Vastgesteld bestemmingsplan Steekterpoort II en beeldkwaliteitsplan Steekterpoort Alphen aan den Rijn

Logo Alphen aan den Rijn

Het college van burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn maakt op grond van artikel 3:8 van de Wet ruimtelijke ordening, in samenhang met artikel 3:12 van de Algemene wet bestuursrecht, bekend dat de gemeenteraad op 22 april 2021 het bestemmingsplan Steekterpoort II heeft vastgesteld. Dit bestemmingsplan maakt een vergroting van het bedrijventerrein mogelijk met een logistiek centrum voor grootschalig transport en logistieke bedrijven (ongeveer 10,5 hectare), een woon-werklint langs de Steekterweg (ongeveer 2 hectare) en het aanleggen van een waterberging met groenvoorzieningen in het oostelijke gedeelte van het plangebied. Ook is een beeldkwaliteitsplan vastgesteld. Het raadsbesluit tot vaststelling ligt samen met het bestemmingsplan en overige relevante stukken van donderdag 6 mei 2021 tot en met woensdag 16 juni 2021 voor iedereen ter inzage.

Het bestemmingsplan en haar grenzen

Het plangebied ligt ten oosten van de Limeslus en Steekterpoort I. In zuidelijke richting wordt het plangebied begrensd door de spoorlijn Leiden-Utrecht en N11 en in noordelijke richting door de Steekterweg. In oostelijke richting ligt het agrarisch gebied van de Steekterpolder.

Het beeldkwaliteitsplan beschrijft de gewenste beeldkwaliteit en de te hanteren welstandscriteria voor het gebied Steekterpoort I en II. Het gaat hierbij om de beoogde ruimtelijke kwaliteit en architectuur van de bebouwing en de inrichting van de openbare ruimte. Het beeldkwaliteitsplan geldt als aanvulling op de welstandsnota. Tegen het vastgestelde beeldkwaliteitsplan zijn geen bezwaar en beroep mogelijk.

Wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan

  • In paragraaf 2.1 van de plantoelichting onder het kopje ‘Huidig gebruik’ zijn de eerste drie zinnen verduidelijkt.

  • Hoofdstuk 3.4.2 van de plantoelichting is aangepast door hier te vermelden dat geluidzoneringsplichtige bedrijven en risicovolle inrichtingen niet zijn toegestaan.

  • In paragraaf 5.3.2 van de plantoelichting (bedrijven en milieuzonering) is een passage toegevoegd over het hondenuitlaatveld met een memo van de Omgevingsdienst Midden-Holland.

  • In de conclusie van paragraaf 5.9.3 van de plantoelichting (ecologie) is de tekst verduidelijkt.

  • In bijlage 13 van de plantoelichting is de notitie stikstofdepositie van 28 mei 2020 vervangen door nieuw uitgevoerde berekeningen van 17 maart 2021, omdat de AERIUS Calculator op 15 oktober 2020 is geactualiseerd. In de geactualiseerde AERIUS-berekening is aangetoond dat er ten opzichte van de eerdere berekeningen geen sprake is van een hogere depositie.

Hoe kunt u het plan inzien?

Het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan met bijbehorende stukken ligt van donderdag 6 mei 2021 tot en met woensdag 16 juni 2021 op de volgende locaties ter inzage:

  • Informatiebalie van het gemeentehuis, Stadhuisplein 1, Alphen aan den Rijn. Vanwege het coronavirus kunt u het gemeentehuis alleen op afspraak bezoeken. Neemt u hiervoor contact op via telefoonnummer 14 0172.

  • op www.ruimtelijkeplannen.nl, via het zoekvak ID, onder vermelding van NL.IMRO.0484.Asteekterpoort2-VA01

Beroep en inwerkingtreding

Een belanghebbende die tijdig een zienswijze bij de gemeenteraad op het ontwerpbestemmingsplan kenbaar heeft gemaakt en een belanghebbende die redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij dit niet (tijdig) heeft gedaan, kan van donderdag 6 mei 2021 tot en met woensdag 16 juni 2021 beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019,2500 EA Den Haag. Ook kan een belanghebbende gedurende de genoemde termijn beroep instellen tegen de door de raad bij vaststelling van het plan aangebrachte wijzigingen. Degene die beroep heeft ingesteld, kan ook een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de voorzitter van genoemde Afdeling. Het besluit en daarmee het bestemmingsplan treden de dag na afloop van de beroepstermijn in werking, tenzij binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening bij de voorzitter van genoemde Afdeling wordt ingediend. In dat geval treedt het bestemmingsplan niet in werking voordat op dit verzoek is beslist.

Alphen aan den Rijn, 5 mei 2021, Burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn

Naar boven