Gemeente Zoetermeer - bestemmingsplan - Engelandlaan 140, Zoetermeer

Logo Zoetermeer

Voornemen tot het opstellen van een bestemmingsplan voor de realisatie van een woontoren met 85 appartementen, Mer-beoordelingsbesluit, samenspraakbesluit en coördinatiebesluit.

Namens burgemeesters en wethouders van Zoetermeer wordt ter voldoening aan het bepaalde in artikel 1.3.1 van het Besluit ruimtelijke ordening bekend gemaakt dat een nieuw bestemmingsplan wordt voorbereid voor de realisering van een woontoren met 85 appartementen aan de Engelandlaan 140.

Voor de locatie Engelandlaan 140 heeft het college van burgemeester en wethouders op 20 april 2021 de volgende besluiten genomen:

  • 1.

    Voornemen tot het voorbereiden opstellen bestemmingsplan

  • 2.

    M.e.r.-beoordelingsbesluit

  • 3.

    Samenspraakbesluit

  • 4.

    Coördinatiebesluit.

Ligging plangebied

De locatie ligt in het centrumgebied van Zoetermeer en betreft een onbebouwde kavel aan de Engelandlaan 140.

Inhoud

Op de locatie wordt een woontoren met 85 appartementen gerealiseerd. Met de bouw worden 85 sociale huurwoningen in het centrum toegevoegd. Het appartementengebouw heeft een hoogte van circa 50 meter. Rond het gebouw worden 43 parkeerplaatsen aangelegd.

Toelichting

  • 1.

    Voornemen tot voorbereiden opstellen bestemmingsplan

Met dit bericht geeft de gemeente aan dat we van plan zijn om een nieuw bestemmingsplan op te stellen. Dit is nodig voor het bouwen van 85 nieuwe appartementen aan de Engelandlaan.

Op dit voornemen kunt u nog niet reageren en u kunt ook nog geen stukken bekijken.

Wanneer een ontwerpbestemmingsplan klaar is, zal de gemeente dit publiceren op www.overheid.nl. Bent u het er niet mee eens? Dan kunt u, op het moment dat het ontwerpbestemmingsplan ter visie wordt gelegd, een zienswijze (bezwaar) indienen bij de gemeenteraad.

  • 2.

    Besluit vormvrije m.e.r.-beoordeling

Bij elke ontwikkeling moet de gemeente onderzoeken wat de gevolgen zijn voor het milieu en de omgeving. De uitkomsten van deze onderzoeken kunt u straks lezen in het bestemmingsplan. De gemeente heeft op 20 april 2021 op basis van de ‘Aanmeldnotitie Mer’ vastgesteld dat ze verwacht dat de milieueffecten zo klein zijn dat er geen uitgebreide ‘milieu effect rapportage’ opgesteld moet worden.

Terinzagelegging Het m.e.r.-beoordelingsbesluit ligt vanaf 30 april 2021 ter inzage bij de Omgevingsbalie in de publiekshal van het Stadhuis, Stadhuisplein 1, Zoetermeer. Het besluit en de Aanmeldnotitie Mer kunt u inzien op de website van de gemeente Zoetermeer:

https://www.zoetermeer.nl/inwoners/ruimtelijke-ontwikkeling_46734/item/woningbouw-engelandlaan-140-grasveld_113566.html

Wilt u het besluit bij de Omgevingsbalie inzien dan dient u eerst een afspraak te maken door een digitaal afspraakformulier in te vullen via de website van de gemeente Zoetermeer: https://afspraakmaken.zoetermeer.nl/date-and-time

Indienen van bezwaar

Het m.e.r.-beoordelingsbesluit moet worden aangemerkt als een voorbereidingsbesluit als bedoeld in artikel 6:3 van de Algemene wet bestuursrecht waartegen geen bezwaar of beroep openstaat, tenzij deze beslissing de belanghebbende los van het ontwerpbestemmingsplan rechtstreeks in zijn belang treft. Met ingang van 30 april 2021 kunnen belanghebbenden die rechtstreeks worden getroffen door het besluit gedurende een termijn van zes weken een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Zoetermeer, Postbus 15, 2700 AA Zoetermeer. Andere belanghebbenden kunnen bezwaren tegen dit besluit kenbaar maken door een zienswijze in te dienen wanneer het ontwerpbestemmingsplan ter inzage wordt gelegd.

Verzoek om voorlopige voorziening

Degene die bezwaar heeft gemaakt kan een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank ‘s-Gravenhage, Sector Bestuursrecht als er sprake is van onverwijlde spoed gelet op de betrokken belangen. Het verzoek om voorlopige voorziening moet worden gericht aan de voorzieningenrechter van de Rechtbank

‘s-Gravenhage, Sector Bestuursrecht, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag.

  • 3.

    Samenspraakbesluit

Het college van burgemeester en wethouders maakt bekend dat zij op 20 april 2021 heeft besloten geen extra samenspraak te houden over het voorontwerpbestemmingsplan.

In artikel 2, lid 7 sub d van de Samenspraakverordening is bepaald dat kan worden beslist om geen samenspraak toe te passen als al samenspraak over het onderwerp heeft plaatsgevonden. Dit is het geval.

Het bouwplan voor het appartementengebouw van De Goede Woning, heeft reeds een participatieproces doorlopen. Omwonenden zijn door de gemeente uitgenodigd voor een samenspraakbijeenkomst op 10 juli 2019. Het Samenspraakverslag is op 17 september 2019 vastgesteld en ter informatie naar de raad gestuurd. Hiermee is de participatie afgerond.

Het eindverslag vindt u op de gemeentelijke website onder het project:

https://www.zoetermeer.nl/inwoners/ruimtelijke-ontwikkeling_46734/item/woningbouw-engelandlaan-140-grasveld_113566.html

In artikel 2, lid 7 sub e van de Samenspraakverordening is bepaald dat kan worden beslist om geen samenspraak toe te passen als er zienswijzen kunnen worden ingediend tegen het ontwerpbestemmingsplan. Dit is het geval.

Dit besluit ligt met ingang van 30 april 2021 gedurende een termijn van zes weken ter inzage bij de Omgevingsbalie in de publiekshal van het Stadhuis.

Indienen van bezwaar

Tegen dit besluit om geen inspraak te verlenen, kunnen belanghebbenden met ingang van 30 april 2021 gedurende een termijn van zes weken, een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Zoetermeer, Postbus 15, 2700 AA Zoetermeer.

Verzoek om voorlopige voorziening

Degene die bezwaar heeft gemaakt kan een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank ‘s-Gravenhage, Sector Bestuursrecht als er sprake is van onverwijlde spoed gelet op de betrokken belangen. Het verzoek om voorlopige voorziening moet worden gericht aan de voorzieningenrechter van de Rechtbank ‘s-Gravenhage, Sector Bestuursrecht, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag.

  • 4.

    Coördinatiebesluit

De ontwikkelaar van het project heeft de gemeente gevraagd om de coördinatieregeling toe te passen. De gemeente stemt hiermee in. Dat betekent dat de omgevingsvergunning, het bestemmingsplan en eventuele andere besluiten tegelijk ter inzage worden gelegd. U kunt dan in één keer alle besluiten bekijken en erop reageren door een zienswijze in te dienen.

Nadat de besluiten zijn vastgesteld, en u bent het er nog steeds niet mee eens, kunt u ook in één keer in beroep gaan. Dit kan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

U kunt geen bezwaar maken tegen het coördinatiebesluit.

Het coördinatiebesluit ligt vanaf 30 april 2021 ter inzage bij de Omgevingsbalie in de publiekshal van het Stadhuis, Stadhuisplein 1, Zoetermeer. U kunt dit besluit ook inzien op de website van de gemeente Zoetermeer:

https://www.zoetermeer.nl/inwoners/ruimtelijke-ontwikkeling_46734/item/woningbouw-engelandlaan-140-grasveld_113566.html

Informatie

Heeft u naar aanleiding van deze publicatie een vraag dan kunt u terecht bij de Omgevingsbalie in de publiekshal van het Stadhuis, Stadhuisplein 1 te Zoetermeer. U dient eerst een afspraak te maken via het digitale afspraakformulier dat u aantreft en kunt invullen op: https://afspraakmaken.zoetermeer.nl/date-and-time.

Deze publicatie is ook digitaal raadpleegbaar op de website van de gemeente Zoetermeer:

https://www.zoetermeer.nl/inwoners/ruimtelijke-ontwikkeling_46734/item/woningbouw-engelandlaan-140-grasveld_113566.html

Zoetermeer, 29 april 2021

Burgemeesters en wethouders van Zoetermeer,

de secretaris

B.J.D. Huykman

de burgemeester

M.J. Bezuijen

 

Naar boven