Regeling van de Minister voor Medische Zorg van 28 april 2021, 2343252-1006577-VGP, houdende wijziging van de Warenwetregeling taakverdeling toezichthouders Warenwet voor levensmiddelen in verband met de verantwoordelijkheden van het COKZ

De Minister voor Medische Zorg,

Gelet op artikel 25a, vierde lid, van de Warenwet;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 1 van de Warenwetregeling taakverdeling toezichthouders Warenwet voor levensmiddelen wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel e wordt ‘en waar geen eieren, eiproducten, rauwe melk of zuivelproducten worden geproduceerd, bereid, verpakt of geëtiketteerd’ vervangen door ‘met uitzondering van zuivelinrichtingen en ei- en eiproducteninrichtingen’.

2. Onderdeel f komt te luiden:

  • f. zuivelinrichtingen:

    • inrichtingen waarop de voorschriften opgenomen in bijlage III, sectie IX, van verordening (EG) 853/2004 van toepassing zijn; of

    • inrichtingen waar rauwe melk, colostrum, zuivelproducten of producten op basis van colostrum al dan niet geconditioneerd worden opgeslagen of verhandeld;

3. Onderdeel g komt te luiden:

  • g. ei- en eiproducteninrichtingen:

    • inrichtingen waarop de voorschriften opgenomen in bijlage III, sectie X, van verordening (EG) 853/2004 van toepassing zijn; of

    • inrichtingen waar eieren of eiproducten al dan niet geconditioneerd worden opgeslagen of verhandeld;

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Medische Zorg, T. van Ark

TOELICHTING

1. Algemeen

In de Warenwetregeling taakverdeling toezichthouders Warenwet voor levensmiddelen (verder: de Warenwetregeling) is onder meer de verdeling van het toezicht, uitgeoefend door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (verder: NVWA) en de stichting Controle Orgaan Kwaliteits Zaken (verder: COKZ), bepaald.

Op grond van artikel 2, eerste lid, van de Warenwetregeling wordt het toezicht op de naleving van de bij of krachtens de Warenwet gestelde regels inzake eet- en drinkwaren uitgeoefend door controleambtenaren van de NVWA. Artikel 2, tweede lid, onderdeel a, van de Warenwetregeling bepaalt dat tevens controleurs van het COKZ het toezicht uitoefenen bij uitsluitend zuivelinrichtingen en ei- en eiproducteninrichtingen. In artikel 1 zijn de definities opgenomen van zuivelinrichtingen en ei- en eiproducteninrichtingen (onderdelen f en g). Onder deze definities vallen onder andere producenten en verwerkers van rauwe melk, zuivelproducten, eieren en eiproducten. De opslaglocaties (al dan niet geconditioneerd), handelaren en importeurs vallen niet onder de definities, terwijl dit wel inrichtingen zijn waar het COKZ toezicht zou moeten houden. Om deze lacune op te heffen, worden de definities in artikel 1 aangepast (artikel I, onderdelen 2 en 3).

In verband met de wijziging van de definities van zuivelinrichtingen en ei- en eiproducteninrichtingen wordt ook de definitie van primaire bedrijven aangepast (artikel I, onderdeel 1).

2. Gevolgen voor regeldruk

Deze regeling bevat geen inhoudelijke regels en bevat geen bepalingen die verplichtingen aan burgers en bedrijven opleggen. Het Adviescollege toetsing regeldruk heeft het dossier niet geselecteerd voor een formeel advies, omdat het geen gevolgen voor de regeldruk heeft.

3. Regulier Overleg Warenwet

Het ontwerp van deze regeling is ter informatie gestuurd aan de deelnemers aan het Regulier Overleg Warenwet.

4. Handhaafbaarheid en uitvoerbaarheid

De regeling heeft geen gevolgen voor de uitvoering en handhaving, zodat is afgezien van een uitvoerings- en handhaafbaarheidstoets.

5. Vaste verandermomenten

De regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Van het kabinetsbeleid inzake vaste verandermomenten is afgeweken, aangezien het reparatieregelgeving betreft.

De Minister voor Medische Zorg, T. van Ark

Naar boven