Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat van 23 april 2021, nr. WJZ/ 21033154, houdende aanwijzing van aanbieders van essentiële diensten op het terrein van economische zaken (Regeling aanwijzing aanbieders essentiële diensten EZK)

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat,

Gelet op artikel 2 van het Besluit beveiliging netwerk- en informatiesystemen;

Besluit:

Artikel 1

Als aanbieders van een essentiële dienst of categorieën van zodanige aanbieders worden aangewezen:

Sector

Aanbieder

Essentiële dienst

Digitale infrastructuur

Een aanbieder van een internetknooppunt als bedoeld in artikel 4, onder 13, van Richtlijn (EU) 2016/1148 waarop meer dan 300 autonome systemen zijn aangesloten

Het faciliteren van het internet- en dataverkeer

Een beheerder van een register voor topleveldomeinnamen die bij de Internet Assigned Number Authority (IANA) is geregistreerd en die meer dan 1.000.000 geregistreerde domeinnamen in beheer heeft

Het beheren en registreren van domeinnamen onder een topleveldomein

Een beheerder van een register voor topleveldomeinnamen die bij de IANA is geregistreerd, meer dan 1.000.000 geregistreerde domeinnamen in beheer heeft en ten behoeve van die domeinnamen DNS-diensten verleent als bedoeld in artikel 4, onder 14 en 15, van Richtlijn (EU) 2016/1148

Het verlenen van DNS-diensten

Artikel 2

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 mei 2021.

Artikel 3

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling aanwijzing aanbieders essentiële diensten EZK.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 23 april 2021

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keijzer

TOELICHTING

Deze regeling strekt tot aanwijzing van aanbieders van essentiële diensten in de sector digitale infrastructuur die onder de reikwijdte vallen van de verplichtingen van de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen (Wbni). Voorheen was de aanwijzing van deze aanbieders in het Besluit beveiliging netwerk- en informatiesystemen (Bbni) geregeld.

Vanaf 1 mei 2021 is de systematiek van het Bbni voor het aanwijzen van aanbieders van essentiële diensten (AED’s) in de sectoren digitale infrastructuur en onderdelen van de energiesector gewijzigd (Staatsblad, 2021, 160). De aanwijzing van AED’s in deze sectoren vindt voortaan bij besluit van de Minister van Economische Zaken en Klimaat plaats. Deze aanwijzingsbevoegdheid is meer passend in het kader van de snelle ontwikkelingen in de sectoren energie en digitale infrastructuur, omdat een aanwijzing van AED’s door middel van een wijziging van het Bbni minder passend is bij de behoefte van een (snellere) aanwijzing.

Dat betekent dat de voorheen krachtens het Bbni aangewezen AED’s in de sector digitale infrastructuur middels onderhavige regeling worden aangewezen. Met de verplaatsing van de reeds bestaande aanwijzing van AED’s in de sector digitale infrastructuur van het Bbni naar de onderhavige regeling gaan geen inhoudelijke wijzigingen gepaard. Dit betreft een technische omzetting van de bestaande aanwijzing. Net als de aanwijzing in het Bbni heeft ook deze regeling het karakter van een algemeen verbindend voorschrift, omdat die betrekking heeft op een open groep normadressanten. Voor de inhoudelijke motivering en toetsing van de aanwijzing in de sector digitale infrastructuur zie de Nota van toelichting bij het Bbni (Staatsblad 2008, 388).

Overeenkomstig de gewijzigde systematiek van het Bbni kunnen in deze regeling de mogelijke toekomstige aanwijzingen worden geregeld voor de volgende processen uit de energiesector: levering of aankoop van elektriciteit, levering en opslag van gas, het vloeibaar maken van aardgas of de invoer, de verlading en de hervergassing van LNG, productie of aankoop van aardgas, met inbegrip van LNG, raffinage of behandeling van aardgas, beheer van oliepijpleidingen, productie, opslag, transport, raffinage, of behandeling van olie. De reeds aangewezen AED’s binnen het energiedomein, zoals de netbeheerders, zullen hun aanwijzing in het Bbni behouden.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keijzer

Naar boven