzoek tijdens de beroepstermijn wordt ingediend, treedt het besluit waarvoor de voorlopige voorziening is gevraagd niet in werking voordat op het verzoek is beslist.

Amsterdam, 5 mei 2021

Burgemeester en wethouders,

Peter Teesink

Gemeentesecretaris

Femke Halsema

burgemeester

Naar boven