Kennisgeving wijziging instemmingsbesluit winningsplan Westerveld, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Op 14 november 2018 heeft de Minister van Economische Zaken en Klimaat het instemmingsbesluit voor de gaswinning uit het voorkomen Westerveld vastgesteld. Tegen dit besluit is beroep ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: de Afdeling).

Naar aanleiding van een tussenuitspraak van de Afdeling heeft de Minister artikel 6 van de voorschriften bij het instemmingsbesluit over de bouwkundige opname gewijzigd. Artikel 6 is als volgt komen te luiden:

“Teneinde eventuele toekomstige schade aan bouwwerken door de gaswinning Westerveld beter te kunnen aantonen, zorgt de Nederlandsche Aardolie Maatschappij B.V. ervoor dat binnen 12 maanden na de dag dat dit besluit in werking is getreden een opname, uitgevoerd door een deskundige partij, is uitgevoerd naar de bouwkundige staat van een, na raadpleging van de gemeente(n), vast te stellen representatieve selectie van voor bodembeweging gevoelige bouwwerken gelegen binnen het gebied waar bodembeweging als gevolg van de gaswinning uit de gasvelden Eleveld en Vries-Zuid zich kan voordoen. Voorafgaand aan de opname overlegt de Nederlandsche Aardolie Maatschappij B.V. een plan van aanpak voor de opname aan de Minister van Economische Zaken en Klimaat. Het plan van aanpak, bedoeld in de eerste volzin, dient 9 maanden nadat het instemmingsbesluit in werking is getreden overgelegd te zijn aan de minister.”

Waar kunt u de stukken inzien?

Belanghebbenden die al beroep hadden ingesteld tegen het instemmingsbesluit van 14 november 2018 hebben het wijzigingsbesluit persoonlijk toegezonden gekregen. Daarnaast kan een ieder van vrijdag 30 april 2021 tot en met donderdag 10 juni 2021 het instemmingsbesluit en de onderliggende stukken inzien op het departement van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Bezuidenhoutseweg 73 te Den Haag of online via www.mijnbouwvergunningen.nl. De stukken zijn op te vragen.

Hoe kunt u reageren?

Indien een belanghebbende reeds beroep heeft ingesteld tegen het instemmingsbesluit van 14 november 2018, bepaalt artikel 6:19 van de Algemene wet bestuursrecht dat dit beroep mede betrekking heeft op het wijzigingsbesluit. Dit betekent dat door diegene niet opnieuw beroep hoeft te worden ingesteld tegen dit wijzigingsbesluit.

Andere belanghebbenden kunnen tot en met donderdag 10 juni 2021 beroep aantekenen op het wijzigingsbesluit. U kunt uw beroepsschrift schriftelijk indienen door een brief te sturen naar:

de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State,

Postbus 20019,

2500 EA Den Haag

Het beroepschrift moet ondertekend zijn en ten minste de dagtekening bevatten en de naam en het adres van de indiener, een omschrijving van het besluit waartegen het is gericht, en de gronden van het beroep.

Voor het indienen van een beroepschrift moet u griffierecht betalen. Nadat u het beroep heeft ingediend, zal de Afdeling u laten weten hoeveel en wanneer u moet betalen. Meer informatie vind u op www.rechtspraak.nl.

Wat zijn de vervolgstappen?

De Afdeling zal beoordelen of uw beroep ontvankelijk is en in het bevestigende geval zal de Afdeling inhoudelijk beoordelen of uw beroep gegrond is. Voor nadere informatie kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met het secretariaat directie Wetgeving en Juridische Zaken op nummer: 070 – 3796456.

Naar boven