Besluit van de directeur-generaal van Rijkswaterstaat van 19 april 2021, met kenmerk RWS-2021/9455 houdende verlening van mandaat, volmacht en machtiging aan functionarissen voor de duur van het programma Zuidasdok en houdende wijziging van het Besluit mandaat, volmacht en machtiging Rijkswaterstaat 2013 ten aanzien van een tweetal verduidelijkingen

De directeur-generaal Rijkswaterstaat,

Gelet op artikel 21, tweede lid, onderdeel b, van het Organisatie- en mandaatbesluit Infrastructuur en Waterstaat en artikel 2, tweede lid, van het Instellingsbesluit directoraat-generaal Rijkswaterstaat 2013;

Besluit:

Artikel 1: Functies

  • 1. Er is een programmadirecteur Zuidasdok, een directeur bedrijfsvoering Zuidasdok en een directeur uitvoering Zuidasdok.

  • 2. De in het eerste lid genoemde functionarissen ressorteren onder de hoofdingenieur-directeur van het organisatieonderdeel Rijkswaterstaat Grote Projecten en Onderhoud.

Artikel 2: Bevoegdheden

  • 1. De aan de directeur-generaal verleende bevoegdheden worden, met inachtneming van de artikelen 3 en 12 van het Besluit mandaat, volmacht en machtiging Rijkswaterstaat 2013, eveneens gemandateerd aan de in het eerste artikel bedoelde functionarissen.

  • 2. Aan de in het eerste artikel bedoelde functionarissen worden geen bevoegdheden verleend in HRM-aangelegenheden.

Artikel 3: Verlening volmacht en machtiging

De aan de directeur-generaal verleende volmacht en machtiging worden, met inachtneming van de artikelen 3 en 12 van het Besluit mandaat, volmacht en machtiging Rijkswaterstaat 2013, eveneens verleend aan de in het eerste artikel bedoelde functionarissen.

Artikel 4: Grensbedragen

  • 1. Het mandaat, de volmacht en machtiging verleend aan de programmadirecteur Zuidasdok voor verplichtingen welke financiële gevolgen hebben of kunnen hebben, is beperkt tot een grensbedrag van maximaal € 25.000.000 exclusief BTW.

  • 2. Het mandaat, de volmacht en machtiging verleend aan de directeur bedrijfsvoering Zuidasdok en de directeur uitvoering Zuidasdok voor verplichtingen welke financiële gevolgen hebben of kunnen hebben, is beperkt tot een grensbedrag van maximaal € 250.000 exclusief BTW.

Artikel 5: Instructies

De bepalingen van het Besluit mandaat, volmacht en machtiging Rijkswaterstaat 2013 en de daarbij gegeven instructies zijn van overeenkomstige toepassing.

Artikel 6: Wijziging Besluit mandaat, volmacht en machtiging Rijkswaterstaat 2013

Het Besluit mandaat volmacht en machtiging Rijkswaterstaat 2013 wordt als volgt gewijzigd:

1. In artikel 11, eerste en tweede lid, wordt ‘beperkt tot de volgende grensbedragen exclusief btw:’ vervangen door ‘beperkt tot de grensbedragen exclusief btw van maximaal:’

2. In de onderdelen 8a en 8b van de bijlage bij artikel 12 wordt ‘algemeen directeur van de RWS Corporate Dienst’ vervangen door ‘hoofdingenieur-directeur Rijkswaterstaat Corporate Dienst’.

Artikel 7: Intrekking

Het Besluit mandaat, volmacht en machtiging projectdirecteur Zuidasdok wordt ingetrokken.

Artikel 8: Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2020.

Artikel 9: Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit mandaat, volmacht en machtiging functionarissen programma Zuidasdok.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst en in afschrift worden gezonden aan de in dit besluit genoemde functionarissen.

Den Haag, 19 april 2021

De directeur-generaal Rijkswaterstaat, M.C.A. Blom

Mededeling

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan door belanghebbenden tegen dit besluit binnen zes weken na de dag waarop dit is bekend gemaakt een bezwaarschrift worden ingediend bij de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, t.a.v. Rijkswaterstaat Corporate Dienst, Bestuurlijk-Juridische Zaken en Vastgoed, Postbus 2232, 3500 GE, Utrecht.

Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en tenminste het volgende te bevatten:

  • a. naam en adres van de indiener;

  • b. de dagtekening;

  • c. datum en nummer of kenmerk van het besluit waartegen het bezwaarschrift zich richt; en

  • d. de opgave van de redenen waarom de indiener zich niet met het besluit kan verenigen.

TOELICHTING

Dit besluit regelt de verlening van mandaat, volmacht en machtiging aan de programmadirecteur Zuidasdok, de directeur bedrijfsvoering Zuidasdok en de directeur uitvoering Zuidasdok binnen het organisatieonderdeel Rijkswaterstaat Grote Projecten en Onderhoud. Het totale programma Zuidasdok in Amsterdam wordt opgepakt in vier projectteams, te weten Openbaarvervoerterminal (OVT), Signalling & Control (S&C/ICT), Knooppunten en Tunnels. Deze projectteams brengen één of meer onderdelen in contracten naar de markt. Eerder was aan de projectdirecteur Zuidasdok een mandaat, volmacht en machtiging toegekend van € 5.000.000 tijdens de realisatiefase, voor wat betreft de financiële verplichtingen via Rijkswaterstaat voor het project. Met de overgang van een project naar een programma is besloten het mandaat van de programmadirecteur aan te passen. Aan de programmadirecteur wordt een mandaat, volmacht en machtiging toegekend van € 25.000.000 voor wat betreft de financiële verplichtingen via Rijkswaterstaat voor het programma en de daaronder vallende deelprojecten. Het aangaan van financiële verplichtingen boven € 25.000.000 volgt het Besluit mandaat, volmacht en machtiging Rijkswaterstaat 2013 en is daarmee voorbehouden aan de directeur-generaal RWS. Aan de in het eerste artikel van dit besluit genoemde functionarissen worden geen HRM-bevoegdheden verleend.

Daarnaast wordt in artikel 6 duidelijk gesteld dat het in het Besluit mandaat volmacht en machtiging Rijkswaterstaat 2013 aan functionarissen verleende mandaat, volmacht en machtiging voor het aangaan van verplichtingen die financiële gevolgen kunnen hebben, strekt tot en met de genoemde grensbedragen.

Den Haag, 19 april 2021

De directeur-generaal Rijkswaterstaat, M.C.A. Blom

Naar boven