Regeling van het College voor Toetsen en Examens van 19 april 2021, nummer CvTE-21.00572, houdende wijziging van de Regeling examenprotocol centrale examinering mbo in verband met onregelmatigheden die het gevolg zijn van overmacht waarbij de zitting wel is afgerond

Het College voor Toetsen en Examens,

Gelet op artikel 3 van de Wet College voor toetsen en examens en artikel 6, eerste lid, onderdeel j, van het Examen- en kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB;

Gezien de goedkeuring van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling examenprotocol centrale examinering mbo wordt als volgt gewijzigd:

A

In eerste lid van artikel 7 wordt na ‘die ertoe leiden dat’ ingevoegd ‘voor’ en ‘kan afmaken’ wordt vervangen door ‘volgens de regels is afgenomen’.

B

Artikel 8 komt te luiden:

Artikel 8. Collectieve onregelmatigheid tijdens een zitting (overmacht)

  • 1. Van onregelmatigheid tijdens de zitting ten gevolge van overmacht voor de complete afname anders dan op individueel niveau is sprake in situaties waarin door omstandigheden een complete zitting niet volgens de regels kan worden afgenomen, voortijdig wordt afgebroken of als sprake is van een verstoorde verwerking van de deelnemersgegevens.

  • 2. Van de collectieve onregelmatigheid bedoeld in het eerste lid die het gevolg is van een storing in de programmatuur of van de apparatuur waarvan het gebruik wordt voorgeschreven door het College voor toetsen en examens, wordt die onregelmatigheid onverwijld door de examencommissie gemeld aan de Inspectie van het Onderwijs. De Inspectie van het Onderwijs handelt conform de ‘Beleidsregel niet op regelmatige wijze afnemen van het centraal examen in beroepsopleidingen’.

  • 3. Indien de onregelmatigheid tijdens of direct na de zitting bekend wordt, wordt deze op het proces-verbaal genoteerd en gemeld aan de examencommissie.

  • 4. De examencommissie of de Inspectie van het Onderwijs kan besluiten de examenafname van de deelnemers die het betreft ongeldig te verklaren en te besluiten dat het examen geheel of gedeeltelijk voor die deelnemers opnieuw wordt afgenomen.

  • 5. Het besluit wordt in afschrift toegezonden aan de deelnemers en gemeld bij de Inspectie van het Onderwijs en, indien de deelnemers minderjarig zijn, aan de wettelijke vertegenwoordigers van de deelnemers.

C

Het eerste lid van artikel 21 alsmede de aanduiding ‘1’ voor het eerste lid vervallen.

  • In artikel 21, tweede lid, wordt ‘overige afnameperiodes’ vervangen door ‘afnameperiode’ en vervalt de aanduiding ‘2’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 augustus 2021.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Het College voor Toetsen en Examens, de voorzitter, P.J.J. Hendrikse

TOELICHTING

Algemeen

Met deze regeling wordt de Regeling examenprotocol centrale examinering mbo gewijzigd. Het College voor Toetsen en Examens stelt bij regeling het examenprotocol vast waarin de gang van zaken bij centrale examinering in het mbo is vastgelegd. Onder meer de maatregelen bij onregelmatigheden begaan door studenten, het bewaren van het gemaakte examenwerk en de wijze waarop belanghebbenden kunnen kennisnemen van de beoordeling daarvan worden geregeld. In het examenprotocol worden de randvoorwaarden beschreven die de examencommissie in acht dient te nemen bij de organisatie van de centrale examinering. Deze richtlijnen dienen ervoor dat de afnamecondities voor de deelnemers gelijk zijn. In het protocol worden onder meer de situaties beschreven waarin sprake is van een onregelmatigheid en wat de gevolgen daarvan zijn voor de geldigheid van de afname.

Met deze regeling wordt het protocol gewijzigd en wordt ook de situatie geregeld waarin sprake is van een onregelmatigheid die het gevolg is van een verstoring van de programmatuur of apparatuur waarvan het gebruik door het College wordt voorgeschreven en waarbij de afname niet vroegtijdig wordt beëindigd. Bij een verstoring van de programmatuur of hardware is daar niet altijd sprake van.

De centrale examens in het mbo worden digitaal afgenomen. Het College voor Toetsen en Examens schrijft voor deze examinering het gebruik van aangewezen programmatuur voor in Regeling digitale centrale examinering mbo (2015). Afgelopen jaren hebben zich situaties voorgedaan waarbij de afname en later de beoordeling van het gemaakte werk zijn verstoord door technische onvolkomenheden in de programmatuur. In één geval werd de rekenmachine niet weergegeven bij de afname door een fout in de programmatuur. In een tweede geval was het databestand dat bestond uit het gemaakte werk niet goed verwerkt na de afname door een technische storing in een server, waardoor de beoordeling niet goed mogelijk was.

Artikelsgewijs

Artikel I, onderdeel A

Het artikel wordt gewijzigd, omdat onregelmatigheden die het gevolg zijn van overmacht niet steeds leiden tot het afbreken van de zitting. Dat sprake was van overmacht bij de afname kan eerst bekend worden na de zitting of pas plaats hebben na de zitting, omdat zich een verstoring voordoet in bijvoorbeeld de verwerking van de resultaten.

Artikel I, onderdeel B

Artikel 8, eerste lid

Voorbeelden van calamiteiten die kunnen leiden tot collectieve ongeldigheidsverklaringen zijn een stroomstoring, ICT-netwerkproblemen die tijdens een zitting niet opgelost kunnen worden, de airconditioning die uitvalt waardoor het te warm in het lokaal wordt, of een technische verstoring bij de verwerking van de gegevens op de server.

Artikel 8, tweede lid

Het huidige protocol voorziet niet in de situatie waarbij tijdens of direct na de afname blijkt dat er door een technische storing in de programmatuur of hardware, de afname of de beoordeling niet als vastgesteld door het College kan worden uitgevoerd. Voorgeschreven wordt nu dat deze situaties onverwijld aan de Inspectie van het Onderwijs worden gemeld. Het is aan de Inspectie om te beoordelen of de onregelmatigheid moet leiden tot een nieuwe afname, al dan niet geheel of gedeeltelijk, van het centraal examen, dan wel terug te verwijzen naar de examencommissie.

Artikel 8, vierde lid

Omdat in voorkomende gevallen niet duidelijk is wat de gevolgen zijn voor de individuele student, wordt de beoordeling of de vastgestelde onregelmatigheid moet leiden tot een hernieuwde afname aan de examencommissie gelaten met uitzondering van de situaties waarin de Inspectie van het Onderwijs reeds heeft besloten dat de afname moet leiden tot een hernieuwede afname naar aanleiding van de melding die moet worden gedaan op grond van het tweede lid.

Artikel I, onderdeel C

In studiejaar 2021-2022 zullen de tijdvakken worden verruimd vanwege COVID-19 om de instellingen in staat te stellen de examens onder verantwoorde omstandigheden af te nemen en de deelnemers in staat te stellen zich ook in deze bijzondere omstandigheden goed voor te bereiden. In periode 1 werden examens slechts gedurende 1 dag beschikbaar gesteld. Vanwege de verruiming van afnameperiode 1, zal de inzagetermijn identiek zijn aan de tijdvakken periode 2 tot en met 5. Het eerste lid kan daarom vervallen.

Het College voor Toetsen en Examens, de voorzitter, P.J.J. Hendrikse

Naar boven